ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν αντέχουν την Ιστορική Αλήθεια

Προκλητική συμπεριφορά του περιφερειάρχη Κρήτης που αποχώρησε από εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με προκλητικό τρόπο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, αποχώρησε από εκδήλωση της Νομαρχίας Λασιθίου, στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων της Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης και των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί δεν του άρεσε η ιστορική αλήθεια που ανέφερε στην ομιλία της η Καλλιόπη Μαθιουδάκη, δασκάλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης της ΝΔ άρχισε να δυσανασχετεί όταν η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη δημιουργία των πρώτων πυρήνων αντίστασης στην Κρήτη από μια ομάδα κομμουνιστών που είχαν δραπετεύσει από τη Φολέγανδρο και οδήγησε, λίγο αργότερα, στη δημιουργία της πρώτης Αντιστασιακής Οργάνωσης (Παγκρήτιο Απελευθερωτικό Μέτωπο) και της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελεύθερων Νέων. Οργανώσεις που, στη συνέχεια, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ αντίστοιχα. Ενώ η αναφορά της ομιλήτριας και στο ρόλο των συμμάχων που χωρίς προειδοποίηση εκκένωσαν το νησί, αφήνοντας στο έλεός του τον κρητικό λαό που πολέμησε, με κάθε μέσο μέχρι το τέλος, φαίνεται εξόργισε τον περιφερειάρχη.

Ετσι πέρα από απαράδεκτους σχολιασμούς, τελικά, αποχώρησε από την εκδήλωση φωνάζοντας έντονα όταν η ομιλήτρια, σε σχέση με τη γενοκτονία των Ποντίων, αναφέρθηκε και στις ευθύνες και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Και επισήμανε την εξάρτηση της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της εποχής. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του περιφερειάρχη προκάλεσε την αγανάκτηση του κόσμου που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Ομως, αμέσως μετά, ο προϊστάμενος της Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, Κωνσταντίνος Σολιδάκης, ανακοίνωσε στην ομιλήτρια ότι θα έχει κυρώσεις για τη συμπεριφορά της και της ζήτησε για χτες Δευτέρα το μεσημέρι να παρουσιαστεί στο γραφείο του!

Η συνάντηση αυτή, ωστόσο, ματαιώθηκε χωρίς να γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση. Κατά πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης έχει ζητήσει από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαιδευτικών θεμάτων να προχωρήσει σε ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) σε βάρος της δασκάλας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Απόλυτα πετυχημένη η διημερίδα

Η υπόθεση των ναρκωτικών αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού και η αντιναρκωτική πολιτική πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύτερου διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, οργανισμούς και κοινότητες απεξάρτησης. Ενα δείγμα τέτοιου διαλόγου αποτέλεσε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο η διημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών. Τουλάχιστον 400 σύνεδροι παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις εργασίες της διημερίδας, ανάμεσά τους φορείς, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των δομών απεξάρτησης.

Κύρια χαρακτηριστικά της διημερίδας (αναλυτικό ρεπορτάζ για τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα παρουσιαστεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ») αποτέλεσαν οι μαχητικοί διάλογοι, ο γόνιμος προβληματισμός, η ιδεολογική αντιπαράθεση και η κατάθεση εμπειριών και επιστημονικών δεδομένων από φορείς, επιστήμονες και στελέχη οργανισμών. Στόχος των παραβρισκόμενων, να οριοθετήσουν μια άλλη αντιναρκωτική πολιτική, η οποία προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη, που θα αφορά την Πρόληψη, τη Θεραπεία, την Κοινωνική Επανένταξη, καθώς η επιχειρούμενη αντιναρκωτική πολιτική ανατρέπει βασικά έως σήμερα δεδομένα, όπως φάνηκε και από την κατάθεση του «κειμένου εργασίας», το οποίο αποσύρθηκε κάτω από τους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, οι Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ».

Αποχαιρέτησαν τον σ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο

Τον ακούραστο κομμουνιστή Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο αποχαιρέτησαν χτες το απόγευμα οι σύντροφοί του και πλήθος κόσμου, ακουμπώντας λίγα γαρίφαλα στη σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ σορό του και σχηματίζοντας τιμητική φρουρά, στο δημοτικό Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης όπου κηδεύτηκε.

Νωρίτερα, στο σύντομο χαιρετισμό της η Γραμματέας της ΚΟΒ της Νέας Ιωνίας, Μάνθα Μπακογιάννη, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ορισμένα λόγια του Π. Θεοδωρόπουλου πριν από λίγες μέρες: «... αν εμείς πολεμήσαμε και αγωνιστήκαμε σε δύσκολους για την πατρίδα καιρούς, αν εμείς όπως λέτε είμαστε ήρωες εκείνης της εποχής, το κάναμε γιατί είχαμε μόνο δύο δρόμους να διαλέξουμε. Η απόφαση ήταν εύκολη. Ή με τον εχθρό ή με το λαό. Πήγαμε με το λαό και είμαστε περήφανοι γι' αυτό». Στη συνέχεια, το λόγο πήραν παλιοί του συναγωνιστές και σύντροφοι, μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Ξυδέας.

Το τελευταίο «αντίο» ειπώθηκε από τον εγγονό του και συντάκτη του «Ρ», Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο: «Παππού ονειρεύτηκες και πάλεψες για να αλλάξει ο κόσμος. Με τα δικά σου ιδανικά πορευόμαστε εμείς, τα παιδιά σου και χιλιάδες σύντροφοί σου. Θέλω να ξέρεις φεύγοντας γι' αυτό το τελευταίο ταξίδι ότι η σπορά σου δεν πήγε χαμένη. Τώρα, εκεί, πάνω από τις κορυφές του Ταΰγετου στα παλιά λημέρια που θα πας για να ανταμώσεις τους συναγωνιστές σου, δώστους το μήνυμα».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ σε φαρμακευτικά προϊόντα κατά της παχυσαρκίας και αισθητικής παρέμβασης που διακινούνται μέσω του Internet εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από αναφορές που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα. Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι η διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω οποιασδήποτε πηγής που δεν καλύπτεται από τη Νομοθεσία, όπως, π.χ., INTERNET, πέραν του ότι απαγορεύεται από νόμο, εγκυμονεί κινδύνους που έχουν σχέση αφενός με την υγεία του ασθενούς που λαμβάνει το προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή, αφετέρου με την ποιότητα των προϊόντων, η οποία δε διασφαλίζεται από τις συνθήκες της παράνομης διακίνησης και χωρίς την εποπτεία του ΕΟΦ.

ΣΕ ...ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ πωλούσαν δύο άνδρες εισιτήρια για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω του Διαδικτύου τα οποία είχαν προμηθευτεί από την Κύπρο. Ο ένας συνελήφθη από την αστυνομία ενώ ο δεύτερος καταζητείται. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις που θα γίνουν σε Ελλάδα και εξωτερικό και να τα πωλούσαν από σελίδα του Διαδικτύου σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Μάλιστα, στο ...ραντεβού που έκλεισαν με τον συλληφθέντα οι αστυνομικοί, που υποδύονταν τους πελάτες, έδωσαν το ποσό των 2.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα προκειμένου να πάρουν εισιτήρια που κόστιζαν 200 ευρώ.

ΜΕ «ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» απειλεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους συνδικαλιστές αστυνομικούς, οι οποίοι τη βραδιά του τελικού του Champions League θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ΟΑΚΑ. Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΑΣΥ αναφέρει πως «εκπρόσωποι της ομοσπονδίας μας θα παραβρεθούν εντός του χώρου του σταδίου του ΟΑΚΑ ή και άλλων νευραλγικών σημείων που θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ασκήσουν τα συγκεκριμένα δικαιώματά τους».

ΤΡΕΙΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ χτες αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) που επισκέφτηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, προκειμένου να του θέσει μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τις φυλακές. O υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το πάγιο αίτημα να συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των οικείων δικηγορικών συλλόγων στα συμβούλια των κατά τόπους φυλακών, καθώς και εκπρόσωποι του ΔΣΑ στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών. Επίσης, ο Α. Παπαληγούρας αρνήθηκε θεσμική τροποποίηση, ώστε να διασφαλιστεί η μη αναδημιουργία των λεγόμενων «υαλόφρακτων επισκεπτηρίων» στο μέλλον, ενώ δε συμμερίστηκε την έντονη ανησυχία των δικηγόρων για υπερπληθυσμό στις φυλακές λόγω της αυστηρότητας των δικαστικών αποφάσεων και των «εύκολων» προφυλακίσεων.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ μετά την απολογία του στην 26η ανακρίτρια ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες χρηματισμού από κρατούμενο, προκειμένου να μεσολαβήσει σε δικαστές για ευνοϊκή έκβαση της δίκης του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ελαφρά σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε χθες το πρωί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, όταν λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιωνία - Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο. Το ατύχημα σημειώθηκε στη διασταύρωση, κοντά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μετά την απολογία τους στην 26η τακτική ανακρίτρια τα δύο στελέχη της «Θύρας 7» που κατηγορούνται για συναυτουργία στο θάνατο του προέδρου των ομάδων του Παναθηναϊκού στον Κολωνό, Μιχάλη Φιλόπουλου.

Εκδήλωση της ΠΕΕΠΠ

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει εκδήλωση για την 62η επέτειο της Μεγάλης Νίκης κατά του φασισμού, την Κυριακή 27 Μάη 2007, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα «Αργοναύτες Κομνηνοί», οδός Δαβάκη 10 (απέναντι από το ΙΚΑ), Καλλιθέα. Πλούσιο καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Πληροφορίες: Πρωί, ώρες 9 π.μ. - 1 μ.μ., στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΕΠΠ (Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος) και στα τηλ. 210/ 5230526 - 210/5230534.

  • Αύριο Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ., το Παράρτημα Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ