ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ»
Πρόταση αλληλεγγύης και ειρήνης

Στις 15 Απρίλη έγινε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική συνέλευση όπου επικράτησε το ΝΑΙ με συντριπτικό 80%. Το Εκουαδόρ χαράσσει μια νέα πορεία

Associated Press

Στις 15 Απρίλη έγινε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική συνέλευση όπου επικράτησε το ΝΑΙ με συντριπτικό 80%. Το Εκουαδόρ χαράσσει μια νέα πορεία
Στην παρουσίαση του «Σχεδίου Εκουαδόρ», προχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα ο Πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, που ουσιαστικά προσπαθεί να αποτελέσει το αντίβαρο στο γνωστό «Σχέδιο Κολομβία». Δηλαδή, το σχέδιο γενοκτονίας των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας, από την αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, μετά τη νίκη λαϊκών ηγετών στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία και το Εκουαδόρ. Οπως ανακοίνωσε ο Κορέα, πρόκειται για σχέδιο «στήριξης του πληθυσμού των βόρειων συνόρων της χώρας και αποτελεί μια δημιουργική απάντηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών ασφάλειας για τους Εκουαδοριανούς και τους Κολομβιανούς που ζουν στην περιοχή», και πρόκειται για ανθρώπους αναγκαστικά πρόσφυγες, λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής τρομοκρατίας. Στο Εκουαδόρ υπάρχουν 14.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από την Κολομβία και 25.000 αιτήσεις για άσυλο, εκτός από τους 250.000 βίαια εκτοπισμένους Κολομβιανούς που χρίζουν προστασίας, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ACNUR). «Πρόκειται για μια υπεύθυνη και αλληλέγγυα απάντηση, η οποία αξίζει διεθνούς στήριξης», υπογράμμισε από πλευράς της η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Υπεύθυνοι για την εκτέλεση του σχεδίου θα είναι η Αντιπροεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και ο Συντονιστής της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας.

Το «Σχέδιο Εκουαδόρ» βασίζεται σε τρεις άξονες: Στην ενίσχυση ενός πολιτισμού της ειρήνης, στην ασφάλεια των πολιτών και τη μείωση της φτώχειας. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ θα διαθέσει 135 εκατ. δολάρια, με πρόθεση να διπλασιάσει αυτό το ποσό με διεθνή βοήθεια και με βοήθεια από τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση της οικονομίας των συνοριακών περιοχών, την ώθηση στην κοινωνική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, το Εκουαδόρ προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις της εσωτερικής σύγκρουσης που ζει η Κολομβία και «απέναντι στην οποία το Εκουαδόρ επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξε την εύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης».

Η Κολομβία και το Εκουαδόρ μοιράζονται σύνορα μήκους 586 χιλιομέτρων, όπου δρουν ένοπλες ομάδες, παραστρατιωτικοί, έμποροι ναρκωτικών και όπλων. Με πρόσχημα, τη δράση των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP) που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε της Κολομβίας, με πλήρη στήριξη από τις ΗΠΑ, εφαρμόζει ένα δολοφονικό σχέδιο ασφάλειας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι οξυμένες επίσης λόγω και εναέριων ψεκασμών εκ μέρους της Κολομβίας σε καλλιέργειες στα κοινά σύνορα, με αποτέλεσμα την απόσυρση του Εκουαδοριανού πρεσβευτή από την Μπογκοτά. Επίσης, λόγω ενός πρόσφατου συμβάντος, στις 22 του περασμένου Μάρτη, στα κοινά σύνορα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Η απάντηση της κυβέρνησης Κορέα ήταν η αποστολή διαμαρτυρίας, διά της διπλωματικής οδού, στην κολομβιανή κυβέρνηση, για την επιδρομή των στρατιωτικών της στο εκουαδοριανό έδαφος.

Ο Κορέα προειδοποίησε την κυβέρνηση Ουρίμπε ότι δε θα επιτρέψει «περισσότερες καταχρήσεις» στα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά για τους ψεκασμούς, που όπως τόνισε, «πλήττουν το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία».

Επίσης, το «Σχέδιο Εκουαδόρ» έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, για τον οποίο πληθαίνουν οι καταγγελίες για σχέσεις με τους παραστρατιωτικούς, γεγονός που οδήγησε ακόμα και στην άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να χορηγήσει 55 εκατ. δολάρια για το «Σχέδιο Κολομβία», λόγω των αντιδράσεων Δημοκρατικών βουλευτών, που βλέπουν ότι δεν αποδίδουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόταση αυτή ειρήνης και αλληλεγγύης που προτείνει το Εκουαδόρ, μένει να κριθεί στην πράξη, καθώς και η κυβέρνηση Κορέα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες από την ντόπια αντίδραση.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Οι γαλλικές εκλογές

Με τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί η γαλλική αστική τάξη έδειξε τις προθέσεις της. Η αστική τάξη συγκέντρωσε γύρω της, τη συντηρητική Γαλλία μέχρι και την ακροδεξιά. Ο γαλλικός καπιταλισμός επιζητά μια διέξοδο ανασυγκρότησής του στα νεότερα δεδομένα. Η κυβερνητική πολιτική προσδοκά να συνδυάσει τον αστικό φιλελευθερισμό, δηλ. την επιβολή νέων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων από την οικονομία έως τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, με μια αντιδραστική ανάταση της εθνικής συνείδησης των Γάλλων.

Η ανάγκη αυτή έγινε από πριν φανερή κι από το τέλμα των ευρωενωσιακών πραγμάτων. Η καπιταλιστική Ευρώπη χρειάζεται τον κυριότερο εκφραστή της, δηλ. τη γαλλική κεφαλαιοκρατία, στο άνοιγμα μιας νέας ισχυρότερης αντιδραστικής πορείας. Αυτή η πορεία σημαδεύεται από την επιζητούμενη πιο οργανωμένη και πιο ισχυρή παρουσία του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού. Αυτή η ισχυρότερη παρουσία θα ευνοήσει μεγαλύτερη συνοχή με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Οποιεσδήποτε τυχόν διαφορές θα είναι περιπτωσιακές όταν η αστική Ευρώπη με τη γλώσσα της γαλλικής αστικής τάξης θα απαιτεί από τους γιάνκηδες σεβασμό και ισοτιμία στις αποφάσεις και τα οφέλη που προκύπτουν στο ρόλο του καθενός στη διεθνή σκηνή. Η γαλλική αστική τάξη επέλεξε τη συσπείρωση των παραδοσιακών πολιτικών της δυνάμεων στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. Η ενδυνάμωση του συντηρητισμού στη Γαλλία δείχνει τις προθέσεις της συνολικής αστικής Ευρώπης ως το βαρόμετρό της.

Μπροστά σ' αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία η γαλλική σοσιαλδημοκρατία φάνηκε να συμφωνεί. Εχοντας από τις αρχές του εικοστού αιώνα ενταχθεί στην εξυπηρέτηση του καπιταλισμού, προσπάθησε στις τωρινές γαλλικές εκλογές να συμμαζέψει τις δυνάμεις της ως εφεδρεία της αστικής πολιτικής. Τα λεκτικά λαϊκοχαϊδέματα της Σεγκολέν εκεί απέβλεψαν. Μπροστά στην εκλογική νίκη προθέσεων της γαλλικής κεφαλαιοκρατίας, το γαλλικό προλεταριάτο φάνηκε για μια ακόμη φορά ανήμπορο. Διασκορπισμένο σε μια ερμαφρόδιτη κι ασταθή Αριστερά δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με τις επαναστατικές του παραδόσεις. Η σοσιαλδημοκρατία, του λέει να προσπαθήσει να διορθώσει τις κακές πλευρές του καπιταλισμού κι η παραδοσιακή Αριστερά, του λέει να συμμαχήσει με τη σοσιαλδημοκρατία για να... μην έρθει η Δεξιά. Ετσι, είναι επόμενο να φυλλορροεί το δέντρο της προλεταριακής άρνησης της αστικής εξουσίας.

Το Γαλλικό ΚΚ ψάχνει να δέσει τα κομμάτια του μετά τη χρόνια θεαματική του κατάρρευση. Πληρώνει την πολιτική του που ευνούχισε την ανεξαρτησία του στο όνομα της ουσιαστικής υποταγής του στη Σοσιαλδημοκρατία υπό τη σκιά της αυταπάτης της μεγάλης... αντιδεξιάς Αριστεράς. Είναι το φαινόμενο που ευδοκιμεί σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Αριστερά γίνεται βαστάζος της σοσιαλδημοκρατίας κι όλοι μαζί γίνονται βαστάζοι της κλασικής Δεξιάς, δηλαδή του αστικού καθεστώτος. Η προοδευτική πορεία της Γαλλίας θα κριθεί από δυο βασικές πλευρές.

Η μια είναι η ικανότητα του γαλλικού προλεταριάτου να ανασυγκροτηθεί πολιτικά πέρα και πάνω από τις αστικοφιλελεύθερες αντιλήψεις και τις αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατικής και αριστεροφανούς σοσιαλθολούρας. Να δώσει την αίσθηση στο λαό ότι είναι παρόν ως η μόνη εγγύηση της προοδευτικής Γαλλίας. Η άλλη είναι η ικανότητα των Γάλλων κομμουνιστών να ανασυγκροτηθούν σ' ένα σύγχρονο επαναστατικό κόμμα και να επιζητήσει ταξικούς δεσμούς με τους Γάλλους εργάτες κόντρα στην πολιτική της κεφαλαιοκρατίας. Η ζεύξη αυτή, αν και φαινομενικά δύσκολη, είναι μονόδρομος για το γαλλικό εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Είναι η σπίθα που μπορεί να μετατρέψει τη χόβολη σε επαναστατική φωτιά, στην καρδιά της Ευρώπης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ