Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο αντιστασιακός Παν. Θεοδωρόπουλος

«Εφυγε», χτες, Παρασκευή 18.5.2007, ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Παναγιώτης Γ. Θεοδωρόπουλος σε ηλικία 87 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται τη Δευτέρα 21.5.2007, ώρα 4.30 μ.μ., από το νεκροταφείο Μεταμόρφωσης Αττικής.

Ο Π. Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1920 στο χωριό Πλατανόβρυση Μεσσηνίας. Γιος αγρότη, εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στις γραμμές του ΚΚΕ. Στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε στο ΕΑΜ και στην αρχή του 1944 βγήκε στο βουνό πολεμώντας από τις γραμμές του ΕΛΑΣ τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική προκοπή και με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο και στα τμήματα του Ταΰγετου. Τραυματισμένος, συνελήφθη το 1949 απ' τον Εθνικό Στρατό και καταδικάστηκε από στρατοδικείο δυο φορές σε θάνατο. Εμεινε στις φυλακές 15 χρόνια για να αποφυλακιστεί το 1964 με την αμνηστία. Αμέσως εντάχθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και συνέχισε τον αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα και για τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μάλιστα, τον αγώνα αυτό συνέχιζε μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του Αντιστασιακού Κινήματος. Αναδείχτηκε στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος. Μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συναγωνιστή Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

  • Τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύντροφο Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο και στην οικογένειά του για το θάνατο του παππού του, εκφράζουν η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ