ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»
Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Με προκήρυξη που έστειλε χτες σε εφημερίδα

Σχεδόν 10 μέρες μετά τους πυροβολισμούς και τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας, η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Με προκήρυξη τεσσάρων σελίδων που απέστειλε και θα δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα «Ποντίκι», αναλαμβάνει την ευθύνη - σύμφωνα με πληροφορίες - μόνο για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα, όχι όμως και για τον αφοπλισμό του αστυνομικού - φρουρού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυροβολισμοί στο αστυνομικό Τμήμα, φέρονται πως έγιναν με όπλο τύπου «MP-5», όπλο σαν αυτό που είχε στην κατοχή του ο αστυνομικός φρουρός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η προκήρυξη στις δύο πρώτες παραγράφους (σ.σ. περιλαμβάνονται σε δελτίο Τύπου της εφημερίδας «Ποντίκι» που εστάλη χτες) «με την ενέργειά μας αυτή απαντάμε στην εντεινόμενη καταστολή που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος ενάντια σε όσους στρέφονται δυναμικά κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του».

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο εκδότης της εφημερίδας «Ποντίκι» Αντ. Δελατόλας, σε χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα», στην προκήρυξη γίνεται αναφορά στους υπουργούς Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, καθώς και στη Βουλή, γεγονός που ο εκδότης της εφημερίδας ερμήνευσε ως «στοχοποίηση».

Τέλος, σε άλλο σημείο των δύο πρώτων παραγράφων της προκήρυξης αναφέρεται πως «αν στο μέλλον οξυνθεί αυτό το κλίμα της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, θα εντείνουμε αναλόγως και τη δράση μας».

Χτες το βράδυ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διέρρεαν ότι δεν ανέμεναν την ανάληψη της ευθύνης από τον «Επαναστατικό Αγώνα», ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι ίσως έχουν στην κατοχή τους οπλισμό της αστυνομίας...

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Βιομηχανία» χαρατσώματος

Κλήσεις ...κατ' οίκον, μοιράζει η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, αποστέλλοντας αναδρομικά χιλιάδες ειδοποιητήρια σε όσους δεν τις πλήρωσαν κατά τη χρονική περίοδο από το 2000 μέχρι και το 2005. Συνολικά, πρόκειται για 155.000 ειδοποιητήρια, που αφορούν 350.000 κλήσεις, συνολικού ποσού 62 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,2 δισ. δραχμές!

Ολα αυτά τα χρήματα θα γεμίσουν τα ταμεία του δήμου, μια και όλων των ειδών οι κλήσεις εισπράττονται υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια, όλες οι διοικήσεις του Δήμου Αθηναίων έχουν επιδοθεί σε ένα εισπρακτικό σαφάρι για να κόβουν κλήσεις. Αλλωστε, και η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημοτικής Αστυνομίας, στο πενταπλάσιο - από 125 σε πάνω από 500 αστυνομικούς, τα τελευταία χρόνια - είχε και τέτοιο χαρακτήρα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 η διοίκηση του δήμου είχε εισπράξει από πρόστιμα που αφορούσαν τον ΚΟΚ, συνολικά 4,54 εκατ. ευρώ. Μέσα σε έξι χρόνια, το ποσό αυτό ...τριπλασιάστηκε. Ετσι, το 2006, έφτασε τα 14,67 εκατ. ευρώ! Το γεγονός αυτό δείχνει και τυπικά τη στροφή των διοικήσεων του δήμου προς μια τέτοια εισπρακτική πολιτική, χαρατσώματος των δημοτών. Και αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που ξεπερνούν το 90% τα τελευταία 11 χρόνια... Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να εισπράττει δεν έχει υπογραφεί, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη η διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Επικίνδυνες για τροχαία

Οι δήμοι υποχρεώνονται να τις ξηλώνουν, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που είναι τοποθετημένες στις λεωφόρους και τους δρόμους θα πρέπει να ξηλωθούν από τους δήμους και σε περίπτωση που αυτοί δεν το πράξουν, το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υποχρεωμένο να τις αφαιρέσει, σύμφωνα με την απόφαση 910/2007 του Α' Τμήματος του ΣτΕ. Στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται ότι η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης και επομένως οι διατάξεις του ΚΟΚ/1999 που αναγνωρίζουν στη διοίκηση τη δυνατότητα να χορηγούν άδειες για υπαίθριες διαφημίσεις στους δρόμους, είναι παράνομες, καθώς οι συμβάσεις της Βιέννης έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δικηγόρος Αθ. Τσιώκος - Πλαπούτας του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στις 12 Φλεβάρη 2004 από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε διαφημιστική πινακίδα στη λεωφόρο Κατεχάκη. Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες γονείς που τα παιδιά τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικά δυστυχήματα λόγω διαφημιστικών πινακίδων. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι μόνο 50 διαφημιστικές πινακίδες έχουν αφαιρεθεί από τους δήμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος κατέθεσε τρεις Ερωτήσεις στη Βουλή γι' αυτό το θέμα, ανέφερε ότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ «17Ν»: Ανακοινώθηκαν χτες οι ποινές των κατηγορουμένων ως μέλη της «17Ν» από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταδικάστηκε σε 17 φορές ισόβια και 1.864 χρόνια κάθειρξη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε 11 φορές ισόβια και 1.753 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός σε 6 φορές ισόβια και 1.292 χρόνια, ο Βασίλης Τζωρτζάτος 4 ισόβια και 1.297 χρόνια, ο Ηρακλής Κωστάρης σε ισόβια και 48 χρόνια. Από 12 έως 319 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Μετά την ανακοίνωση των ποινών ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, συνήγορος των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου, εκτιμώντας το σύνολο της δίκης, έκανε λόγο για «παρωδία Δικαιοσύνης».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ: Επείγουσα έκκληση για αίμα για την 14χρονη Μαργαρίτα Δημητρέλη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» (ογκολογικό τμήμα, 5ος όροφος) και πάσχει από οξεία λευχαιμία κάνει η οικογένειά της. Οποιος μπορεί να δώσει αίμα μπορεί να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο ή με τη μητέρα της Κατερίνα Δημητρέλη στο τηλέφωνο: 6947.155.966.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον προσφιλή μας σύζυγο, πατέρα, παππού και αδελφό

ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΣΙΛΑΡΗ

ετών 90

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη και ώρα 6 μμ από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Τσακού Αγίας Παρασκευής.

Η σύζυγος Μαίρη. Τα παιδιά: Μπέτυ και Νίκος Ηλιόπουλος. Τα εγγόνια: Μόνικα, Γρηγόρης, Αντώνης, Εβίτα. Τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

Εκτροχιασμός τρένου στο Κιλκίς

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε 600 τόνους πετρέλαιο και βενζίνη με προορισμό το Κόσσοβο, εκτροχιάστηκε το βράδυ της Τρίτης έξω από το χωριό Ασπρος του Κιλκίς, και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες το πρωί, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης παρέμενε κλειστή μέχρι αργά το βράδυ. Πρόκειται για τον 16ο εκτροχιασμό από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η απόφαση του ΟΣΕ να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους δείχνει και την πρόθεσή του να επιρρίψει ευθύνες στους εργαζόμενους για παραβίαση του ορίου ταχύτητας και των φωτεινών σηματοδοτών. Τις ευθύνες του ΟΣΕ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Το ατύχημα έγινε σε τηλεδιοικούμενο τμήμα του ΟΣΕ, το οποίο όμως, όπως καταγγέλλουν, δε συντηρείται σωστά και δε γίνονται οι απαραίτητες επισκευές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο πως για τη συντήρηση και επισκευή των τηλεδιοικούμενων τμημάτων στη Βόρεια Ελλάδα (250 χιλιόμετρα γραμμή), απασχολούνται μόλις 4 εργαζόμενοι. Στο σημείο που έγινε ο εκτροχιασμός το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα με τους σηματοδότες.

Προσλήψεις «ομηρίας» στο Δήμο Αθήνας

Την πρόσληψη 279 εργαζομένων με συμβάσεις μίσθωσης έργου για ένα χρόνο, αποφάσισε η διοίκηση του Δήμου Αθήνας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει την πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους όχι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αλλά με διαφόρων ειδών συμβάσεις. Την πρόταση, καταψήφισε η «Συμπαράταξη». Στο δήμο υπάρχουν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου.

Αυτές οι συμβάσεις συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού πρόκειται για «ανανέωση θέσεων εργασίας», εκτός από 42 εργαζόμενους στην Προληπτική Ιατρική, που για πρώτη φορά προσλαμβάνονται. Υποκριτική ήταν η στάση που κράτησε η παράταξη του Κ. Σκανδαλίδη. Είναι ενδεικτικό ότι διαφώνησαν με την πρόταση, καταψηφίζοντας τις προσλήψεις και καταγγέλλοντας τη διοίκηση για... ομηρία των εργαζομένων. Προφανώς «ξέχασαν» ότι, όπως τόνισε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με ΝΔ και ΣΥΝ, ψήφισαν σχετική διάταξη που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 13-5-2007 και ώρα 10.30 π.μ. στον ιερό ναό Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγίτσα Ανδρεοπούλου 2 Κυπριάδου - Πατήσια), τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο για την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΜΑΙΡΗ Ι. ΜΟΥΛΑ

Ο σύζυγος: Γιάννης, τα παιδιά: Γεράσιμος - Λίνα, Μαρίνα - Νικήτας, τα εγγόνια: Δημήτρης, Μαριάννα, Μάρκος, τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΚΕΔΚΕ
Αντιλαϊκή συμπόρευση

«Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων παρατάξεων (σ.σ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ξεκινάμε από κοινούς στόχους». Αυτή η φράση του δημάρχου Αθηναίων και επικρατέστερου για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ Νικ. Κακλαμάνη, στην ουσία δίνει το στίγμα των χτεσινών εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ της Ενωσης. Η πολιτική συμπόρευσης των παρατάξεων του δικομματισμού είναι καταφανής στη μέχρι τώρα δράση της ΚΕΔΚΕ.

Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, τόνισε ότι στόχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «είναι ο αποκλειστικός έλεγχος των οργάνων της ΤΑ από δυνάμεις του δικομματισμού για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής», κάτι για το οποίο φέρουν ευθύνες και οι ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, από τους 500 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 498. Η παράταξη της ΝΔ έλαβε 267 ψήφους και 17 έδρες, του ΠΑΣΟΚ 206 ψήφους και 13 έδρες, ο ΣΥΝ 19 ψήφους και μία έδρα, ενώ η ΔΑΣ έλαβε 4 ψήφους και καμία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ