ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 23 ΜΑΡΤΗ

1910 Γεννιέται ο Ακίρα Κουροσάβα. Ιάπωνας σκηνοθέτης, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της 7ης Τέχνης. Οι ταινίες του και ιδιαίτερα αυτές της τελευταίας περιόδου χαρακτηρίζονται από την έντονη ποιητικότητα και την εικαστική αρτιότητά τους. Ο Κουροσάβα είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη απήχηση στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στη θεματολογία του, η οποία τον ξεχώρισε απ' τους άλλους μεγάλους Ιάπωνες σκηνοθέτες, αφού άντλησε πολλά θέματα από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Μερικά από τα αριστουργήματά του ήταν: «Ρασομόν», «Οι επτά σαμουράι», «Το μυστικό φρούριο», «Γιοζιμπό», «Καγκεμούσα», «Ραν» κ. ά.

1912 Γεννιέται ο Βέρνερ φον Μπράουν. Κορυφαίος Γερμανός μηχανικός, ο δημιουργός των πυραύλων « V-2», o οποίος συντέλεσε στην προώθηση του διαστημικού προγράμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και στην υλοποίηση των μη επανδρωμένων πτήσεων. Κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου δούλεψε για το Γερμανικό Υπουργείο Πολέμου. Μετά το τέλος του Πολέμου παραδόθηκε στους Αμερικανούς και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στη ΝΑSΑ.

1983 Εφιάλτης: «Ο Πόλεμος των Αστρων»

Γελοιογραφίες εποχής από ξένες εφημερίδες
Γελοιογραφίες εποχής από ξένες εφημερίδες
Στις 23 Μάρτη 1983 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοινώνει επίσημα το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως «Πόλεμος των Αστρων». Ηταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά της ανθρωπότητας, μια κίνηση που αποκάλυπτε το πρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των στόχων και των μεθόδων του. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρέιγκαν προς τον αμερικανικό λαό, το σχέδιο συνίσταται σε «σειρά μακρόχρονων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, με τελικό στόχο την εξάλειψη της απειλής να δεχτούμε πλήγματα από στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους». Το σχέδιο αυτό αποτελούσε ακόμη κατάφωρη παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης του 1967 περί μη στρατιωτικοποίησης του διαστήματος και της Συνθήκης του 1972 για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ).

Βγαλμένο από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το σχέδιο των Αμερικανών στηρίχτηκε στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου δικτύου επιφανειακών και διαστημικών σταθμών, εφοδιασμένων με όπλα ακτίνων λέιζερ, που θα μπορούσαν, θεωρητικά τουλάχιστον, να καταστρέφουν στο Διάστημα τους πυρηνικούς πυραύλους του αντιπάλου προτού αυτοί πλήξουν το αμερικανικό έδαφος. Επρόκειτο στην ουσία για ένα σχέδιο που με την ολοκλήρωσή του θα έδινε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο «πρώτο χτύπημα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης, χωρίς να κινδυνεύουν από αντίποινα. Ηταν μέρος του γενικότερου σχεδίου για την «εξαφάνιση της αυτοκρατορίας του κακού», όπως χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του σχεδίου για τον «Πόλεμο των Αστρων» προκάλεσε έντονη αντίδραση σ' όλο τον κόσμο, που περίμενε ότι θα ευδοκιμούσαν οι προτάσεις και οι προσπάθειες της Σοβιετικής Ενωσης για τη δραστική μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. Επιφανείς Αμερικανοί επιστήμονες με διακήρυξή τους ζητούν να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος. Μεταξύ των άλλων υπογράφουν ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σαγκάν και οι βραβευμένοι με Νόμπελ Χανς Μπέτε και Ισιντορ Ράμπι. Ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν την εφαρμογή του σχεδίου τους, το οποίο χαρακτήρισε «παρανοϊκό».

Καιρός

Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά έως πολύ θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 6-10, στα δυτικά μείον 2-15, στα υπόλοιπα από 0-12 και στη Θεσσαλονίκη μείον 2-6 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις με εξασθένηση γρήγορα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-12, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και χτες οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Ινδία από την Αριστερά, τα κόμματα της οποίας δεν παρέστησαν στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στην ινδική Βουλή (σελίδες 20 - 21).

ΠΕΝΗΝΤΑ χιλιάδες και περισσότεροι είναι άστεγοι στην Ουγγαρία, ενώ από τους 300 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του πολικού ψύχους που έπληξε πέρσι τη χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν άστεγοι (σελίδες 20 - 21)

ΜΙΑ ΑΠΟΤΟΜΗ όσο και περίεργη όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ιράκ σημειώθηκε χτες, όταν η ιρακινή ηγεσία κατηγόρησε το Ιράν για ενέργεια δολιοφθοράς, με συνέπεια 4 νεκρούς και 38 τραυματίες (σελίδες 20 - 21)

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ σήμερα η αγωγή που κατέθεσε στις 20 Δεκέμβρη 1999 εναντίον του «Ριζοσπάστη» ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, για «συκοφαντική δυσφήμηση» και «προσβολή προσωπικότητας», με την οποία μάλιστα απαιτεί και αποζημίωση 500 εκατομμυρίων δραχμών! (σελίδα 25)

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ αποτελεί πλέον η επίσημη εξαγορά των τσιμεντοβιομηχανιών «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και «Τσιμέντα Χαλκίδας», από την πρωτεργάτρια του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, αγγλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle Indoustries» (σελίδες 26 - 27)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η πολιτική κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων, που οδηγούν τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (σελίδα 28)

ΝΕΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ατύχημα καταγράφτηκε προχτές το βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν 56χρονος πλοίαρχος έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων στον πάτο του αμπαριού, φτάνοντας το θλιβερό απολογισμό, μέσα σ' ένα 24ωρο, σε δύο νεκρούς κι έναν τραυματισμένο ναυτεργάτη (σελίδα 29)

ΑΤΥΧΗΜΑ έγινε επίσης και στο εργοτάξιο κατασκευής πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής, όταν 28χρονος οικοδόμος βρέθηκε κάτω από μεγάλη ποσότητα χώματος μέσα στο χαντάκι που εργαζόταν (σελίδα 29)

ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την πραγματικότητα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε χτες, στην ομιλία του στο 53ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, μια πλαστή εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους (σελίδα 29)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 23 ΜΑΡΤΗ

1821 Οι Ελληνες κυριεύουν την Καλαμάτα. Το μεσημέρι οι καμπάνες της πόλης χτυπούν, γίνεται επίσημη δοξολογία, ευλογούνται τα λάβαρα και ορκίζονται οι αγωνιστές. Η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «Προειδοποίησιν προς τα ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί την ελληνική επανάσταση. Την ίδια μέρα πέφτει στα χέρια των εξεγερμένων Ελλήνων και η Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο.

1821 Ενώ σημειώνονταν οι πρώτες επιτυχίες των επαναστατημένων στην Ελλάδα, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε` αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους επαναστάτες της Μολδοβλαχίας.

1918 Το γερμανικό κανόνι «Βέρθα» τελευταίο επίτευγμα των εργοστασίων «Κρουπ» αρχίζει να βομβαρδίζει το Παρίσι από απόσταση 75 μιλίων.

1919 Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στην Ιταλία το φασιστικό κόμμα.

1924 Η Εκκλησία της Ελλάδος εφαρμόζει το νέο ημερολόγιο.

1935 Η γερμανική Βουλή εγκρίνει να δοθούν στον Αδόλφο Χίτλερ δικτατορικές εξουσίες.

1929 Δημοσιεύεται τηλεγράφημα του καθηγητή Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας διαμαρτύρεται για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους και απαιτεί την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ