ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
Ηρεμία συνιστά ο Κυράστας

Οχι άγχος ζήτησε από τους παίκτες του ο Γιάννης Κυράστας
Οχι άγχος ζήτησε από τους παίκτες του ο Γιάννης Κυράστας
«Το άγχος σκοτώνει», λένε οι γιατροί, και κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτεται και ο τεχνικός των Παναθηναϊκού, λίγες μέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ενα παιχνίδι που για πολλούς θα κρίνει και τον πρωταθλητή για φέτος. Ο Γιάννης Κυράστας ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και να μη μεταδώσει άγχος στους παίκτες του: «Δεν είπε κανείς, ότι σώνει και καλά πρέπει να κερδίσουμε το ντέρμπι. Πρέπει να έχουμε ηρεμία και καλή ψυχολογία, όπως σε όλα τα ντέρμπι και να στοχεύσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Μάλιστα, όπως τόνισε ο τεχνικός των «πρασίνων» η ομάδα του ήδη έχει κάνει μια ικανοποιητική πορεία και όλοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. «Εχουμε διατηρηθεί σε τροχιά τίτλου. Πάμε στο ντέρμπι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με εξαίρεση τον Ολιβάρες. Η ουσία είναι, ότι μετά 24 αγωνιστικές παραμένουμε σε επαφή με τον τίτλο, κάτι που φάνταζε απίθανο, όταν έδινα την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Πάντως για μένα δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που θέλαμε να πετύχουμε, όσο κι αν έχουμε βρεθεί κοντά σε τροχιά τίτλου», τόνισε ο Γιάννης Κυράστας, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε τον τίτλο «ματς της χρονιάς».

Μάλιστα ο Ελληνας τεχνικός έκανε και συστάσεις στους δημοσιογράφους: «Ολοι ασχολείστε πάρα πολύ με το ντέρμπι. Η ουσία είναι να κρατηθεί η ηρεμία στις ομάδες, αλλά και ανάμεσα στους φιλάθλους. Να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να κερδίσει το ματς ο καλύτερος». Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» δε δίστασε να κάνει χιούμορ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν φοβάται το Λάμπρο Χούτο, που δείχνει να είναι σε περίοδο φόρμας μετά τον τραυματισμό του. «Ναι, και θα βάλω πέντε παίκτες μαν-του-μαν επάνω του» απάντησε, διευρκίνιζοντας στη συνέχεια, ότι «δεν κάνουμε ποτέ ειδικά πλάνα για κάποιον ποδοσφαιριστή. Εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι χωρίς να κοιτάμε τους αντιπάλους μας».

ΑΕΚ
Επιμένει... βουλγαρικά

Μπορεί στη διάρκεια της (καθιερωμένης) συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Παθιακάκης να μην έβγαλε την είδηση, αλλά τελικά δεν άφησε παραπονεμένους τους δημοσιογράφους. Στο «πηγαδάκι» ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός και γνωστοποίησε πως το ενδιαφέρον των «κιτρινόμαυρων» στη Βουλγαρία αφορά σε διεθνή επιθετικό 21 χρόνων. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Ελληνας τεχνικός θα παρακολουθήσει την αναμέτρηση Σλάβια - ΤΣΣΚΑ και η έρευνα διά της εις άτοπον απαγωγής οδήγησαν στο πιθανότερο όνομα. Πρόκειται για τον Ντιμίτερ Μπερμπάτοφ, που πέρσι στο πρωτάθλημα εφήβων πέτυχε 23 γκολ. Φέτος με την ΤΣΣΚΑ αγωνίστηκε σε 4 παιχνίδια και πέτυχε 2 τέρματα. Τον προπονητή στο ταξίδι του θα συνοδεύει και ο διευθύνων σύμβουλος, Π. Στάθης, άρα δεν αποκλείεται οι επαφές να προχωρήσουν (αν αυτό δεν έχει γίνει) πολύ...

Κατά τ' άλλα, ο Γιάννης Παθιακάκης, στις «επίσημες» τοποθετήσεις του, επανέλαβε ότι τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση οφείλονται «στην ψυχολογία γιατί οι παίκτες δεν έχουν την αυτοπεποίθηση του παρελθόντος». Οσο για το παιχνίδι με τον Ιωνικό, «μετράει η εμφάνιση και όχι το σκορ». Στο πρωτάθλημα ακολουθούν Αρης και ΟΦΗ και ο Παθιακάκης πιστεύει «ότι είναι μέσα στις δυνατότητες της ΑΕΚ να πάρει από τέσσερις έως έξι βαθμούς. Στο ποδόσφαιρο βέβαια δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Και κανένα βαθμό να μην πάρουμε, θα συνεχίσουμε. Στόχος της ΑΕΚ είναι το Κύπελλο και η 4η θέση».

Ακόμα αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί επικείμενης πρότασης στον Νικολαΐδη από την Μπάγερν Λεβερκούζεν. Περιμένει πρώτα να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον και ύστερα να πάρει θέση. Ομως εκτέθηκε όταν αναφέρθηκε στη «μαύρη λίστα». Ισχυρίστηκε πως «πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί θα αποφασίσω όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», ενώ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες έκανε λόγο για 8 με 10 παίκτες...

ΠΙΓΚ ΠΟΝΓΚ
Ωρα τελικού

Ο κάτοχος του τίτλου ΑΣ Πέρα και ο Ολυμπιακός είναι τελικά οι δυο ομάδες που θα διεκδικήσουν τα σκήπτρα του φετινού πρωταθλητή στο πιγκ-πονγκ. Οι δυο ομάδες ήταν αυτές που μετά την ολοκλήρωση των ημιτελικών πήραν το εισιτήριο για το τελικό της Α1 Ανδρών. Ας σημειωθεί ότι ο ΑΣ Πέρα έχουν το προβάδισμα στον τελικό, αφού προηγούνται από την κανονική περίοδο 2-0 των «ερυθρολεύκων». Οι «Πολίτες» επικράτησε άνετα του Αρη Βούλας με 4-0 και έφτασε στην τρίτη νίκη που χρειαζόταν, αφού είχε και 2-0 από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να σημειώσει δυο νίκες επί του ΑΟ Ταταύλα (1-1 στην κανονική περίοδο) με το ίδιο σκορ 4-2 και να πάρει τελικά την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός θα είναι η μία εκ των δυο ομάδων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο και στις γυναίκες αφού θα αντιμετωπίσει στον τελικό την ΑΟ Ταταύλα.

ΑΡΗΣ
Κύριος ήρθε κύριος φεύγει

Παρελθόν αποτελεί πλέον για την τεχνική ηγεσία του Αρη ο Ιλια Πέτκοβιτς μετά και τη νέα αποτυχία (3-3) της ομάδας στο Χαριλάου με τα Τρίκαλα. Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός, που εδώ και καιρό αποτελούσε το «εξιλαστήριο θύμα» των τελευταίων αποτυχιών του Αρη, απομακρύνθηκε με απόφαση της διοίκησης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός ανέφερε τα κυριότερα γεγονότα που τον έδιωξαν... από την τεχνική ηγεσία των «κίτρινων», ενώ παράλληλα άφησε και αιχμές για κάποια πρόσωπα.

«Η 5η θέση στην Ελλάδα δυστυχώς θεωρείται αποτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος πρέπει να φύγει, είτε ποδοσφαιριστές είτε προπονητής. Φεύγω σαν φίλος», υποστήριξε ο Ιλια Πέτκοβιτς.

Ο πρώην τεχνικός του Αρη παραδέχτηκε ποιο ήταν λάθος στις κινήσεις του: «Μεγάλο λάθος ήταν οι μεταγραφές του χειμώνα. Αν έμενα μέχρι το καλοκαίρι δε θα κρατούσα κανέναν».

Οι Μιχαλίτσιος και Σεμερτζίδης, προπονητές της ερασιτεχνικής ομάδας των «κίτρινων», θα είναι οι προπονητές του Αρη μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο Αλκέτας Παναγούλιας, που ακουγόταν ως ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Ιλια Πέτκοβιτς, θα αναλάβει πιθανώς τη θέση του τεχνικού συμβούλου.

Η διοίκηση του Αρη, πάντως, θέλει από τη νέα περίοδο να έχει στις τάξεις της ένα μεγάλο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως προπονητή του συλλόγου, που θα μπορέσει να τον οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ηδη ακούγονται σε φιλολογικό επίπεδο και ως φήμες τα ονόματα των Ιορντανέσκου, Ντε Μος και Ζέμαν.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Στο Λονδίνο τα σπουδαία

Στο Στάμφορντ Μπριτζ του Λονδίνου στρέφονται όλα τα βλέμματα σήμερα το βράδυ, όπου η Τσέλσι και η Λάτσιο (21.45, ΜΕΓΚΑ) για το Δ` όμιλο συναντώνται στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της τελευταίας μέρας της Β` φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ενδιαφέρον μεγάλο καθώς σε αυτόν τον όμιλο δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση ούτε όσον αφορά στην ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση. «Είναι το παιχνίδι της ζωής μας», είπε ο Σουηδός τεχνικός της Λάτσιο, Σβεν Γκόραν Ερικσον, που βρίσκεται στο στόχαστρο του ιταλικού Τύπου μετά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα εντός και εκτός Ιταλίας. Από την άλλη η Τσέλσι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και θα παίξει επίσης για τη νίκη. Στο άλλο παιχνίδι η αδιάφορη Μαρσέιγ υποδέχεται τη Φέγενορντ, που θα παίξει μόνο για τη νίκη προκειμένου να έχει δικαίωμα στο όνειρο. Για το Γ` όμιλο, Ρεάλ Μαδρίτης και Ντιναμό Κιέβου ψάχνουν εναγωνίως το εισιτήριο που οδηγεί στην 8άδα, εκεί που βρίσκεται ήδη ως πρώτη και καλύτερη η Μπάγερν. Η Ρεάλ έχει το προβάδισμα καθώς αυτή τη στιγμή είναι στη 2η θέση λόγω διαφοράς τερμάτων και με νίκη επί της αδιάφορης Ρόζενμποργκ στο Τροντχάιμ προκρίνεται, άσχετα με το τι θα γίνει στον άλλο αγώνα Ντιναμό Κιέβου-Μπάγερν.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ορτσα τα πανιά

Η φετινή αγωνιστική περίοδος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας αρχίζει τη βδομάδα αυτή με τον αγώνα «ERICSSON Υδρα Καπ», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας (ΠΟΙΑΘ) για 27η συνεχή χρονιά. Τα συμμετέχοντα 60 περίπου αγωνιστικά σκάφη θα ξεκινήσουν από το Φαληρικό Ορμο για την όμορφη Υδρα, την παρασκευή 24 Μάρτη στις 16.00, ενώ η εκκίνηση για την επιστροφή θα δοθεί στο νησί του Αργοσαρωνικού στις 10.00 το πρωί της Κυριακής 26 Μάρτη.

Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης, ο στόχος του ομίλου είναι: «Να προβληθεί περισσότερο η Ελλάδα και στον τομέα της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας, που είναι συνυφασμένη και με το θαλάσσιο τουρισμό».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Αγκαλιά με τον τίτλο στην Α1 του χάντμπολ βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Αναγέννηση Αρτας, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Η ομάδα της Αρτας ουσιαστικά έχει στεφθεί πρωταθλήτρια 4 αγωνιστικές πριν το τέλος, αφού μετά τη νίκη της επί των Ελπίδων Δράμας με 39-32 προηγείται στη βαθμολογία με 36 βαθμούς έναντι 28 του Εθνικού Κοζάνης. Για να χάσει το πρωτάθλημα η Αναγέννηση θα πρέπει να ηττηθεί και στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια και μάλιστα από τον Εθνικό Κοζάνης με πάνω από 19 γκολ.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΣΑΠΟΡΤΑ
Θέτει βάσεις πρόκρισης

Τις βάσεις για την υλοποίηση του ονείρου που δεν είναι άλλο από την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα θέλει να βάλει η ΑΕΚ σήμερα στο Ζαντάρ. Η Ενωση αντιμετωπίζει την τοπική ομάδα (19.30 ώρα Ελλάδας) στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Στόχος των «κιτρινόμαυρων» είναι, να κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη ρεβάνς της Αθήνας. Πάρα την εντός έδρας ήττα από το Μαρούσι το περασμένο Σάββατο για το πρωτάθλημα, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη στα μέλη της αποστολής που αναχώρησε χτες το πρωί για το Ζαντάρ. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς όπως και όλοι οι παίκτες του, πιστεύουν ότι αν η ΑΕΚ δείξει τον καλό της εαυτό θα μπορέσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα της δώσει ελπίδες ενόψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει στο ΟΑΚΑ σε μία εβδομάδα. Ο Σέρβος τεχνικός πριν την αναχώρηση για Κροατία δήλωσε: «Μερικοί ημιτελικοί είναι πιο σημαντικοί από τελικούς». Για την απουσία του Αριαν Κόμαζετς, αρκέστηκε να πει ότι δεν πρέπει να ξεγελάσει τους παίκτες του η απουσία του πρώην άσου του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Με την αποστολή ταξίδεψε και ο Αγγελος Κορωνιός ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό μου στο γόνατο και θα αγωνιστεί κανονικά. Η τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα παρέμενε ανοιχτή μέχρι χτες βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ