Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Μηχανισμός στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής

Συναντήσεις Καραμανλή με τα νεοεκλεγέντα προεδρεία των νομαρχών (ΕΝΑΕ) και των δημάρχων (ΚΕΔΚΕ)

Με τη χάραξη νέας διοικητικής δομής της χώρας προχωρά η κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για τη δημιουργία δομών που θα επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και θα διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου. «Ισχυρότερες και γι' αυτό πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες», είναι - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή - η επόμενη «κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση», η οποία συμπληρώνει το θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης ως μηχανισμού που θα υλοποιεί - μακριά από το βλέμμα του δημότη - τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το θέμα της νέας διοικητικής δομής απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τα νεοεκλεγέντα προεδρεία των νομαρχών (ΕΝΑΕ) και των δημάρχων (ΚΕΔΚΕ). Τόσο στις κυβερνητικές προθέσεις όσο και στη βούληση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ περιλαμβάνεται η δημιουργία ισχυρότερων, δηλαδή λιγότερων, δήμων, προκειμένου - όπως λέγεται - να αντεπεξέλθουν στο στόχο για «ισόρροπη ανάπτυξη», αλλά και για αξιοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ, για τη διαχείριση του οποίου θα συσταθεί ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΕ». Ουσιαστικά, καμία μέχρι σήμερα διοικητική δομή (όπως για παράδειγμα ο «Καποδίστριας») δεν έφερε κάτι θετικό για το λαό. Αντίθετα, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η απομάκρυνση του αυτοδιοικητικού θεσμού από τον όποιο έλεγχο μπορεί να ασκήσει ο λαός.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι μητροπολιτικές συνεργασίες που αναμένονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Στόχος είναι η δημιουργία «ισχυρών» μηχανισμών, που θα μπορούν σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο να ασκούν αρμοδιότητες που ήδη ασκούν οι φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλες κρατικού χαρακτήρα, υπηρετώντας τον κυβερνητικό στόχο του «λιγότερου κράτους».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις ο πρωθυπουργός μίλησε για «δημοσιονομική εξυγίανση που απελευθερώνει νέους πόρους για την Αυτοδιοίκηση». «Στο πλαίσιο αυτό - συμπλήρωσε - δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πόρων που, επί σειρά ετών, παρανόμως, παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Η υπόσχεση για απόδοση των παρακρατημένων θυμίζουμε ότι είχε δοθεί και πριν τρία χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, με σημαντικές και τις ευθύνες της ΚΕΔΚΕ, η οποία αντί να διεκδικεί κρατικούς πόρους προτείνει φορολογία στο δημότη. Ακόμη κι αυτή όμως η υπόσχεση είναι λειψή, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει τα παρακρατημένα σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η δε ΚΕΔΚΕ σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα, από το 1990 μέχρι και σήμερα, τα κλεμμένα ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, και στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται η παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία για το 2007 ανέρχεται σε 343,93 εκατομμύρια ευρώ. Το δε ποσοστό επιχορήγησης προς την ΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων του «Θησέα», ανέρχεται μόλις σε 3,49% επί του κρατικού προϋπολογισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγγίζει το εξευτελιστικό 0,46%, ενώ η παρακράτηση των χρημάτων της για τα έτη 2005, 2006, 2007 ανέρχεται στα 44,22 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ