Παρασκευή 18 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προειδοποιήσεις για «ολική κατάρρευση της χώρας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στο Ιράκ μαίνονται πολλοί παράλληλοι εμφύλιοι πόλεμοι και πολλές εξεγέρσεις», υποστηρίζει σε έκθεσή του το βρετανικό «ερευνητικό κέντρο διεθνών σχέσεων Chatham House», προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλος. Η έκθεση εκτιμά ότι οι γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκήσουν επιρροή στις εξελίξεις.

Συμβουλεύει, λοιπόν, ΗΠΑ και Βρετανία να αλλάξουν τακτική και να δώσουν μεγαλύτερη βάση στη συνεννόηση με τους γείτονες, παρά στη στρατιωτική πυγμή, που, από μόνη της, δε θα φέρει αποτελέσματα. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι εκτός από την αντιπαράθεση με τους κατακτητές και τη διαμάχη μεταξύ των 3 μεγάλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων (σουνίτες, σιίτες, Κούρδοι), υπάρχουν σοβαρές εντάσεις και στους κόλπους των ίδιων αυτών οντοτήτων, που έχουν λάβει ένοπλες διαστάσεις.

Στο μεταξύ, χτες, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ιράν θα συνομιλήσουν, στις 28 Μάη, σε επίπεδο πρεσβευτών εντός Ιράκ, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της βίας. Προς το παρόν, πάντως, νέες επιθέσεις με όλμους σημειώθηκαν, χτες, εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 8, ενώ στη Μοσούλη, μετά από αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις το βράδυ της Τετάρτης κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί, 15 αντάρτες και τραυματίστηκαν 30, ενώ ανατινάχτηκαν 2 γέφυρες, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ