ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Διευρύνονται οι πολιτικο - οικονομικές κυρώσεις στη Σερβία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ(του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε ομόφωνα, την περασμένη Δευτέρα, τη διευρυμένη και αυστηρότερη εφαρμογή των πολιτικο-οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Σερβίας «πριν από το τέλος του μήνα», αλλά ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, από άγνοια ή δόλο, έκανε δηλώσεις περί του αντιθέτου στη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες. Οπως προκύπτει από τη χτεσινή δημοσίευση των γραπτών επισήμων αποφάσεων του Συμβουλίου («συμπεράσματα της Προεδρίας»), οι 15 ΥΠΕΞ αποφάσισαν ομόφωνα την εφαρμογή «πριν από το τέλος του μήνα» της απόφασης του Συμβουλίου στις 14/2/2000 «που προέβλεπε αναστολή της απαγόρευσης πτήσης για έξι μήνες στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής άσκησης της μέγιστης δυνατής πίεσης στο καθεστώς Μιλόσεβιτς μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος». Ετσι, για το επόμενο εξάμηνο επιτρέπονται οι πτήσεις από και προς τη Σερβία, αλλά «διευρύνονται» και γίνονται αυστηρότερες όλες οι άλλες κυρώσεις. Σύμφωνα με τις επίσημες γραπτές αποφάσεις του Συμβουλίου της Δευτέρας «η πολιτική συμφωνία της 14/2/2000 περιλάμβανε επίσης την πολιτική απόφαση για επέκταση που πεδίου εφαρμογής των περιορισμών θεώρησης (visa) μέσω της διεύρυνσης του καταλόγου απαγόρευσης θεώρησης, και καλούσε την Κομισιόν να υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για αύξηση της αποτελεσματικότητας των υφισταμένων οικονομικών κυρώσεων.

Ο κανονισμός που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο προβλέπει επίσης την τροποποίηση - στο βαθμό που απαιτείται για να εφαρμοστεί η αναστολή απαγόρευσης πτήσης - των σχετικών κανονισμών που αφορούν το πάγωμα των χρηματοδοτικών πόρων και την απαγόρευση επενδύσεων σχετικά με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καθώς επίσης και την απαγόρευση πώλησης και παροχής βενζίνης και προϊόντων πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές. Πρόκειται για απαγόρευση, ουσιαστικά, κάθε οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας με στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό του «καθεστώτος Μιλόσεβιτς».

Οι 15 ΥΠΕΞ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και «καλωσορίζουν την πρόσφατη συμφωνία για κοινή πλατφόρμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Σερβίας». Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση» στο Συμβούλιο, ότι «δεν έχει υποβληθεί πρόταση της Κομισιόν» και ότι, δήθεν, «υπάρχουν κράτη - μέλη που δε συμφωνούν με την άρση απαγόρευσης πτήσεων», που αποτελεί το άλλοθι για επέκταση του εμπάργκο κατά της Σερβίας.

Σύμφωνα με τις γραπτές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν χτες, το Συμβούλιο κάλεσε το ΚΟΡΕΠΕΡ να ολοκληρώσει την επεξεργασία της πρότασης της Κομισιόν για την προώθηση της αποτελεσματικότητας των υφισταμένων κυρώσεων, με σκοπό την έγκριση από το Συμβούλιο πριν από το τέλος του μήνα».

Το Συμβούλιο «τόνισε εκ νέου την επείγουσα ανάγκη άρσης των διαφόρων εμποδίων για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη και ενθάρρυνε την Επιτροπή Δούναβη να λάβει τα αναγκαία μέτρα». Και βέβαια, έκανε και πάλι διακριτική μεταχείριση του Μαυροβουνίου, τονίζοντας «την υποστήριξη της ΕΕ στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του» και επαναλαμβάνοντας «τη διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης (...) συμπεριλαμβανομένης επισιτιστικής βοήθειας, βοήθειας από το Πρόγραμμα ΟΒΝΟVΑ, καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Συζήτηση στον Ασπρόπυργο

Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπροπύργου διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, συζήτηση με θέμα: «Ενας χρόνος μετά τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - Οι εξελίξεις σήμερα και η εμπλοκή της χώρας μας στα βρόμικα σχέδια του ΝΑΤΟ - Πόλεμος - Πυρηνικά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Δαμίγος, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Κατσαρός, γενικός γραμματέας Χημικών Εταιριών Βαλκανικών Χωρών, τέως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

«ΠΑΜΕ» όλοι στα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια

«ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ, στα παλλαϊκά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Για τον ένα χρόνο από τη θηριωδία του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία. Για να σταματήσουμε τη νέα αιματοχυσία που ετοιμάζουν». Με υπογραμμισμένες αυτές τις προτάσεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και το λαό της Αθήνας στο συλλαλητήριο, αύριο στην πλατεία Συντάγματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Το ΠΑΜΕ, που, μαζί με τους πρωτοπόρους εργάτες και αγωνιστές της ειρήνης, πρωτοστάτησε έμπρακτα στην καταδίκη της απρόκλητης εισβολής των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Για να καταδικάσουμε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σφαγείς των λαών.

Για να αντιταχθούμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στο διαρκές έγκλημα που συνεχίζεται σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού.

Για να αποτρέψουμε τα νέα πολεμικά σχέδια σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Για να καταδικάσουμε την κυβέρνηση, που μαζί με τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέπραξε και συμπράττει στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, εκχωρώντας στους εγκληματίες τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα εδάφη και τα στρατευμένα παιδιά της χώρας μας.

Με το συνεχή αποφασιστικό αγώνα μας και με την ψήφο μας, γινόμαστε πολλαπλασιαστική, αποτελεσματική, αποτρεπτική δύναμη στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Οι προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις αύριο Πέμπτη θα γίνουν στα παρακάτω σημεία, όλες στις 6 μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηθοποιοί, Επιτροπές Ειρήνης Βορείων Προαστίων, κάτοικοι των 1ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερισμάτων Αθήνας.

Πλατεία Βάθης: Επιτροπές Ειρήνης Δυτικών Συνοικιών, κάτοικοι του 3ου και του 4ου Διαμερισμάτων Αθήνας.

Ομόνοια: Ιδιωτικοί υπάλληλοι, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Σωματεία και Επιτροπές Ειρήνης Υγείας, Παιδείας, Δημοσίων Υπαλλήλων και ΕΒΕ.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Επιτροπές Ειρήνης Νοτίων, Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Συνοικιών, κάτοικοι του 2ου Διαμερίσματος.

Μοναστηράκι: Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά.

ΜΙΝΙΟΝ: ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ