ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΡΩΣΙΑΣ
Η ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Για τους δρόμους της ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα
Για τους δρόμους της ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα
Η ενέργεια είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης, σύμφωνα με την ατζέντα, που συνομολογήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, για τη Σύνοδο Ρωσίας - ΕΕ, η οποία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη ρωσική πόλη, Σαμάρα. Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι τόσο των Βρυξελλών, όσο και του Κρεμλίνου.

Η Σύνοδος αναμένεται να προετοιμάσει τη νέα συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, την ενεργειακή σχέση των δύο μερών (με δεδομένο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό όπου φυσικά συμμετέχουν και οι ΗΠΑ), την πρόσβαση της Ρωσίας στον ΠΟΕ, αλλά και το καθεστώς του Κοσσόβου.

ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Συνέχιση πιέσεων προς τη Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Φράιντ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης ότι οι ΗΠΑ δε θα αναγνωρίσουν μονομερώς το Κοσσυφοπέδιο και πως θα είναι σε συνεχή επαφή με την ΕΕ για το θέμα αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις, ώστε η Ρωσία να μην ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να προωθηθεί το γνωστό σχέδιο Αχτισαάρι. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ότι το Κόσσοβο δε θα γίνει ποτέ ξανά τμήμα της Σερβίας και πως οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν αυτομάτως το Κοσσυφοπέδιο, αν η Ρωσία ασκήσει βέτο.

Από τη μεριά του, ο Κοσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Αγκίμ Τσέκου δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να πωλήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να πάρει ανταλλάγματα, κάτι που θα φανεί και από την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ στη Μόσχα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί, το ένα τρίτο δηλαδή του πληθυσμού των ΗΠΑ, ανήκουν σε μειονότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από το Αμερικανικό Γραφείο Απογραφής. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι αυτή των ισπανόφωνων που φτάνουν 44,3 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή αποτελούν το 14,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται όσοι δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Αλεξ Σάλμοντ κατόρθωσε να αναδειχτεί στον τοπικό πρωθυπουργικό θώκο, μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές που έθεσαν με διαφορά μίας έδρας τέλος στην 50ετή κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος. Τον Σάλμοντ στήριξαν οι Πράσινοι, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Συντηρητικοί.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό σχέδιο ανέγερσης ενός κέντρου πυρηνικής έρευνας στη Μιανμάρ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τομ Κέισι δήλωσε ότι το ασιατικό κράτος δεν έχει το «νομικό πλαίσιο» ούτε τα «εχέγγυα ασφαλείας» για να αρχίσει πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 17χρονος μαθητής γυμνασίου σκότωσε δύο συμμαθητές του και τραυμάτισε άλλους τέσσερις με μαχαίρι διότι του ζητούσαν «να πληρώσει προστασία», μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Τα επεισόδια βίας στα σχολεία της Κίνας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας όρισε προθεσμία δύο μηνών για την ολοκλήρωση της έρευνας όσον αφορά το θάνατο δύο μουσουλμάνων από την αστυνομία του Γκουτζάρατ πριν δύο χρόνια. Δύο μήνες πριν, τρεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για φόνο του ζευγαριού και απόπειρα συγκάλυψής του.

ΜΑΛΕ.-- Η κυβέρνηση των Μαλδίβων ανακοίνωσε ότι σκάφος της Ακτοφυλακής της χώρας άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους της οργάνωσης «Τίγρεις» των Ταμίλ της Σρι Λάνκα. Η οργάνωση αρνήθηκε ότι έχει ανάμειξη στην υπόθεση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας τους μέχρι τέλους δηλώνουν οι 14 από τους κατηγορούμενους στη δίκη για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ανεπιτυχής ήταν η χτεσινή απόπειρα δολοφονίας του Σομαλού πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκέντι - η τρίτη από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του - και σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ένας από τους δύο άνδρες που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν τη βόμβα συνελήφθη. Παράλληλα, μετά την επίθεση κατά των στρατευμάτων της Αφρικανικής Ενωσης την Τετάρτη, η Ουγκάντα ανακοίνωσε χτες ότι θα παραμείνει στη Σομαλία.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τα πρώτα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της Δευτέρας δείχνουν υποχώρηση των δυνάμεων της προέδρου Αρόγιο. Χτες επίσης μαοϊκοί αντάρτες του Νέου Λαϊκού Στρατού σκότωσαν επτά στρατιωτικούς σε ενέδρα τους στην επαρχία Αμπρα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στη μεθόριο του Λάος με την Ταϊλάνδη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και ζημιές έως χτες βράδυ.

ΝΕΠΑΛ
Απεργία εκπαιδευτικών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Κλειστά έμειναν δεκάδες χιλιάδες σχολεία στο Νεπάλ χτες μετά την απεργία που κήρυξαν τρία συνδικάτα των εκπαιδευτικών, ανάμεσά τους και το συνδικάτο που στηρίζει και το ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό). Στα περίπου 35.500 σχολεία φοιτούν γύρω στα 7,8 εκατ. μαθητές. Τα συνδικάτα, σύμφωνα με το «Nepalnews.com», κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κώφευσε στα αιτήματά τους για εξίσωση των δασκάλων στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα και μονιμοποίηση των δασκάλων που καλύπτουν οργανικές θέσεις, ενώ πρόβαλαν και πολιτικά αιτήματα - όπως η ανακήρυξη της χώρας σε δημοκρατία και ο καθορισμός ημερομηνίας της ψηφοφορίας για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και θα κρίνει το πολιτειακό.

Ο πρωθυπουργός Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα δεσμεύτηκε ότι τα προβλήματα που θέτουν οι δάσκαλοι θα επιλυθούν και παρέπεμψε στην επιστροφή του υπουργού Παιδείας στη χώρα από τις Μαλδίβες τη Δευτέρα.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα κυβέρνηση υπό τον Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με μια σύντομη τελετή στο Μέγαρο Ματινιόν, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο διόρισε ο νέος Πρόεδρος να σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές του Ιουνίου, περίπου σε ένα μήνα. Ο 53χρονος Φιγιόν υπήρξε αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί και στενός συνεργάτης του από το 2005, οπότε και παύθηκε από την κυβέρνηση ντε Βιλπέν, υποστηρίζοντας, έκτοτε, ανοιχτά τον Σαρκοζί στην αντιπαράθεσή του με τον πρώην Πρόεδρο Σιράκ.

Στην ομιλία του, ο Φιγιόν δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί «την ταυτότητα και τις δημοκρατικές αξίες», συμπληρώνοντας ότι «η δύναμη της Γαλλίας είναι οι ίδιοι οι Γάλλοι». Ηταν ο άνθρωπος που από τη θέση του υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων διαπραγματεύτηκε με τα συνδικάτα το 2003 τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή την έναρξη της πλήρους αποδιάρθρωσής τους. Οι «καλές» σχέσεις του με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες θεωρήθηκαν πλεονέκτημα από τον Πρόεδρο Σαρκοζί.

Σήμερα, αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα, πιθανότατα 15μελές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμμαχούν οι «κοσμικοί»

ΑΓΚΥΡΑ.- Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών της 22ης Ιουλίου στην Τουρκία: χτες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) και το σχήμα του εκλιπόντος πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ του οποίου σήμερα ηγείται ο Ζεκί Σεζέρ, ανακοίνωσαν ότι κατέρχονται με κοινό ψηφοδέλτιο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την προβλεπόμενη από τους δημοσκόπους μονοκρατορία των ισλαμιστών του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης των Διόσκουρων του «ισλαμοδημοκρατικού» πολιτικού χώρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Θα συνεργαστούμε χέρι με χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαϊκάλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική» απόφαση και άλλα τέτοια μεγαλόπρεπα. Ο Σεζέρ είπε ότι «δεν υπήρξαν παζάρια» για το πόσους βουλευτές θα εκλέξει το κάθε κόμμα», αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο ισχύει, καθώς η συμφωνία ήδη είχε «κλειστεί» εβδομάδες πριν, όμως χρειάστηκαν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να οριστικοποιηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ