ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Απ' τη Λισαβόνα αρχίζει ο δρόμος για το ... Μεσαίωνα

Οι προτάσεις  για την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε σήμερα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το διήμερο «έκτακτο» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας, συνέρχεται για να γιορτάσει την επέτειο των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Σερβίας, δίνοντας το «πράσινο φως» στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) υπό «εποπτεία» των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αλλά, κυρίως, για να «συντονίσει» την ταξική επίθεση του κεφαλαίου κατά της μισθωτής εργασίας, με ριζική ανατροπή της «κοινωνικής πολιτικής» (μισθοί, εργασία, οικογένεια, παιδεία, γηρατειά), ενόψει του «ενιαίου και αποκλειστικού» ΕΥΡΩ-νομίσματος της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, από την 1/1/2002.

Πρόκειται για μια κατεξοχήν αντεργατική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα εγκρίνει προμελετημένα σχέδια «προσαρμογής της ευρωπαϊκής κοινωνίας », που, όπως ομολόγησε δημόσια ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα αφορούν «στις εξελίξεις σε θέματα μισθών, ασφάλισης και εργασιακών δικαιωμάτων». Είναι αυτό που η Κομισιόν, στη δικιά της γλώσσα, χαρακτηρίζει ως «η νέα οικονομία που αναδύεται» και, όπου, «οι τεχνολογικές εξελίξεις, η εκπαίδευση και η κοινωνική συνοχή αναγνωρίζονται ως τα θεμελιώδη στοιχεία για την επίτευξη Οικονομικής αποτελεσματικότητα» (εισήγηση προς τη Λισαβόνα, «κοινωνικές τάσεις: προοπτικές και προκλήσεις», 1/3/2000).

Στην προεκλογική Ελλάδα, που ετοιμάζεται να ενταχθεί στην ΟΝΕ προσπαθώντας να μπαλώσει τα κοινωνικά συντρίμμια που άφησε η δεκάχρονη υλοποίηση των επιταγών του Μάαστριχτ, στην οποία οι κυβερνώντες παραποιούν ασύστολα ακόμα και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν (EUROSTAT) ή τις γραπτές «δεσμεύσεις» του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ για το «πρόγραμμα σύγκλισης» (2000 - 2002), η καρικατούρα κυβερνητικής προπαγάνδας προσπάθησε να επιβάλει σιωπή για τη Σύνοδο της Λισαβόνας. Από κοντά και η Μααστριχτική «αντιπολίτευση» - όλοι πλην ΚΚΕ - που δήθεν διαμαρτύρεται για έλλειψη «κοινωνικής ευαισθησίας» στην πλήρωση των «κριτηρίων» που οι ίδιοι υπερψήφισαν, λες και οι σκληρές οικονομικές απαιτήσεις της ΟΝΕ αφορούν την «καλή» διαχείριση και όχι την «κακή» εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Και όταν η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει για «ριζική μεταρρύθμιση, εντός του 2000, του ασφαλιστικού καθεστώτος, των εργασιακών σχέσεων και του φορολογικού», και η εφημερίδα «Το Βήμα» (19/3/2000) επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει ήδη δώσει εντολή για «πρόσληψη ξένου συμβούλου», ο οποίος «εντός έξι μηνών» θα παραδώσει «μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα», που θα εφαρμοστεί από τη μετεκλογική κυβέρνηση, ε, τότε όλοι οι υπόλογοι σφυρίζουν αδιάφορα. Ψηφίστε τώρα που γυρίζει (...).

Για τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις», όμως, η «νέα οικονομία» και η «προσαρμογή» των εργαζομένων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να αφεθεί σε προεκλογικά τερτίπια. Ενόψει Λισαβόνας, η Κομισιόν παρουσίασε σωρεία «προγραμματικών» προτάσεων, η πορτογαλική προεδρία κατέθεσε «κείμενο» αναφοράς, ενώ τα κράτη - μέλη στοιχήθηκαν πίσω από δύο πλατφόρμες που προωθούν τους ίδιους «στρατηγικούς στόχους», αλλά με διαφορετική προσέγγιση.

Η συμμαχία Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, όπως εκφράστηκε μέσα από την περιβόητη «κοινή επιστολή» Μπλερ / Ντ' Αλέμα του περασμένου Σαββάτου και το «επαναστατικό» τριφασικό ισπανικό «σχέδιο», απαιτεί «ριζική ανατροπή» της λεγόμενης «ευρωπαϊκής κοινωνικής προστασίας», που θα συνοδεύσει την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και μια «ριζική εκπαιδευτική αναθεώρηση», σύμφωνα με τις ανάγκες της «νέας οικονομίας», και ει δυνατόν, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Διαφορετική εκτίμηση υπάρχει στο Παρίσι και το Βερολίνο, που αρνούνται οποιαδήποτε παραχώρηση «εθνικών» αρμοδιοτήτων στην ΕΕ για άσκηση «κοινής κοινωνικής πολιτικής», επιμένουν στα μοντέλα «35ωρης εργασίας» και το ρόλο των καθεστωτικών συνδικάτων και φαίνεται να προτιμούν σταδιακή «απορύθμιση» και βαθμιαίες αλλαγές του «κράτους πρόνοιας». Πρόκειται, βέβαια για διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο και όχι ως προς την επίτευξη του «στόχου» που οφείλονται τόσο σε ιστορικές παραδόσεις της ταξικής πάλης σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όσο και σε γεω-οικονομικούς υπολογισμούς, κυρίως από βρετανικής πλευράς που βρίσκεται «εκτός» της «ζώνης ΕΥΡΩ». Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεότευκτος βρετανοϊταλικός «άξονας» στα «κοινωνικά», δεν είχε ανάλογη αποτελεσματικότητα και στα στρατιωτικά, όπου Βρετανία και Γαλλία, οι μόνες δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις, προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με ξεχωριστή, διμερή πλατφόρμα.

Η Γερμανία από την πλευρά της, φαίνεται ότι επιμένει σε «ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια», όπως και με την ΟΝΕ, ενώ ο γερμανικός Τύπος φέρει τον καγκελάριο Γκ. Σρέντερ, να προτείνει στη Λισαβόνα «υποχρεωτικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κάθε κράτους - μέλους πάνω από 3% του ΑΕΠ» για την αντιμετώπιση των «κοινωνικών προβλημάτων».

Οι «κεντροαριστεροί», δήμιοι των εργατικών δικαιωμάτων

Κοινή επιστολή των πρωθυπουργών της Βρετανίας Τ. Μπλέρ και της Ιταλίας Μ. Ντ' Αλέμα με προτάσεις για  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση των επιδομάτων, αύξηση των απολύσεων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό που χαρακτήρισε την «προετοιμασία» της Λισαβόνας στα «κοινωνικά» δεν είναι τόσο η επανάληψη της πάγιας μονεταριστικής άποψης ότι για την ανεργία «ευθύνονται» (...) οι «ανελαστικοί» εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που αργούν να πεθάνουν «επιβαρύνοντας» τα Ταμεία «σε βάρος των νέων».

Μετά από χρόνια προπαγάνδας για το «τέλος της εργασίας», για «αντίο στο προλεταριάτο» και για (...) χαρωπές «μειώσεις των εργάσιμων ωρών» υπέρ του «ελεύθερου χρόνου» των «ευδαιμονούντων πολιτών», οι βασικές προτάσεις ενόψει της Λισαβόνας επαναφέρουν συνθήματα για «πλήρη απασχόληση», για «ανεπάρκεια της μείωσης του όγκου του εργατικού δυναμικού», προτρέποντας «όσους περισσότερους πολίτες σε αναζήτηση εργασίας», καταργώντας τον «ελεύθερο χρόνο» με τη λεγόμενη «εκμάθηση διά βίου», απαγορεύοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση και προτείνοντας στους υπερήλικες να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν στους χώρους εργασίας.

Φαίνεται ότι τα ντουβάρια, οι μηχανές / ρομπότ και τα πληροφοριακά «μπιτ» δεν αφήνουν τα ίδια περιθώρια κέρδους με την υπεραξία ενός «ευέλικτου», κακοπληρωμένου, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη εργάτη.

Ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας

Μετά από χρόνια κρατικής «προστασίας» των καθεστωτικών συνδικάτων σε όλη τη φάση «αναδιάρθρωσης» του κεφαλαίου, ιδιαίτερα τη δεκαετία του Μάαστριχτ, στη Λισαβόνα όλο το πακέτο προτάσεων για τον «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας» επικεντρώνεται στην «αποκέντρωση» των εργασιακών συμβάσεων, όχι μόνο από περιοχή σε περιοχή αλλά και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Θίγοντας άμεσα την ίδια την ύπαρξη του συνδικαλισμού, με τη μορφή που δομήθηκε και λειτούργησε στον 20ό αιώνα. Φαίνεται ότι το κεφάλαιο επέλεξε την «υπέρβαση» των συνδικάτων με τον άμεσο, απευθείας έλεγχο της μισθωτής εργασίας. Η πλειοψηφία των ρυθμίσεων που προτείνονται για την «αγορά εργασίας», από την «ευέλικτη» κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις «ιδιωτικές» συμβάσεις εργασίας, μέχρι τις μορφές του λεγόμενου «συνεταιριστικού καπιταλισμού», όλες οι προτάσεις παρακάμπτουν το συνδικάτο και αυτό που λέγεται «συλλογική σύμβαση εργασίας».

Οι μορφές απευθείας εξάρτησης των μισθωτών από το κεφάλαιο δεν αφορά μόνο μισθούς, συντάξεις κλπ. Οπως σημειώνουν οι «εισηγητές» στη Σύνοδο της Λισαβόνας, η αμερικανική εμπειρία «επένδυσης» της περιουσίας των Ταμείων απέδειξε ότι ο εργάτης «προσαρμόστηκε» και συμπεριφέρθηκε ως «επενδυτής» παρά ως μισθωτός, ακόμη και όταν η φάμπρικα που δούλευε τον απέλυσε επειδή αποφάσισε για λόγους κερδοσκοπίας να μετεγκατασταθεί εκτός ΗΠΑ. Μια μορφή φτωχού εργαζόμενου «επενδυτή» έχει αρχίσει να φαίνεται και στο διάχυτο παρασιτισμό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που εξαρτάται, όμως, ακόμη, από τις διαθέσεις της κρατικής τοκογλυφίας.

Η αγγλο-ιταλική πρόταση

Η πλέον αποκαλυπτική και σκληρή αντεργατική πλατφόρμα, ενόψει Λισαβόνας, παρουσιάστηκε με κοινή «επιστολή» προς την αρμόδια πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου, του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ και του Ιταλού ομολόγου του Μ. Ντ' Αλέμα, το περασμένο Σάββατο, στην οποία εμπεριέχονται και οι «αλλαγές» που προαναφέρθηκαν.

Οι προτάσεις προκάλεσαν σάλο, ιδιαίτερα στα ισχυρά ιταλικά συνδικάτα. Η «κεντροαριστερή» ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να τα «μαζέψει» αλλά το Λονδίνο διαμήνυσε ξερά ότι μια επιστολή που φέρει τις υπογραφές των δύο πρωθυπουργών είναι «κυβερνητικό κείμενο» και δεν μπορεί να αναιρεθεί. Η Βρετανία και η Ιταλία συμφωνούν με την Πορτογαλία ότι στη Λισαβόνα «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα νέο στρατηγικό στόχο για την ΕΕ» στα πλαίσια του «Εκσυγχρονισμού των πολιτικών απασχόλησης», και προτείνουν:

1) «Η μείωση του όγκου του εργατικού δυναμικού δεν είναι ο καλύτερος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική και καθιστά όλο και πιο δύσκολη την πληρωμή συντάξεων στον ηλικιωμένο πληθυσμό». Το συνοδευτικό «τεχνικό έγγραφο» της επιστολής προτείνει, μεταξύ άλλων, «δυνατότητα απολύσεων με κατάργηση δικαιώματος στην πρόωρη συνταξιοδότηση», δραστική μείωση και αυστηρό έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων, αύξηση και «εναρμόνιση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μορφές «σταδιακής» συνταξιοδότησης υπερήλικων εργαζομένων. Απορρίπτονται, εμφανώς, τόσο η γαλλική συνταγή του 35ωρου όσο και ο γερμανικός «προστατευτισμός».

2) Προτείνεται εργασιακή «αποκέντρωση» στα πλαίσια «συμφωνίας των μισθολογικών συμβάσεων με τα περιφερειακά προβλήματα». Το «τεχνικό έγγραφο» εκτιμά ότι «η αποκέντρωση της συλλογικής σύμβασης μπορεί να συνοδευτεί από μέτρα και ρυθμίσεις που θα προτρέπουν στην περιφερειακή ευκινησία των εργαζομένων και θα ενισχύουν την αποδοχή χαμηλόμισθων εργασιών, συνεχίζοντας την πληρωμή επιδομάτων ή ενός μέρους απ' αυτά».

Τις επόμενες μέρες έγινε λόγος για «καθιέρωση ενός κατώτατου μισθολογικού ορίου σε εθνικό επίπεδο», αλλά η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στην «αποκέντρωση» τόσο μεταξύ περιφερειακών όσο και μεταξύ επιχειρήσεων. Ο Ιταλός καθηγητής Τ. Boeri, που συνέταξε το συνοδευτικό «τεχνικό έγγραφο», δήλωσε προς τον Τύπο, ότι ήδη στην Ιταλία «το 80% των νέων προσλήψεων είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικής εργασίας, προορισμένες να χαθούν μόλις αντιστραφεί ο οικονομικός κύκλος ανάπτυξης σε ύφεση».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως «οι επιχειρήσεις διατηρούν θυλάκους υπερπροστατευμένων εργατών ακριβώς γιατί έχουν τη δυνατότητα μιας ευέλικτης εργατικής εφεδρείας», προτείνει «περισσότερες εγγυήσεις στην ευέλικτη εργασία, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την προστασία των μόνιμων θέσεων απασχόλησης». Δηλαδή παροδική συγκράτηση της ανεργίας, με μόνιμη επέκταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οπως, ακριβώς, στις ΗΠΑ.

3) Σύμφωνα με τους δυο πρωθυπουργούς, «υπάρχει ανάγκη εξισορρόπησης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και από πλευράς των ανέργων. Οι άνεργοι λογικά περιμένουν βοήθεια από τις κυβερνήσεις, αλλά όταν υπάρχει διαθέσιμη δουλιά, πρέπει και αυτοί να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες. Αυτό είναι ένα λεπτό πολιτικό ζήτημα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι μακροχρόνια ευεργετήματα έτειναν στην ενίσχυση της μακροχρόνιας ανεργίας». Ετσι, ακριβώς. Γι' αυτό προτείνεται η κατάργησητων επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας, γιατί οι άνεργοι καλοπερνούν με τα επιδόματα - φιλοδωρήματα και αρνούνται να δουλέψουν.

Ο Ιταλός Ντ' Αλέμα και ο Βρετανός Μπλερ δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνουν τέτοιου είδους αντεργατικά «πακέτα μεταρρύθμισης», αφού πέρσι το είχαν ξανακάνει τόσο στη συνάντηση του Διευθυντηρίου του «G7» στην Κολωνία, όσο και στο περιβόητο «συμπόσιο» της Φλωρεντίας, όταν παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, αφέθηκαν σε (...) λυρικές περιγραφές του «ρεφορμισμού στον 21ο αιώνα».

Και αγγλο-ισπανική πρόταση

Το Λονδίνο προχώρησε και σε «κοινή» επιστολή Μπλερ - Αθνάρ ενόψει της Λισαβόνας. Η επανεκλεγείσα ισπανική Δεξιά του Χ. Αθνάρ έχει καταθέσει ξεχωριστό «μανιφέστο» ενόψει της Λισαβόνας με τίτλο: «Στόχος 2010: ένα σχέδιο αναθεώρησης σε τρία στάδια». Η Μαδρίτη, ούτε λίγο - ούτε πολύ κάνει (...) κριτική στην Κομισιόν γιατί στις προτάσεις της «δεν τονίζει δεόντως την αναγκαιότητα ριζικής αναθεώρησης της αγοράς εργασίας και δεν προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στους περιορισμούς της δημόσιας βοήθειας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Να προστατευτεί ο βιότοπος του Νέστου

Αμεσα μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση των βιότοπων του ποταμού Νέστου, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» που δημιουργήθηκε βάσει της εσωτερικής ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 165086) για την προστασία των βιότοπων του ποταμού Νέστου και των γειτονικών λιμνοθαλασσών, πληροί αναμφισβήτητα όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000» και να απολαμβάνει γενικότερα της μέγιστης δυνατής προστασίας. Ωστόσο, όχι μόνο κανένα σοβαρό μέτρο και αντίστοιχη χρηματοδότησή του δεν έχει υιοθετηθεί, αλλά, επιπλέον μετά τη λήξη της τριετούς ισχύος της απόφασης «ίδρυσης» του πάρκου, η ασάφεια και η αβεβαιότητα που επικρατεί θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία της εν λόγω ζώνης.

Ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν υπάρχει κοινωνικό πλαίσιο δράσης για προτεραιότητα για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αν ναι, με ποια αποτελέσματα, αν υπάρχει σχέδιο διατήρησης ή άλλης "διευθέτησης" για την εν λόγω ζώνη, ποια μέτρα συγχρηματοδοτούνται και με ποια ποσά και, τέλος, ποιος είναι για την Ελλάδα ο κατάλογος των περιοχών που εντάχθηκαν ή προβλέπεται να ενταχθούν στο δίκτυο "NATURA 2000"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ