ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Προεκλογικό εργοτάξιο του Ευαγγ. Γιαννόπουλου
  • Συνέντευξη Τύπου - καταγγελία του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου
  •  Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με εξώδικο πρόσκλησή του επιχείρησε να ματαιώσει τη συνέντευξη, ενώ απείλησε με νέες μηνύσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε εργοτάξιο για την εξυπηρέτηση αναγκών της προεκλογικής εκστρατείας, του μέχρι πρότινος υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγγ. Γιαννόπουλου, είχαν μετατραπεί τα υπόγεια του, προσφάτως εγκαινιασθέντος, Μεγάρου του Εφετείου, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου», ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Για το αξιόπιστο των καταγγελιών του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε και στην προβολή βιντεοκασέτας, το υλικό της οποίας, όπως ο ίδιος ανέφερε, προέρχεται από το προαναφερόμενο εργοτάξιο των υπογείων του Εφετείου, ενώ παρουσιάζονται ενδιαφέροντες διάλογοι συνεργάτη του με τον εργολάβο και τους εργαζόμενους που είχαν αναλάβει την κατασκευή του προεκλογικού υλικού του πρώην υπουργού.

Τις καταγγελίες του εν λόγω δημοσιογράφου, πριν ακόμη διατυπωθούν δημοσίως, φρόντισε, αν μη τι άλλο, να ενισχύσει με τις πράξεις του ο ίδιος ο Ευαγγ. Γιαννόπουλος, ο οποίος με εξώδικο πρόσκλησή του προς τους διαχειριστές της αίθουσας επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Αναλυτικότερα, στην εξώδικο πρόσκλησή του - που θυμίζει την εποχή του μετεμφυλιακού καθεστώτος - ο πρώην υπουργός αποκαλούσε τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο «διαβόητο ψευτοδημοσιογράφο, κοινόν εκβιαστή, γνωστό περί τούτου στο Πανελλήνιο» και καλούσε τους υπευθύνους της «Στοάς του Βιβλίου» να μην του παραχωρήσουν την αίθουσα για συνέντευξη «επειδή ό,τι και να ειπεί καταγγέλλεται ότι είναι τούτο απολύτως ψευδές και συκοφαντικό» και συνεπώς παραχώρηση «αίθουσας που θα χρησιμοποιηθεί για τη συκοφαντία προσώπου αποτελεί τούτο συνέργεια στο διαπραχθησόμενο έγκλημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως των άρθρων 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα»

Τι κατήγγειλε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος

Στις καταγγελίες του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι πριν από 20 ημέρες είχε την πληροφορία πως τα υπόγεια του Εφετείου είχαν «μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγγ. Γιαννόπουλου». Ετσι, συνεργάτες του εν λόγω δημοσιογράφου - όπως ο ίδιος είπε - κατάφεραν να διεισδύσουν στα υπόγεια του Εφετείου, όπου και ανακάλυψαν πως «οι εργάτες που κατασκεύασαν το Εφετείο δούλευαν για λογαριασμό του κ. Γιαννόπουλου και κατασκεύαζαν και τα εκλογικά του κέντρα, τα περίπτερα, τα ικριώματα, τις εξέδρες, πλακάτ, συνθήματα και πανό. Μερικά εξ αυτών - σημείωσε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος αναφερόμενος στα πλακάτ - είδαμε να γράφουν "Ευάγγελε Γιαννόπουλε η Εθνική Αντίσταση είναι μαζί σου" ή "οι αντιστασιακοί σε στηρίζουν". Τα 'γραφε μόνος του για να τα κρατούν μετά οι οπαδοί του στις συγκεντρώσεις».

Ο καταγγέλλων πρόσθεσε ακόμη ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία των κατασκευών προς εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών του πρώην υπουργού, ήταν «παρόμοια» με αυτά που χρησιμοποιούνται για κατασκευές στο χώρο του Εφετείου. Ετσι αναρωτήθηκε «σε ποιον ανήκουν αυτά τα υλικά;». Επίσης, κατήγγειλε ότι οι εργάτες που δούλευαν στα υπόγεια του Εφετείου για την κατασκευή των προεκλογικών υλικών του Ευγγ. Γιαννόπουλου ήταν «Βούλγαροι, Αλβανοί, Ρουμάνοι, παράνομα εργαζόμενοι, όμηροι χωρίς ΙΚΑ, στην εταιρία του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος με ανάθεση έχει πάρει τμήματα της κατασκευής του Εφετείου».

Τέλος, ανέφερε ότι οι εργασίες για τις προεκλογικές ανάγκες του πρώην υπουργού γίνονταν στο εργοτάξιο των υπογείων του Εφετείου μέχρι και τρεις μέρες πριν αυτός παραδώσει το υπουργείο στον αντικαταστάτη του.

Στον υπεργολάβο μετακυλίζει τις ευθύνες

Μιλάει για «απόπειρα σπίλωσης» του ονόματός του και προαναγγέλλει νέες μηνύσεις

Απαγορεύονται οι αναρτήσεις αφισών των υποψηφίων βουλευτών, λέει η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής. Ε, και λοιπόν;
Απαγορεύονται οι αναρτήσεις αφισών των υποψηφίων βουλευτών, λέει η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής. Ε, και λοιπόν;
Σε «απόπειρα σπίλωσης» του ονόματός του, και μάλιστα την προεκλογική περίοδο, αποδίδει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ότι εργάτες στο υπόγειο του Εφετείου κατασκεύαζαν υπαίθριο εκλογικό του κέντρο. Παράλληλα, κατά τον προσφιλή του τρόπο απειλεί με μηνύσεις ακόμη και τους υπεύθυνους των εκδόσεων «Κάκτος» και της «Στοάς του Βιβλίου».

Σχετικά με την ουσία των καταγγελιών του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μια προσπάθεια να μετακυλίσει όλες τις ευθύνες στον υπεργολάβο Διονύση Ροντογιάννη και ο ίδιος «να βγει λάδι».

Συγκεκριμένα, ο Ε. Γιαννόπουλος σε χτεσινές δηλώσεις του είπε ότι οι συνεργάτες του και ο γιος του υπέγραψαν με τον κατασκευαστή - εργολάβο Δ. Ροντογιάννη στις 14 Μάρτη ιδιωτικό συμβόλαιο έναντι του ποσού των 2,8 εκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να κατασκευαστεί το υπαίθριο εκλογικό κέντρο. Ο ίδιος το χαρακτήρισε παράπηγμα. «Πού το έφτιαξε, πώς το έφτιαξε με αφήνει αδιάφορο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για τον υπεργολάβο.

Μάλιστα, ο Ε. Γιαννόπουλος προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του υπεράνω υποψίας, επιστρατεύοντας διάφορες κορόνες και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Καταδέχεται ο Γιαννόπουλος να εξαγοραστεί με 2,8 εκατομμύρια δραχμές για ένα κιόσκι»;

Για το δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τον «διάσημο κομπιναδόρο της δημοσιογραφίας» και έφτασε στο σημείο να επικαλείται και τη μη εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. «Είναι κοινός εκβιαστής και απατεώνας», επισήμανε και τον κατηγόρησε ότι εξαπάτησε δημόσιες αρχές και δε φόρεσε τη στολή του στρατιώτη. Επίσης, είπε ότι ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος «χρησιμοποιεί την τηλεόραση για χρηματισμό και εκβιασμούς. Ο διάσημος φερόμενος ως δημοσιογράφος, χολώθηκε, γιατί του κόπηκε ο δρόμος της πορείας στο διασυρμό προσώπων - προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής του τόπου».

Ο Ε. Γιαννόπουλος υπεραμύνθηκε της τακτικής του να μηνύει πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οσες φορές έγινε προσπάθεια σπίλωσης του Γιαννόπουλου, κατέφυγα στη Δικαιοσύνη. Τι φταίει ο Γιαννόπουλος, όταν καταφεύγει στη Δικαιοσύνη»;

Πάντως, είχε ήδη αποστείλει εξώδικο στον υπεύθυνο των εκδόσεων «Κάκτος» Οδυσσέα Χατζόπουλο για την παραχώρηση του χώρου στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Στο εξώδικο μιλούσε για απόπειρα εγκλήματος, εφόσον παραχωρηθεί η αίθουσα για συνέντευξη. Σήμερα θα καταθέσει και μήνυση εναντίον του Μ. Τριανταφυλλόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και κατά του Οδ. Χατζόπουλου ως συνεργό στο ίδιο αδίκημα.

Σχετικά με την καταγγελία του δημοσιογράφου του «Αλφα» για παρέμβαση Γιαννόπουλου, με στόχο να «κοπούν» οι εκπομπές του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ομολόγησε ότι τηλεφώνησε στο διευθυντή του σταθμού Στ. Μαλέλη και του είπε ότι ο σταθμός ή θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή θα πάψει να λειτουργεί.

Τέλος, για άλλη μια φορά βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του ΚΚΕ: «Δεν είμαι πλέον υπουργός της Δικαιοσύνης, είπε, για να παραιτούμαι προκειμένου να υποβάλω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως μερικοί "ευφυείς" υποστήριζαν δημοσίως και απρεπώς. Καθόσον αυτό ήθελε το ΚΚΕ, π.χ. να φεύγω από την κυβέρνηση κάθε φορά που συκοφαντούμενος ήμουν υποχρεωμένος να προσφεύγω στη Δικαιοσύνη της πατρίδας».

Εκπτωση έως 30% στους ετεροδημότες

Εκπτωση από 20% έως 30% θα έχουν οι ετεροδημότες που θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν, καθώς και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι που θα μεταβούν στον τόπο διορισμού τους. Αρκεί οι μεν πρώτοι να επιδείξουν το εκλογικό τους βιβλιάριο και οι δεύτεροι την πράξη διορισμού τους.

Οι εκλογείς που θα μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς, έχουν έκπτωση 20%, ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι 30%. Οι εκπτώσεις ισχύουν για το διάστημα από 3 έως 14 του Απρίλη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης των εισιτηρίων.

Οσοι εκλογείς ετεροδημότες και δικαστικοί αντιπρόσωποι μετακινηθούν με τα τρένα του ΟΣΕ και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχουν έκπτωση 30%, η οποία ισχύει από 4 έως 14 του Απρίλη.

Οι εκλογείς που θα έρθουν από το εξωτερικό, θα έχουν για την ελληνική διαδρομή έκπτωση 30%.

Από την πλευρά της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» γνωστοποιήθηκε πως έχει διαθέσει επαρκή αριθμό θέσεων για τη μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων και εφόρων.

Μεγάφωνα

Μια μέρα πριν και κατά τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις, επιτρέπεται στα κόμματα να κάνουν χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία ή οχήματα. Συγκεκριμένα, η χρήση μεγαφώνων επιτρέπεται τις ακόλουθες ώρες: Από τις 7 έως τις 10 μμ., την προηγούμενη από τη συγκέντρωση μέρα. Από τις 11 έως τη 1 μμ., την ημέρα της συγκέντρωσης. Μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και δεκαπέντε λεπτά μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.

Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε περίπτερα, τροχόσπιτα ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε εκλογικά κέντρα, γραφεία ή οχήματα που γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα και σχολεία.

Απαγορεύεται τέλος η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

Στην Ελλάδα ο Δ. Χριστόφιας

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, με στόχο να συναντήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με θέμα τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διολίσθησή του στον επικίνδυνο δρόμο της διχοτόμησης.

Ο Δ. Χριστόφιας δίνει σήμερα Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και την Παρασκευή θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», στις 8μ.μ., που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τα κυπριακά παροικιακά σωματεία της Αθήνας.

Το Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι, ο Δ. Χριστόφιας θα εγκαινιάσει το οίκημα των Λαϊκών Κυπριακών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το πλήρες πρόγραμμα του Δ. Χριστόφια έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 το πρωί, συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις 11 π.μ. συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στις 12μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Αύριο, Παρασκευή, στις 11.45 θα συναντηθεί με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, στις 1.15 με τον Κ. Καραμανλή και στις 8μ.μ. θα μιλήσει στο «Κάραβελ».

Το Σάββατο θα εγκαινιάσει το οίκημα λαϊκών οργανώσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για την Κύπρο, ενώ εκκρεμεί ο προσδιορισμός του χρόνου συνάντησης με τον Δ. Τσοβόλα, τον Κ. Σκανδαλίδη και τον Γ. Παπανδρέου.

Αποχωρήσεις υποψήφιων βουλευτών του ΔΗΚΚΙ

Αποχώρησαν από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΚΙ στο νομό Εβρου, δυο υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. Συγκέκριμενα την παραίτησή τους δήλωσαν εγγράφως ο Ν. Ιωαννίδης και ο Κ. Παπαχρησοστομίδης, επικαλούμενοι αμφότεροι την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του ΔΗΚΚΙ και με τη ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σε δηλωσή του σχετικά με το θέμα χαρακτήρισε φαιδρές ή προβοκατόρικες τις παραπάνω αιτιάσεις και συγχρόνως κατήγγειλε: «Η χειρόγραφη επιστολή παραίτησής τους, εστάλη στα ΜΜΕ, από τα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη». Μάλιστα, ο ίδιος, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια το «πειστήριο της συναλλαγής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πληροφορίες για ψηφοφόρους

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ λειτουργεί στην οδό Κ. Παλαιολόγου 27. Τηλέφωνα επικοινωνίας 282.689 και 285.039.

Οι ετεροδημότες μπορούν να ενημερώνονται για τη μετακίνησή τους, από την Επιτροπή Ετεροδημοτών (σ. Μαρίνα Δέλλιου) στα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Εγνατία 89, 1ος όροφος. Τηλέφωνα επικοινωνίας 286.546 και 286.580.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ