ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Λαο-«Θάλασσας» συνέχεια

Ζωντανή απόδειξη ότι το κοινό, που αναζητά την ποιότητα, την ουσία στο ελληνικό τραγούδι, είναι μεγάλο και ιδιαίτερα θερμό αποτελεί η λαο-Θάλασσα, που ανέβηκε στη «Σκάλα» της «Σφεντόνας». Το τρίωρο μουσικό πρόγραμμα «Θάλασσα στη Σκάλα», που παρουσιάζουν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην αθηναϊκή σκηνή, το έχουν απολαύσει μέχρι τώρα πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, διαφορετικών γενιών, συμμετέχοντας και οι ίδιοι ουσιαστικά και όχι σαν απλοί θεατές σε ένα πρόγραμμα που μιλά στις καρδιές, δε «χαϊδεύει» τ' αυτιά και τολμά να καταγγείλει όσους νοθεύουν τ' όνειρο και επιβουλεύονται τους πόθους μας. Η παράσταση, που ξεκίνησε στη «Σφεντόνα» από τις 25 του Φλεβάρη, αρχίζει με κομμάτια από τη νέα τους δισκογραφική συνεργασία «Θάλασσα στη σκάλα», σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και συνεχίζεται με τραγούδια που έχουν σημαδέψει την ανεξάρτητη και κοινή πορεία τους, από το «Σταυρό του Νότου», το «Φοβάμαι», τη «Διαίρεση», το «Εμπάργκο».

Η έκπληξη της παράστασης είναι ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, αφιερωμένο στους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο και Νικόλα Ασιμο. Το πρόγραμμα κλείνει με κομμάτια όπως η «Πιρόγα», το «Μαχαίρι», το «Δεν πάει άλλο», το «Χρόνια Πολλά», το «Γουίλι», το «Ελλάς», το «Στρατιώτη», τη «Θεσσαλονίκη». Τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν στο τραγούδι η Αρετή Μπέλλου, η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο κιθαρίστας Χριστόφορος Κροκίδης. Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (8.30 μ.μ.), μέχρι τις 23 του Απρίλη.

Απ' την «Τήλο» στο «Ιδαίον»

Η θέση του γνωστή και εκφρασμένη: «Ο τέλειος τρόπος επικοινωνίας του καλλιτέχνη με το κοινό του είναι η συνύπαρξη στους χώρους που μπορεί να παιχτεί ζωντανά η μουσική του, χωρίς μεσάζοντες και πονηρά φτιασίδια που δημιουργούν ψεύτικους μύθους. Στους χώρους αυτούς ο καλλιτέχνης, αλλά και ο ακροατής βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια». Η ανάγκη του να μοιραστεί αληθινές, ουσιαστικές στιγμές από τη συναυλιακή του διαδρομή οδήγησε τον Παντελή Θαλασσινό στη δημιουργία του διπλού CD «Απ' την Τήλο ως τη Θράκη», που από τον πρώτο κιόλας μήνα κυκλοφορίας του έγινε χρυσό. Κορφολογώντας τον ανθό της ελληνικής μουσικής, ο Π. Θαλασσινός σμίλεψε τον πρώτο του δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις, που εκτός από δικά του, γνωστά, τραγούδια περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης. Στο δίσκο περιλαμβάνονται και δύο νέα τραγούδια του, «Ο πατέρας μου» και το «Θαλασσινό», ενώ στην ερμηνεία συμμετέχουν η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

  • Ηχοι, μοναδικοί, πανάρχαιοι, που πηγάζουν από την Κρήτη και δημιουργούν αναταράξεις και εξάρσεις της ψυχής. Τους κομίζει ο Ψαραντώνης, ο μοναδικός λυράρης - ποιητής, μέσα από την τελευταία του δισκογραφική κατάθεση «Ιδαίον Αντρον». Ο εξαίρετος δημιουργός προσφέρει δεκαέξι τραγούδια - δικά του, αλλά και παραδοσιακά - μυώντας τον ακροατή στη μαγεία της μεγάλης τέχνης του. Μουσικοί μύθοι για τη «μεριά του φαραγγιού», που «δε σμίγει με την άλλη», για το «Δία», που «ήτονε βοσκός στ' Ανωγειανώ α όρη», διηγήσεις για τα «πάθη» της «καρδιάς παραπονιάρας», μαντινάδες, ριζίτικα κι ένα Σφακιανό συρτό, οργανικά και άλλα κομμάτια, σμιλεμένα με το ταλέντο, το πάθος ενός καλλιτέχνη, για τον οποίο φαίνεται ότι η μουσική είναι μόνο η αφορμή για να ξετυλίξει το «κουβάρι» της συλλογικής μνήμης και συνείδησης.

Ρ.

Ανοιξη τραγουδιών

Ορφέας Περίδης
Ορφέας Περίδης
Τραγούδια από το δίσκο του «Για πού το 'βαλες καρδιά μου» ερμηνεύει ο Ορφέας Περίδης, την Παρασκευή και το Σάββατο (10μμ), στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15). Στο διήμερο «ταξίδι» του ο γνωστός τραγουδοποιός παρουσιάζει ακόμη τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους του, δημιουργίες που έχει γράψει για άλλους ερμηνευτές, καθώς και τραγούδια άλλων συνθετών, που έχει αγαπήσει. Συνοδοιπόρος του η Καίτη Κουλιά, στο τραγούδι και εξαμελής ορχήστρα.

  • Η Μαρία Παπαδοπούλου παρουσιάζει τραγούδια από το πρώτο της άλμπουμ «Φεγγαροστόλιστα» και διασκευές αγαπημένων της τραγουδιών, σήμερα (10.30μμ), στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος).
  • Η Τάνια Τσανακλίδου, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, από την Παρασκευή και για πέντε ακόμη βραδιές παρουσιάζει το «Μαγικό Κουτί», την επιτυχημένη μουσική της παράσταση, στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια μεγάλων δημιουργών, που θα ερμηνεύσει η Τ. Τσανακλίδου, συνοδευόμενη από τους Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο) και Στράτο Βουγά (σαξόφωνο). Ενα «ταξίδι» μέσα από ποιήματα της Κικής Δημουλά και του Νίκου Γκάτσου, αποσπάσματα από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη και τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα.
  • Παρέα φίλων, που δανείστηκαν τ' όνομά τους από τα όνειρά τους, οι «Οναρ», ξεχώρισαν με την είσοδό τους στη δισκογραφία. Προσεγμένοι στίχοι, αβίαστες μελωδίες, ήχος ηλεκτρικός και κλασικός, μπαλάντες, αλλά και τρυφερά βαλσάκια συνθέτουν την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση με τίτλο «Το έργο που παίζουν τα μάτια σου» . Την Παρασκευή και το Σάββατο, στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης.
  • Στη Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν οι Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα και Γιάννης Ιωάννου. Σήμερα και αύριο εμφανίζονται στο Παλιό Ωδείο Καβάλας και από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη (Ξυλουργείο του Μύλου).
  • Το συγκρότημα «Οναρ»
    Το συγκρότημα «Οναρ»
    Συναυλιακή άνοιξη για τις «Τρύπες», που αύριο και μεθαύριο εμφανίζονται στο «Ρόδον» (Μάρνη 24).
  • «Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες», αιχμηρός και ειλικρινής λόγος, από τους «Ακτιβ Μέμπερ» την Παρασκευή και το Σάββατο (11μμ), στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
Στον απόηχο του '21

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, σήμερα (7.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου), θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με το έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Θα συμμετάσχουν οι τραγουδιστές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μανώλης Χατζημανώλης, η Χορωδία της ΔΕΗ σε διδασκαλία Κων. Παπαθανασίου και μικρό ορχηστρικό σύνολο, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Αφηγήτρια η ΜαρίληΜαστραντώνη. Είσοδος ελεύθερη.

  • Επετειακού χαρακτήρα θα είναι και η χορωδιακή βραδιά, που θα γίνει αύριο (8.30 μ.μ.), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντ. Κοντογεωργίου, θα παρουσιάσει έργα Λάλα, Θεοδωράκη, Δραγατάκη, Ουλκέρογλου, Χριστοδούλου, Μπαλτά, Κριτσωτάκη, Οικονομόπουλου, Καρμπόνε, Παππά, Σφακιανάκη και Κωνσταντινίδη. Στο πιάνο ο Αρης Γαρουφαλής.
Τους στερούν την επικοινωνία

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες - δημιουργοί επιθυμούν να έχουν βαθιά, ουσιαστική σχέση και ειλικρινή συνομιλία με το κοινό.

Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν τη ζωτική ανάγκη να επικοινωνήσουν μέσω του έργου τους. Για να έρθει σε επαφή ο σύγχρονος πολίτης με τη δημιουργία του ενός ή του άλλου συνθέτη, ποιητή, συγγραφέα χρειάζεται ένας σοβαρός επικοινωνιακός φορέας, ο οποίος θα αναλάβει να πληροφορήσει και να προβάλει το έργο τους.

Στον 21ο αιώνα τα ΜΜΕ (που θα έπρεπε να παίζουν και τον προαναφερθέντα επικοινωνιακό ρόλο) έχουν τεράστια οικονομική, διαφημιστική και προπαγανδιστική δύναμη. Καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τι ακούγεται, τι διαβάζεται, τι κυκλοφορεί.

Οι άνθρωποι της τέχνης στερούνται μιας πλατιάς κοινωνικής επικοινωνίας, μια και η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν ασχολείται μαζί τους. Εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ έχουν επιλέξει αδιάκριτα πλέον, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, να παρουσιάζουν ροζ σκάνδαλα, ίντριγκες, δολοφονίες, πάρτι, γενέθλια γνωστών κοσμικών και καλλιστεία σκύλων. Κυρίως δυστυχισμένων (και καταταλαιπωρημένων από τους καλλωπισμούς!) σκύλων.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ