ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΒΟ
Να τεθεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Συγκεκριμένα, ερωτούν «τι σχεδιασμός υπάρχει για το παραγωγικό αντικείμενο της ΕΛΒΟ, καθώς και για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς».

Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Για μια ακόμη χρονιά, σημαντικά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προορίζονται για αμυντικές δαπάνες, που όμως είναι πλήρως υποταγμένες στο γενικότερο σχεδιασμό του NATO.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει και σε αυτόν τον τομέα την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τη μια μεριά, δεν υπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και ταυτόχρονα από την άλλη, τα τεράστια ποσά που προέρχονται από τη βαριά και άδικη φορολογία και το υστέρημα του ελληνικού λαού, ενισχύουν μεγάλες ξένες πολυεθνικές παραγωγής και εμπορίας όπλων και πολεμικού υλικού.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής βιώνουν και οι 730 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και εκφράζουν δικαιολογημένη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων του ΚΚΕ, παρουσιάζεται και πάλι το ίδιο πρόβλημα:

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για νέες συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΕΛΒΟ σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και παραγωγικό αντικείμενο για το 2008.

Αλλά και ο επιχειρηματικός όμιλος που ασκεί τη διεύθυνση μετά την εκχώρηση του 43% επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον του σε άλλους τομείς πιο κερδοφόρους, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της ΕΛΒΟ.

Επιβεβαιώνεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως και για τις άλλες που καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας και έχουν στρατηγική σημασία, η μόνη φιλολαϊκή λύση που προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών, είναι να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, χωρίς ιδιώτες μάνατζερ, υπό ενιαίο φορέα, ώστε με συγκεκριμένο σχεδιασμό να λειτουργούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της οικονομίας και των εργαζομένων».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τιμή στις αγωνίστριες της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση, στη Λιβαδειά, τιμήθηκαν οι γυναίκες αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προχτές, μέρα που συμπληρώθηκαν 62 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΟΓΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ της Λιβαδειάς. Ανοιξε με σύντομο χαιρετισμό του Δημήτρη Τσιφή, από το Σύλλογο Απογόνων, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Τασία Κοντογιάννη. «Τιμούμε, τόνισε, τις γιαγιάδες μας, τις μητέρες μας, τις θείες μας, τις συντρόφισσές μας, που πρόσφεραν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, που κάθε στιγμή κουβαλούσαν το θάνατο στους ώμους τους για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε φωτογραφική έκθεση, με τους αγώνες των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ. Σε όλες τις γυναίκες, απονεμήθηκε Τιμητικός Πάπυρος. Οι γυναίκες που τιμήθηκαν ήταν οι Μόρφω Γιαμά-Τσιτσικλή, Μαρίνα Κοντογιάννη-Κονίτσα, Ευσταθία Καραχάλιου-Νικολάου, Χρυσάνθη Αθανασούλα-Κουρεμένου, Χαρικλειώ Δασοπούλου, Κατίνα Βασιλειά, Αγλαΐα Γαζή, Μερόπη Γιαμά-Μπρίνου, Αφροδίτη Αρκουμάνη, Κατίνα Οικονόμου-Τσώκου, Βασιλική Αναστασίου-Βελώνη και Χάιδω Δούκα. Επίσης, αναφέρθηκαν οι αγωνίστριες της ΕΑ Ευσταθία Γιαμά, Ελένη Κυπραίου και Σοφία Κουρεμένου καθώς και οι αγωνίστριες που έφυγαν απ' τη ζωή Μαρίκα Σκάλτσα, Κατίνα Παπαθανασίου, Παναγιωτίτσα Πανταζή, Σπυριδή Γιαμά, Ελένη Δούκα και Αφροδίτη Αρκουμάνη. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα, από συγκρότημα του Δημοτικού Ωδείου της πόλης.

ΠΕΑΕΑ
Εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Στις 27 Μάη η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση στους Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι. Για συμμετοχή: 210.8831.368 - 210.8225.407 - 6977453200.

Ημερίδα για Αιγαίο και Κύπρο

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και το ΔΣ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών ΠΝ (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ), οργανώνουν ημερίδα με θέμα «Οι Διεθνείς Εξελίξεις και οι Επιπτώσεις τους στο Αιγαίο και την Κύπρο». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2) την Τρίτη 15 Μάη από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Ομιλητές θα είναι: Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., με θέμα: «Οι Διεθνείς Εξελίξεις και οι Επιπτώσεις τους στο Αιγαίο και την Κύπρο». Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, με θέμα: «Κύπρος από το Πραξικόπημα μέχρι σήμερα». Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, με θέμα: «Η Ελληνική Διπλωματία για το Αιγαίο και την Κύπρο». Ιωάννης Παλούμπης, αντιναύαρχος ε.α., επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, με θέμα: «Στρατηγική Αξία Αιγαίου - Κύπρου και Επιπτώσεις». Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις - παρεμβάσεις εκπροσώπων των κομμάτων και προσκεκλημένων.

ΠΑΤΡΑ
Τιμούν τους 11 εκτελεσμένους στις 9 Μάη του 1944

Την Κυριακή, 13 Μάη, στις 11 το πρωί

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στην Πάτρα καλεί την Κυριακή 13 Μάη, στις 11 το πρωί, στα Ψηλά Αλώνια σε εκδήλωση τιμής των 11 ΕΑΜιτών και κομμουνιστών τους οποίους οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι Γερμανοτσολιάδες κρέμασαν στις 9 Μάη του 1944.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αφού επισημαίνει πως «σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ μας καλεί στις 9 Μάη να γιορτάσουμε στα σχολεία "την Ανοιξη της Ευρώπης" την επέτειο ίδρυσης της ΕΕ αντί να γιορτάσουμε την αντιφασιστική νίκη των λαών, δηλαδή, να ξεχάσουμε την ιστορία μας», καταλήγοντας τονίζει: «Δε θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να μάθουν την ιστορία ανάποδα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε η νέα γενιά να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία του αντιφασιστικού αγώνα, να πάρει το μάθημα της αισιοδοξίας και της ανυπότακτης στάσης ζωής».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Τιμή στην Αντιφασιστική Νίκη

Με ανακοίνωσή τους, οι Ελληνες Αντιστασιακοί δημοσιογράφοι χαιρετίζουν την επέτειο της 9ης Μάη 1945, καταγγέλλοντας, παράλληλα, την αναβίωση του φασισμού και αξιώνοντας να σταματήσει η ύβρις εναντίον των λαών καθώς: «Αυτή τη μεγάλη και ιστορική επέτειο προσπαθούν, τώρα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση να διαγράψουν με κάθε τρόπο από τη μνήμη των λαών. Ενώ, την ίδια ώρα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ο αντικομμουνισμός και τα κυνηγητά θυμίζουν τα χρόνια του ναζισμού όπως έγινε στην Εσθονία όπου βεβήλωσαν το μνημείο του "Αλιόσα" που θυμίζει τους νεκρούς του Κόκκινου Στρατού για την απελευθέρωση της χώρας.

Ομως, η 9η Μάη θα μένει πάντα η μεγάλη επέτειος του αντιφασιστικού αγώνα των λαών και τη γιορτάζουμε και σήμερα με την κραυγή: Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος», καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Εκδηλώσεις

- Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και της 9ης Μάη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών πραγματοποιούν την Κυριακή 13 Μάη και ώρα 11.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης του δήμου Ζίτσας στο νομό Ιωαννίνων τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

- Εκδήλωση για την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 16 Μάη, στις 7μ.μ., στο Δημαρχείο Υμηττού το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλιούπολης - Υμηττού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ