Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Οι γαλλικές εκλογές

Με τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί η γαλλική αστική τάξη έδειξε τις προθέσεις της. Η αστική τάξη συγκέντρωσε γύρω της, τη συντηρητική Γαλλία μέχρι και την ακροδεξιά. Ο γαλλικός καπιταλισμός επιζητά μια διέξοδο ανασυγκρότησής του στα νεότερα δεδομένα. Η κυβερνητική πολιτική προσδοκά να συνδυάσει τον αστικό φιλελευθερισμό, δηλ. την επιβολή νέων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων από την οικονομία έως τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, με μια αντιδραστική ανάταση της εθνικής συνείδησης των Γάλλων.

Η ανάγκη αυτή έγινε από πριν φανερή κι από το τέλμα των ευρωενωσιακών πραγμάτων. Η καπιταλιστική Ευρώπη χρειάζεται τον κυριότερο εκφραστή της, δηλ. τη γαλλική κεφαλαιοκρατία, στο άνοιγμα μιας νέας ισχυρότερης αντιδραστικής πορείας. Αυτή η πορεία σημαδεύεται από την επιζητούμενη πιο οργανωμένη και πιο ισχυρή παρουσία του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού. Αυτή η ισχυρότερη παρουσία θα ευνοήσει μεγαλύτερη συνοχή με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Οποιεσδήποτε τυχόν διαφορές θα είναι περιπτωσιακές όταν η αστική Ευρώπη με τη γλώσσα της γαλλικής αστικής τάξης θα απαιτεί από τους γιάνκηδες σεβασμό και ισοτιμία στις αποφάσεις και τα οφέλη που προκύπτουν στο ρόλο του καθενός στη διεθνή σκηνή. Η γαλλική αστική τάξη επέλεξε τη συσπείρωση των παραδοσιακών πολιτικών της δυνάμεων στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. Η ενδυνάμωση του συντηρητισμού στη Γαλλία δείχνει τις προθέσεις της συνολικής αστικής Ευρώπης ως το βαρόμετρό της.

Μπροστά σ' αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία η γαλλική σοσιαλδημοκρατία φάνηκε να συμφωνεί. Εχοντας από τις αρχές του εικοστού αιώνα ενταχθεί στην εξυπηρέτηση του καπιταλισμού, προσπάθησε στις τωρινές γαλλικές εκλογές να συμμαζέψει τις δυνάμεις της ως εφεδρεία της αστικής πολιτικής. Τα λεκτικά λαϊκοχαϊδέματα της Σεγκολέν εκεί απέβλεψαν. Μπροστά στην εκλογική νίκη προθέσεων της γαλλικής κεφαλαιοκρατίας, το γαλλικό προλεταριάτο φάνηκε για μια ακόμη φορά ανήμπορο. Διασκορπισμένο σε μια ερμαφρόδιτη κι ασταθή Αριστερά δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με τις επαναστατικές του παραδόσεις. Η σοσιαλδημοκρατία, του λέει να προσπαθήσει να διορθώσει τις κακές πλευρές του καπιταλισμού κι η παραδοσιακή Αριστερά, του λέει να συμμαχήσει με τη σοσιαλδημοκρατία για να... μην έρθει η Δεξιά. Ετσι, είναι επόμενο να φυλλορροεί το δέντρο της προλεταριακής άρνησης της αστικής εξουσίας.

Το Γαλλικό ΚΚ ψάχνει να δέσει τα κομμάτια του μετά τη χρόνια θεαματική του κατάρρευση. Πληρώνει την πολιτική του που ευνούχισε την ανεξαρτησία του στο όνομα της ουσιαστικής υποταγής του στη Σοσιαλδημοκρατία υπό τη σκιά της αυταπάτης της μεγάλης... αντιδεξιάς Αριστεράς. Είναι το φαινόμενο που ευδοκιμεί σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Αριστερά γίνεται βαστάζος της σοσιαλδημοκρατίας κι όλοι μαζί γίνονται βαστάζοι της κλασικής Δεξιάς, δηλαδή του αστικού καθεστώτος. Η προοδευτική πορεία της Γαλλίας θα κριθεί από δυο βασικές πλευρές.

Η μια είναι η ικανότητα του γαλλικού προλεταριάτου να ανασυγκροτηθεί πολιτικά πέρα και πάνω από τις αστικοφιλελεύθερες αντιλήψεις και τις αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατικής και αριστεροφανούς σοσιαλθολούρας. Να δώσει την αίσθηση στο λαό ότι είναι παρόν ως η μόνη εγγύηση της προοδευτικής Γαλλίας. Η άλλη είναι η ικανότητα των Γάλλων κομμουνιστών να ανασυγκροτηθούν σ' ένα σύγχρονο επαναστατικό κόμμα και να επιζητήσει ταξικούς δεσμούς με τους Γάλλους εργάτες κόντρα στην πολιτική της κεφαλαιοκρατίας. Η ζεύξη αυτή, αν και φαινομενικά δύσκολη, είναι μονόδρομος για το γαλλικό εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Είναι η σπίθα που μπορεί να μετατρέψει τη χόβολη σε επαναστατική φωτιά, στην καρδιά της Ευρώπης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ