ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μνήμες και απόηχοι»

«Φιγούρα - Κορμός» έργο του Χρ. Λάμπρου
«Φιγούρα - Κορμός» έργο του Χρ. Λάμπρου
Στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), φιλοξενείται (μέχρι 1/4) έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Λάμπρου. Τίτλος της «Μνήμες και απόηχοι». Παρουσιάζονται έργα σε μάρμαρο και μέταλλο, μικρογλυπτά και μια κατασκευή. Πρόκειται για δημιουργίες που «ακροβατούν στην κόψη της πιο απαιτητικής και καταλυτικής σύγχρονης αντίληψης... και κατορθώνουν να ισορροπήσουν με την αρχέγονη δύναμη, τη χάρη και την απλότητα της αλήθειας τους» σημειώνει η Ντιάνα Αντωνακάτου, προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης.

«Ο Χρ. Λάμπρου πιστός στο πνεύμα μιας βαθιάς συνείδησης βιωματικής του κάλλους στη Φύση και στην Τέχνη, αντιπαραθέτει χωρίς έμφαση πάθους στη βιαιότητα της εποχής, το μέτρο μιας ισορροπίας πνευματικής όσο και αυθόρμητης, τη μορφή μιας μνήμης προσωπικής όσο και καθολικής».

Ο Χρ. Λάμπρου γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1951. Σπούδασε στη Βελλά και πήρε το πτυχίο του δασκάλου το 1972. Δάσκαλοί του στη ζωγραφική αρχικά και για λίγο χρονικό διάστημα ο Παύλος Βρέλης και αργότερα στην Αθήνα (1972 - 1973) η Ιωάννα Οικονομίδου. Το 1978 παρακολουθεί αγιογραφία στον Τέλη Βαρσάμη στα Γρεβενά. Στη γλυπτική τις γνώσεις του απέκτησε από τον Κυριάκο Ρόκο, το Διονύση Γερολυμάτο και το Χρήστο Ρηγανά. Από το 1973 μέχρι το 1984 εργάστηκε και παρουσίασε έργα του σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Από το 1985 έως σήμερα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται και σαν εκπαιδευτικός. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ δημιουργίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.

Θέατρο
Θεατρικές διαδρομές εντός κι εκτός...
«Ο γυάλινος κόσμος» από το Θεσσαλικό Θέατρο
«Ο γυάλινος κόσμος» από το Θεσσαλικό Θέατρο
  • Ξεκίνησαν στο θέατρο «Θησείον» οι παραστάσεις του έργου «Η νύχτα των Τριβάδων» του Περ Ολόφ Ενγκιστ, που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή και τους ανεκπλήρωτους έρωτες του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Η μετάφραση είναι του Ζαννή Ψάλτη, η σκηνοθεσία του Στέλιου Παυλίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Δημήτρη Ζιάκα, η χορογραφία της Αλεξάντρα Μαζολέτι, οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη. Παίζουν: Νατάσα Βασιλείου, Θανάσης Γεωργίου, Μιχάλης Τσουρουνάκης, Μελανία Χασίδου, Μαρία Χατζηνάκη.
  • Η ομάδα «Αρμαδίλλος» παρουσιάζει, στο «Φούρνο», (μέχρι 23/4) την παράσταση «Ο κανόνας», μια τριλογία για τον έρωτα, την εξουσία, τον ανταγωνισμό, την ομορφιά, την εφηβεία, την ενηλικίωση, το θάνατο. Τρία είδη θεάτρου σε ενιαία παράσταση με αποσπάσματα της «Ιφιγένειας στην Αυλίδα» του Ευριπίδη, του ψυχολογικού θρίλερ «Κόκκινες χάντρες» του Λι Μπρούερ και της σάτιρας «Κοκκινοσκουφίτσα» του Μπίλι Αρονσον. Μετάφραση - δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, κίνηση Σύλβιας Βούσουρα, σκηνικά Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη, κοστούμια Ναταλίας Μακρυγιάννη, μουσική επιμέλεια - σύνθεση Μιχάλη Μουστάκη. Παίζουν: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Γιώργος Μπασιάκος, Φωτεινή Ντεμίρη, Χρήστος Ραχιώτης.
  • Ξεκίνησαν, στο θέατρο «Μύλος», της Λάρισας, οι παραστάσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου με το «Γυάλινο κόσμο». Το έργο του Τένεσι Ουϊλιαμς , σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά , αναπαριστά βιωματικά την ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα στον αμερικανικό Νότο και περιγράφει, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, την εύθραυστη ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη σκληρή διαμάχη της ανθρώπινης ψυχής. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κομνηνού, τα σκηνικά της Κέλλυ Βρεττού, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική επιμέλεια του «POP studio». Παίζουν: Ευα Κοταμανίδου, Χρόνης Παυλίδης, Εφη Μεταγγιτσινού, Ιάκωβος Μυλωνάς.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου , θέλοντας να τιμήσει το Βολιώτη θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη, παρουσιάζει, στο αμφιθέατρο του Κτιρίου Σπίρερ, τα μονόπρακτά του «Η βέρα» και «Το τάβλι», σε σκηνοθεσία Νίκου Μπουσδούκου , σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, σύνθεση ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Στη «Βέρα» παίζουν: Τάκης Βουλαλάς, Ντίνος Καρύδης, Γιάννης Κυριακίδης και στο «Τάβλι»: Αντώνης Μπαμπούνης,Γιάννης Τότσικας.
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη μετέφερε η Κάτια Δανδουλάκη τον «Τζόρνταν», το συνταρακτικό μονόλογο των Ανα Ρέινολντς -Μόιρα Μπουφίνι. Το έργο παρουσιάζεται σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.
  • Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της πόλης, εντάσσει στο πρόγραμμά της, στο θέατρο «Αμαλία», παραστάσεις ηθοποιών της νέας γενιάς, με τίτλο «Νέα πρόσωπα», που αποφοίτησαν πρόσφατα από το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ηδη παρουσιάζεται το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρ. Ατάιντε, με τη Δήμητρα Σιγάλα .
  • Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα «σπείρα - σπείρα», προσκεκλημένοι του ΚΘΒΕ, παρουσιάζουν (μέχρι το Σάββατο), στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ολοι μαύρα κι ένα πιάνο».
  • Το θέατρο «Οδός» (25ης Μαρτίου 32, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει την κωμωδία «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλουιν , σε προσαρμογή Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Παπαστεργίου. Παίζουν: Μαρία Μησσήν, Παυλίνα Χαρέλα, Γιάννης Χριστοφάνης, Γιάννης Τοσουνίδης, Ζωή Αβραμίδου, Αγάπιος Αγαπίου, Αννα Θεοδωρίδου, Μαριάννα Αρβανιτίδου . Το έργο παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη ο «Αιρετικός θίασος» παρουσιάζει τη μουσική σάτιρα του Τάσου Αποστολίδη «Αβαλα μαντάβαλα ΙΙ - σεξικοί διάλογοι». Τέλος, Σάββατο και Κυριακή, η Παιδική Σκηνή παρουσιάζει «Το πετρωμένο δάσος» του Χρήστου Παπαστεργίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά Γιάννη Τοσουνίδη, κοστούμια Πόπης Χαρέλα, μουσική Δημήτρη Κεχαγιά. Παίζουν: Γιάννης Τοσουνίδης, Παυλίνα Χαρέλα, Κική Καραλίβανου, Χρήστος Μπογδάνης, Θωμάς Χαρέλας κ.ά.
Θέατρο
Διαμαρτυρία για την έξωσή τους

Την έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να προχωρήσει σε έξωση του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, από την έδρα του στην οδό Λυσίου 9 στην Πλάκα, εκφράζει η Γενική Συνέλευση του Κέντρου. «Η απόφαση αυτή» - υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση - «εν ονόματι πρόσκαιρων διοικητικών αναγκών του ΥΠΠΟ, εγγράφεται με τον επιλεκτικό της χαρακτήρα, σε ένα ευρύτερο κλίμα διοικητικής αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών ζητημάτων, συνιστά υποτίμηση της μακράς και ευδόκιμης πορείας και της σημερινής παρουσίας του Κέντρου και υπονομεύει μείζονες διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της γενικής συνέλευσης αναθέτουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αγωνιστεί σθεναρά για τη διατήρηση μιας έδρας που του παραχώρησε η Μελίνα Μερκούρη και δηλώνουν ότι θα μετάσχουν μαχητικά στη σχεδιαζόμενη κινητοποίηση».

Σημειώνουμε ότι από τις αρχαιρεσίες της 27ης Φλεβάρη προέκυψε το νέο ΔΣ, το οποίο συστάθηκε σε σώμα στις 3 Μάρτη ως εξής: Χαρά Μπακονικόλα (πρόεδρος), Απόστολος Βέττας (αντιπρόεδρος), Νίκος Αρμάος (γενικός γραμματέας), Κίττυ Αρσένη (αναπλ. γγ), Πλάτων Ανδριτσάκης (ταμίας), Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (αναπλ. ταμίας) και μέλη: Γιάγκος Ανδρεάδης, Σοφία Σπυράτου, Γιάννης Χρυσούλης.

Ο αθάνατος ντε Σίκα

Με τον αριστουργηματικό, συγκινητικό «Κλέφτη των ποδηλάτων», ολοκληρώνεται σήμερα στο «Παλλάς» το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιταλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, στον κορυφαίο Ιταλό σκηνοθέτη Βιτόριο Ντε Σίκα. Η ταινία θα προβληθεί στις 7 μ.μ. και θα ακολουθήσουν «Ο κήπος των Φίντσι Κοντίνι» και «Η ατιμασμένη». Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη (1 -6/4). Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι «Ο κλέφτης των ποδηλάτων» τιμήθηκε με πολλά βραβείων, ανάμεσά τους και «Οσκαρ» καλύτερης ξένης ταινίας το 1948.

Ελληνες πεζογράφοι στη Βουλγαρία

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε με την ανατολή του νέου χρόνου ο εκδοτικός οίκος ΠΕΛΕΚΑΝ - ΑΛΦΑ της Σόφιας ήταν ένας τόμος τριακοσίων σελίδων με διηγήματα δώδεκα σύγχρονων πεζογράφων μας, των Πέπης Δαράκη, Μιχάλη Δελησάββα, Ντίνας Δούκα, Φαίδωνα Θεοφίλου, Δημήτρη Κυριαζή, Νίκου Μαραγκού, Πέτρου Μπίκου, Δημήτρη Μποσινάκη, Γιώργου Παναγουλόπουλου, Χρήστου Πλακονούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Αννας Σαρρή.

Η συλλογική αυτή δουλιά, μεταφρασμένη από την ελληνίστρια Νάντια Μιριάνοβα, χαρακτηρίστηκε από τον πνευματικό κόσμο της Βουλγαρίας ως γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς εκτιμήθηκε ότι σηματοδοτεί τη φιλία των δύο γειτονικών λαών στον πιο ευαίσθητο τομέα των σχέσεών τους, που είναι ο πολιτισμός. Σχετικό άλλωστε και ιδιαίτερα δηλωτικό αυτής της εκτίμησης είναι και το δίγλωσσο μότο του εκδότη στην πέμπτη σελίδα του βιβλίου, που στη γλώσσα μας λέει τα εξής: «Ο εκδοτικός οίκος ΠΕΛΕΚΑΝ - ΑΛΦΑ χαιρετίζει τον ερχομό του νέου αιώνα εκδίδοντας αυτό το βιβλίο, χαρακτηριστικό δείγμα φιλίας και συνεργασίας των λαών».

Διάλεξη με θέμα «Η ελληνική περιπέτεια των Καταλανών» διοργανώνει το «Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν» αύριο, 7 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Γ. Μοσχονά, διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Αφιέρωμα στο λογοτεχνικό έργο του Ανδρέα Αντωνιάδη θα πραγματοποιηθεί αύριο (8 μμ) στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» των εκδόσεων «Καστανιώτη» (Θεμιστοκλέους 104). Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής και η μορφωτική ακόλουθος Νάσα Παταπίου. Θα μιλήσουν οι: Φώτης Δημητρακόπουλος, Μαρία Λαΐου, Λουκάς Γλάρος, Γιάννης Ζαμπέλης, Δέσποινα Τζανάκη,Φανή Ροπόκη. Θα παρουσιαστεί το μονόπρακτο του Αντώνη Αντωνιάδη«Ανταμ και Βανέσσα».

Εκδήλωση για την 25η Μάρτη διοργανώνει η «Ελληνογερμανική αγωγή» σήμερα (7 μμ) στην Παλλήνη. Θα μιλήσει ο καθηγητής του Πάντειου Νεοκλής Σαρρής, με θέμα «Μνήμη και μήνυμα της ελληνικής Επανάστασης του 1821». Θα τραγουδήσει η Γιώτα Βέη και ο Κώστας Πρέκας θα διαβάσει αποσπάσματα απομνημονευμάτων αγωνιστών του '21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ