ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα

Ο σταθερός προσανατολισμός της δουλιάς στους νέους εργαζόμενους και τους μετανάστες μπορεί να δώσει ώθηση στη δράση του ΠΑΜΕ
Ο σταθερός προσανατολισμός της δουλιάς στους νέους εργαζόμενους και τους μετανάστες μπορεί να δώσει ώθηση στη δράση του ΠΑΜΕ
Κάνοντας αναφορά στα νέα, αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο Γ. Μαυρίκος κατέληξε εισηγητικά: «Το ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, διαφύλαξε το χαρακτήρα του σαν ένα ενιαίο, ταξικό συνδικαλιστικό μέτωπο, που συνενώνει αγωνιστές με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές διαδρομές. Ολοι εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα μας ενώνει η ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ. Στα 8 χρόνια από την ίδρυσή του κατακτήσαμε την πείρα να συζητάμε μεταξύ μας, ανεβάσαμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Μάθαμε να ξεπερνάμε τις όποιες διαφωνίες μας μέσα από συντροφική, ανοιχτή και καθαρή συζήτηση. Τώρα πιο ώριμοι και πιο ικανοί καθορίζουμε τα νέα καθήκοντα για το κίνημά μας:

  • Το κυρίαρχο καθήκον για το ταξικό κίνημα παραμένει η συσπείρωση νέων δυνάμεων, που κατανοούν την αξία του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Εργατικής Τάξης. Δίνουμε πρώτοι το χέρι σε συνδικάτα και σε συνδικαλιστές, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Τους καλούμε να δράσουμε μαζί. Μέσα από τον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και στις κυβερνήσεις, μέσα από τέτοιες επίμονες προσπάθειες θα ενισχύεται η ταξική ενότητα.
  • Η οργάνωση και η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα, η λειτουργία των μαζικών οργανώσεων, η ζωντάνια, η συλλογικότητα, η δημοκρατική λειτουργία, θα ξαναφέρουν τη νεολαία στη δράση και στη συμμετοχή. Το ζήτημα της μαζικοποίησης των συνδικάτων θα επηρεάσει θετικά και τη βελτίωση των συσχετισμών σε όφελος των δυνάμεων της αντίστασης και της ανυπακοής.
  • Η ίδρυση νέων σωματείων, η κάλυψη νέων χώρων δουλιάς, των μεγάλων βιομηχανιών και όλων των νέων κλάδων που δημιουργούνται. Ταυτόχρονα η θετική πείρα από τις Επιτροπές Αγώνα, τις Απεργιακές Επιτροπές, τις Συντονιστικές πρέπει και μπορεί να αξιοποιείται.

  • Eurokinissi

    Η συγκρότηση και η ισχυροποίηση των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών σε όλους τους κλάδους και σε κάθε περιοχή.
  • Η σταθερή και καλή προετοιμασία όλων των αρχαιρεσιών στα συνδικάτα. Τελευταία, οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια ενάντια στο ΠΑΜΕ. Συντηρητικοί - σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές μπήκαν σε κοινά ψηφοδέλτια στους κλάδους Υγείας, στο Φάρμακο, στους Κλωστοϋφαντουργούς, Λογιστές κλπ. Οργάνωσαν συνδικαλιστικά πραξικοπήματα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, στην Ομοσπονδία Μετάλλου, στην Ομοσπονδία Τουρισμού κλπ. Το μίσος τους ενάντια στο ΠΑΜΕ είναι κοινό. Τους προειδοποιούμε, θα σπάσουν τα μούτρα τους. Το σκοινί έχει δύο άκρες και το ΠΑΜΕ έχει τη δύναμη και την πείρα και θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Πήραν ήδη απάντηση στις εκλογές των Εμποροϋπαλλήλων και σε άλλα σωματεία, στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και θα έχει συνέχεια.
  • Η σταθερή δουλιά στις νέες και στους νέους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν εργασιακό μεσαίωνα. Η δουλιά στους νέους που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, νυχτερινά σχολεία, σε πανεπιστήμια. Η δουλιά με τους νέους σε χώρους κατάρτισης.
  • Η έναρξη νέας σειράς συνδικαλιστικών μαθημάτων, με στόχο να καλλιεργούμε στους νέους εργαζόμενους τη γνώση της ιστορίας και των παραδόσεων του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να βελτιώνεται το επίπεδο των συνδικαλιστικών στελεχών σε όλους τους τομείς. Να δίνεται βοήθεια στα νέα στελέχη και στους μετανάστες.
  • Ο σταθερός προσανατολισμός στα βασικά μέτωπα πάλης, αλλά και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για προβλήματα όπως διόδια - παραλίες - ελεύθεροι χώροι - καταπατήσεις δημόσιων χώρων - καταπατήσεις δασών - ιδιωτικοποιήσεις δρόμων κλπ.
  • Η ανυποχώρητη στάση στα θέματα της Υγιεινής και Ασφάλειας, που εξακολουθούν να έχουν το χαρακτήρα του εγκλήματος διαρκείας. Τους πρώτους 5 μήνες του 2007 έχουν ήδη 119 νεκρούς εργάτες την ώρα της δουλιάς. Είναι έγκλημα. Ας πολλαπλασιάσουμε την αντίδρασή μας.
  • Το ξεπέρασμα των αδυναμιών της δουλιάς μας στους οικονομικούς μετανάστες, με τη σταθερή λειτουργία της Γραμματείας Μεταναστών και την ολόπλευρη στήριξή τους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των συνδικάτων και να εκλέγονται στις διοικήσεις τους.
  • Να βαθύνουμε στα σύνθετα θέματα της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να συγκεντρώνονται δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια. Να ανοίξουμε κοινά μέτωπα πάλης.
  • Στη σταθερή δουλιά μας μαζί με την προοδευτική διανόηση, τους ανθρώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού».

Η αντιπαράθεση με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας

«Η πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων συνδέεται άμεσα με την ισχυροποίηση του μετώπου κατά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, κατά των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος. Και συνέχισε: «Η διαφορά του ταξικού κινήματος με αυτές τις δυνάμεις δεν περιορίζεται στη μια ή την άλλη μορφή πάλης, στο ένα ή στο άλλο αίτημα. Βρίσκεται στη βασική κατεύθυνση, στο συνολικό πλαίσιο που κινούνται.

Αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και το υπερασπίζονται. Στηρίζουν ενεργητικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική. Κινούνται με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, τοποθετούνται υπέρ της "αντοχής της οικονομίας". Γι' αυτό αρνούνται και καταπολεμούν την ταξική πάλη, επιλέγοντας το δρόμο της ταξικής συνεργασίας, των κοινωνικών διαλόγων.

Δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την Εργατική Τάξη, εκπροσωπούν τα αντίπαλα συμφέροντα. Και από αυτή τη σκοπιά συμμετέχουν, με ελιγμούς, με προσχήματα, στο σχέδιο προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στο εισόδημα των εργαζομένων, φτάνοντας μέχρι του σημείου να υπογράψει η ΓΣΕΕ την Εθνική Γενική ΣΣΕ με αύξηση 77 λεπτά του ευρώ την ημέρα!!

Κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος και των εργαζομένων, αλλά και για διάφορες σκοπιμότητες, παίρνουν αποφάσεις για κάποιες κινητοποιήσεις, αλλά δε δίνουν πεντάρα για την προετοιμασία τους, αφορίζουν το συντονισμό των εργαζομένων, τα αιτήματά τους, δεν αμφισβητούν, δε συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Εργατικής Τάξης.

Δίνουμε και πάλι απάντηση. Το ΠΑΜΕ παλεύει αταλάντευτα για την Ενότητα της Εργατικής Τάξης. Επιδιώκει τη συγκέντρωση και την κινητοποίηση περισσότερων εργατών, εργατριών, νέων εργαζόμενων, σε ταξική - αγωνιστική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του, την αντιλαϊκή πολιτική. Επιδιώκει την κοινή συντονισμένη πάλη των εργαζομένων στον ιδιωτικό, στο δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ. Την κοινή πάλη ανάμεσα στους Ελληνες και τους μετανάστες. Σε αυτό το έδαφος, στο έδαφος της ταξικής πάλης, του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μπορεί να ενισχυθεί η ενότητα της Εργατικής Τάξης. Η ενότητα για την οποία μιλάει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι ενότητα στην υποταγή, στην αποδοχή της στρατηγικής των αντιπάλων της Εργατικής Τάξης, είναι καρικατούρα της ενότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ