Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί, το ένα τρίτο δηλαδή του πληθυσμού των ΗΠΑ, ανήκουν σε μειονότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από το Αμερικανικό Γραφείο Απογραφής. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι αυτή των ισπανόφωνων που φτάνουν 44,3 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή αποτελούν το 14,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται όσοι δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Αλεξ Σάλμοντ κατόρθωσε να αναδειχτεί στον τοπικό πρωθυπουργικό θώκο, μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές που έθεσαν με διαφορά μίας έδρας τέλος στην 50ετή κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος. Τον Σάλμοντ στήριξαν οι Πράσινοι, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Συντηρητικοί.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό σχέδιο ανέγερσης ενός κέντρου πυρηνικής έρευνας στη Μιανμάρ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τομ Κέισι δήλωσε ότι το ασιατικό κράτος δεν έχει το «νομικό πλαίσιο» ούτε τα «εχέγγυα ασφαλείας» για να αρχίσει πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 17χρονος μαθητής γυμνασίου σκότωσε δύο συμμαθητές του και τραυμάτισε άλλους τέσσερις με μαχαίρι διότι του ζητούσαν «να πληρώσει προστασία», μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Τα επεισόδια βίας στα σχολεία της Κίνας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας όρισε προθεσμία δύο μηνών για την ολοκλήρωση της έρευνας όσον αφορά το θάνατο δύο μουσουλμάνων από την αστυνομία του Γκουτζάρατ πριν δύο χρόνια. Δύο μήνες πριν, τρεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για φόνο του ζευγαριού και απόπειρα συγκάλυψής του.

ΜΑΛΕ.-- Η κυβέρνηση των Μαλδίβων ανακοίνωσε ότι σκάφος της Ακτοφυλακής της χώρας άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους της οργάνωσης «Τίγρεις» των Ταμίλ της Σρι Λάνκα. Η οργάνωση αρνήθηκε ότι έχει ανάμειξη στην υπόθεση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας τους μέχρι τέλους δηλώνουν οι 14 από τους κατηγορούμενους στη δίκη για τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ανεπιτυχής ήταν η χτεσινή απόπειρα δολοφονίας του Σομαλού πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκέντι - η τρίτη από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του - και σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ένας από τους δύο άνδρες που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν τη βόμβα συνελήφθη. Παράλληλα, μετά την επίθεση κατά των στρατευμάτων της Αφρικανικής Ενωσης την Τετάρτη, η Ουγκάντα ανακοίνωσε χτες ότι θα παραμείνει στη Σομαλία.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τα πρώτα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της Δευτέρας δείχνουν υποχώρηση των δυνάμεων της προέδρου Αρόγιο. Χτες επίσης μαοϊκοί αντάρτες του Νέου Λαϊκού Στρατού σκότωσαν επτά στρατιωτικούς σε ενέδρα τους στην επαρχία Αμπρα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στη μεθόριο του Λάος με την Ταϊλάνδη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και ζημιές έως χτες βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ