ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Προκλητικοί οι εκπρόσωποι της εταιρείας

Παραλίγο να ζητήσουν και τα «ρέστα» από τους 80 νεκρούς οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας MFD (σήμερα «Hellenic Seaways»), Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, του σάπιου ακτοπλοϊκού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»! Οι δύο εφοπλιστές, πατώντας στο έδαφος που έχουν στρώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - με την πολιτική τους και τους μηχανισμούς που έχουν στήσει σε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ελεγκτικές αρχές - στις απολογίες τους στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ισχυρίστηκαν, προκαλώντας τις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρο το πανελλήνιο, ότι δεν έχουν κανένα λόγο να νιώσουν τύψεις για το ναυάγιο και εξέφρασαν την απορία τους που είναι κατηγορούμενοι!

Η απολογία του Ν. Βικάτου ξεκίνησε χτες, ενώ ο Κ. Κληρονόμος απολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ο Κ. Κληρονόμος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ...«ταλαιπωρία του», όπως είπε, και ότι παραμένει κατηγορούμενος, όταν πρωτόδικα το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο. Ο Ν. Βικάτος, του οποίου η απολογία θα συνεχιστεί μεθαύριο Δευτέρα, ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς υπάλληλος, αν και μέχρι το Μάη του 2000 (τέσσερις μήνες πριν το ναυάγιο) ήταν διευθύνων σύμβουλος και ότι η αρμοδιότητά του ήταν τα ταχύπλοα πλοία της εταιρείας και όχι τα συμβατικά.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απηύθυνε και στους δύο την ίδια ερώτηση, αν νιώθουν τύψεις για το ναυάγιο. Ο Κ. Κληρονόμος, κατά την απολογία του, απάντησε ότι «ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος από την εταειρία έχουν λόγους να νιώσουν τύψεις, γιατί το πλοίο ήταν αξιόπλοο». Την ίδια απάντηση έδωσε και ο Ν. Βικάτος, συμπληρώνοντας για το ναυάγιο ότι προκλήθηκε «από την εγκληματική αμέλεια του έμψυχου υλικού και από διαβολικές συμπτώσεις»! Ερωτήματα, ωστόσο, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας δεν έκανε καμία ερώτηση στους δύο εφοπλιστές...

«Εφυγε» ο αντιστασιακός Παν. Θεοδωρόπουλος

«Εφυγε», χτες, Παρασκευή 18.5.2007, ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Παναγιώτης Γ. Θεοδωρόπουλος σε ηλικία 87 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται τη Δευτέρα 21.5.2007, ώρα 4.30 μ.μ., από το νεκροταφείο Μεταμόρφωσης Αττικής.

Ο Π. Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1920 στο χωριό Πλατανόβρυση Μεσσηνίας. Γιος αγρότη, εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στις γραμμές του ΚΚΕ. Στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε στο ΕΑΜ και στην αρχή του 1944 βγήκε στο βουνό πολεμώντας από τις γραμμές του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική προκοπή και με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο και στα τμήματα του Ταΰγετου. Τραυματισμένος, συνελήφθη το 1949 απ' τον Εθνικό Στρατό και καταδικάστηκε από στρατοδικείο δυο φορές σε θάνατο. Εμεινε στις φυλακές 15 χρόνια για να αποφυλακιστεί το 1964 με την αμνηστία. Αμέσως εντάχθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και συνέχισε τον αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα και για τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μάλιστα, τον αγώνα αυτό συνέχιζε μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του Αντιστασιακού Κινήματος. Αναδείχτηκε στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος. Μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συναγωνιστή Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

  • Τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύντροφο Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και στην οικογένειά του για το θάνατο του παππού του, εκφράζουν η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη».
ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στο απροχώρητο η κατάσταση

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στην παραλία του Ελληνικού. Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ακτές έχουν παραχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν παράνομα νυχτερινά κέντρα, γίνεται επέκταση των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να καταπατάται δημόσια γη. Πρόσφατα, μάλιστα, παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Σείριος» το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ), 425 στρεμμάτων. Την έκταση θα εκμεταλλεύεται η εταιρεία για παραπάνω από 4 δεκαετίες.

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού» (ΔΑΣΕ) εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια σε όλο αυτό το ξεπούλημα και αυτό κάνει και τώρα, καλώντας τους κατοίκους να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο επικεφαλής της παράταξης, Μπάμπης Χολίδης, «διεκδικούμε παραλία ελεύθερη από κάγκελα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, με δωρεάν χρήση».

Για το θέματα αυτά της παραλίας, ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε απεργία πείνας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα του δήμου. Για τις κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της ΔΑΣΕ σχολίασε στο «Ρ»: «Ο δήμαρχος στις τοποθετήσεις του δεν αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και κεντρικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απ' τη μια προτίθεται να κάνει κινητοποιήσεις, απ' την άλλη, όμως, δεν αποκαλύπτει την πηγή των προβλημάτων, ώστε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα οι εργαζόμενοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ