ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρχισε ο «πόλεμος για το νερό»!

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ξηρασία προκαλεί, ήδη, μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει η λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού)

Associated Press

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει η λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού)
Ακόμα δεν μπήκαμε στο καλοκαίρι, που είναι η κατ' εξοχήν αρδευτική περίοδος και στη Θεσσαλία η έλλειψη νερού άρχισε να προκαλεί σοβαρά προβλήματα, εντείνοντας την αγωνία και το άγχος των αγροτών, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να «διψούν».

Σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας - και ιδιαίτερα στα χωριά των Δήμων Κάμπου, Φύλλου, Παλαμά - οι υδατοδεξαμενές του ΤΟΕΒ Ταυρωπού έχουν αδειάσει. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και, μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή, οι δήμοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς - Νομαρχία, Περιφέρεια Θεσσαλίας - να πάρουν μέτρα για επιπλέον παροχέτευση νερού από τη λίμνη Ταυρωπού, ώστε να γεμίσουν οι υδατοδεξαμενές και να ποτιστούν τα χωράφια. Ζητούν, επίσης, να προχωρήσουν, επιτέλους, τα αναγκαία έργα υποδομής - φράγμα στον ποταμό Καλέντζη κ.ά. - για την αποθήκευση νερού που θα αξιοποιείται τους θερινούς μήνες.

Βεβαίως, ήδη, υπάρχουν συνέπειες στις καλλιέργειες. Μεγάλες και, εν πολλοίς, ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν προκληθεί στα 200.000 στρέμματα σιτηρών στο Νομό Καρδίτσας και λόγω της ξηρασίας, αλλά και εξαιτίας της καταστροφικής δράσης των αρουραίων και της μελίγκρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι, με τη ζημιά που έγινε μέχρι στιγμής, η μέση απώλεια παραγωγής θα κυμανθεί στο 35% και προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί η ξηρασία, το ποσοστό των ζημιών, ποσοτικώς και ποιοτικώς, θα εκτιναχτεί στα ύψη, αφήνοντας τους αγρότες χωρίς παραγωγή και δίχως εισόδημα.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο Νομός της Λάρισας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών ποτίζονται από τα νερά του Ταυρωπού. Το νερό που έρχεται στο νομό από την Καρδίτσα δεν αρκεί και, ήδη, σε αρκετές περιοχές του ΤΟΕΒ Πηνειού τα χωράφια ξηραίνονται και οι καλλιέργειες καταστρέφονται.

Οι αγρότες όλης της Θεσσαλίας βλέπουν την καταστροφή να έρχεται και συνειδητοποιούν ότι, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν μπορούν να την αποφύγουν. Το διαθέσιμο νερό για άρδευση είναι λειψό και, όσο δίκαιη κι αν είναι η μοιρασιά του, δεν αρκεί. Κάποιοι, παρασυρόμενοι από διάφορους πολιτικούς και πολιτικάντηδες, πέφτουν στη «λούμπα» των τοπικών αντιθέσεων και «τροχίζουν τα νύχια τους» για ενδοτοπικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αλλά οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι εχθρός τους δεν είναι ο συνάδελφός τους στο διπλανό νομό, αλλά αυτοί που, χρόνια τώρα, τους κοροϊδεύουν, αφήνοντάς τους στο έλεος του Θεού.

Εχθρός τους είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, στα 30 τελευταία χρόνια, δεν έκαναν τίποτα για τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας. Ενα πρόβλημα που δεν οφείλεται τόσο στον καιρό - φέτος, πράγματι, έχουμε παρατεταμένη ανομβρία, αλλά νερό υπάρχει στη Θεσσαλία και δεν αξιοποιείται - όσο στην πολιτική που εφαρμόζεται. Οι κυβερνήσεις, αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση, ν' αναπτύξουν και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους με την κατασκευή έργων υποδομής - Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος, φράγματα στα ποτάμια και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα - που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα περιορίζουν τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση, όπως γίνεται και με την κυβερνητική απόφαση να μπουν υδρομετρητές στις γεωτρήσεις και στις άλλες υδροπαροχές των χωραφιών.

Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του και να ενεργήσει καταλλήλως, οργανώνοντας την πάλη του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό, εκτός των άλλων, προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ και τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα παλεύει για ν' ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας.


ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Μηχανισμός στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής

Συναντήσεις Καραμανλή με τα νεοεκλεγέντα προεδρεία των νομαρχών (ΕΝΑΕ) και των δημάρχων (ΚΕΔΚΕ)

Με τη χάραξη νέας διοικητικής δομής της χώρας προχωρά η κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για τη δημιουργία δομών που θα επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και θα διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου. «Ισχυρότερες και γι' αυτό πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες», είναι - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή - η επόμενη «κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση», η οποία συμπληρώνει το θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης ως μηχανισμού που θα υλοποιεί - μακριά από το βλέμμα του δημότη - τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το θέμα της νέας διοικητικής δομής απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τα νεοεκλεγέντα προεδρεία των νομαρχών (ΕΝΑΕ) και των δημάρχων (ΚΕΔΚΕ). Τόσο στις κυβερνητικές προθέσεις όσο και στη βούληση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ περιλαμβάνεται η δημιουργία ισχυρότερων, δηλαδή λιγότερων, δήμων, προκειμένου - όπως λέγεται - να αντεπεξέλθουν στο στόχο για «ισόρροπη ανάπτυξη», αλλά και για αξιοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ, για τη διαχείριση του οποίου θα συσταθεί ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΕ». Ουσιαστικά, καμία μέχρι σήμερα διοικητική δομή (όπως για παράδειγμα ο «Καποδίστριας») δεν έφερε κάτι θετικό για το λαό. Αντίθετα, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η απομάκρυνση του αυτοδιοικητικού θεσμού από τον όποιο έλεγχο μπορεί να ασκήσει ο λαός.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι μητροπολιτικές συνεργασίες που αναμένονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Στόχος είναι η δημιουργία «ισχυρών» μηχανισμών, που θα μπορούν σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο να ασκούν αρμοδιότητες που ήδη ασκούν οι φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλες κρατικού χαρακτήρα, υπηρετώντας τον κυβερνητικό στόχο του «λιγότερου κράτους».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις ο πρωθυπουργός μίλησε για «δημοσιονομική εξυγίανση που απελευθερώνει νέους πόρους για την Αυτοδιοίκηση». «Στο πλαίσιο αυτό - συμπλήρωσε - δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πόρων που, επί σειρά ετών, παρανόμως, παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Η υπόσχεση για απόδοση των παρακρατημένων θυμίζουμε ότι είχε δοθεί και πριν τρία χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, με σημαντικές και τις ευθύνες της ΚΕΔΚΕ, η οποία αντί να διεκδικεί κρατικούς πόρους προτείνει φορολογία στο δημότη. Ακόμη κι αυτή όμως η υπόσχεση είναι λειψή, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει τα παρακρατημένα σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η δε ΚΕΔΚΕ σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα, από το 1990 μέχρι και σήμερα, τα κλεμμένα ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, και στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται η παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία για το 2007 ανέρχεται σε 343,93 εκατομμύρια ευρώ. Το δε ποσοστό επιχορήγησης προς την ΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων του «Θησέα», ανέρχεται μόλις σε 3,49% επί του κρατικού προϋπολογισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγγίζει το εξευτελιστικό 0,46%, ενώ η παρακράτηση των χρημάτων της για τα έτη 2005, 2006, 2007 ανέρχεται στα 44,22 εκατομμύρια ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ