ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη η πρακτική ιδιωτικών ΜΜΕ

Διάβημα του ΚΚΕ στον υπουργό Τύπου

Τηλεφωνικό διάβημα στον υπουργό Τύπου Αργ. Φατούρο, έκανε σήμερα ο Μ. Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα τη στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Κοψίδης τόνισε στον υπουργό ότι τα δελτία ειδήσεων των περισσοτέρων ιδιωτικών σταθμών δεν αναφέρουν καν τις δραστηριότητες του ΚΚΕ, όπως επίσης του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, ενώ όταν και όποτε αναφέρονται σ' αυτές, αφιερώνουν εξαιρετικά ελάχιστο χρόνο, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτή την απόφαση περί «αναλογικής ισότητας».

Υπογράμμισε, επίσης, την απαράδεκτη πρακτική ορισμένων καναλιών αναφορικά με τη μετάδοση των δεκάλεπτων μηνυμάτων αυτών των κομμάτων, όπου σε αντίθεση με την απόφαση της διακομματικής, μεταδίδονται κατά κανόνα σε ζώνες μηδενικής σχεδόν τηλεθέασης, ακόμη και τα... ξημερώματα (το πρώτο δεκάλεπτο του ΚΚΕ μεταδόθηκε από τον «Αντέννα» γύρω στις 7 παρά δέκα το πρωί).

ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Βάζουν χέρι και στα μνημεία οι ιδιώτες

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Α. Ζορμπαλά και Αντ. Σκυλλάκου στα εργαστήρια αναστήλωσης του Ιερού Βράχου

Κοντά στους μαρμαροτεχνίτες - αναστηλωτές της Ακρόπολης, που με ξεχωριστό μεράκι δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη συντήρηση και τη μερική αναστήλωση του μνημείου, βρέθηκαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Ζορμπαλά και Αντ. Σκυλλάκος.

Παρά την αυτονόητη σπουδαιότητα των εργασιών που γίνονται στο μνημείο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους μαρμαροτεχνίτες. Αρκετοί από τους παλιούς και έμπειρους βγαίνουν ήδη στη σύνταξη και τη θέση τους παίρνουν νέοι που απασχολούνται όμως με συμβάσεις, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που δεν καλύπτονται τα κενά. Αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι παραχώρησης του έργου της αποκατάστασης του μνημείου σε ιδιώτες εργολάβους γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για την επιστημονική αποκατάστασή του.

Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε σε εργολάβο η κατασκευή μαρμάρινων σπονδύλων που προορίζονται για τη μερική αναστήλωση του πρόναου του Παρθενώνα, παρόλο που αυτοί μπορούσαν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο της Ακρόπολης.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια αναστήλωσης και πήραν μία πρώτη γεύση από τη σοβαρή και δύσκολη δουλιά που γίνεται εκεί, από ανθρώπους που, όπως είπαν οι ίδιοι, έχουν τους χαμηλότερους μισθούς σε όλο το υπουργείο Πολιτισμού και δουλεύουν κυρίως με συμβάσεις.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο κεντρικό εργαστήρι του Παρθενώνα η Α. Ζορμπαλά αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως με την καθοδήγηση του κεφαλαίου και οδηγούν ανάμεσα στα άλλα σε νέες άτυπες μορφές απασχόλησης και κατάργηση των όποιων κατακτήσεων. Κάλεσε δε τους τεχνίτες που με τις συμβάσεις και την ανασφάλεια βιώνουν ήδη στο πετσί τους τις μορφές αυτές απασχόλησης, να ενισχύσουν στις εκλογές το ψηφοδέλτιο του μετώπου που έχει συγκροτήσει το ΚΚΕ και στο οποίο μετέχει και η Κομμουνιστική Ανανέωση, μέλος της οποίας είναι και η ίδια. "Εμείς, είπε, δεν ήρθαμε εδώ να σας τάξουμε μονιμότητα, διορισμούς ή παροχές αλλά να σας υποσχεθούμε ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε μαζί σας, για να αποτρέψουμε τον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν σε όλα τα επίπεδα».

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι τεχνίτες της Ακρόπολης αναφέρθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος λέγοντας ότι η αποχώρηση των παλιών που συνταξιοδοτούνται και η εργασιακή ανασφάλεια των καινούριων δημιουργεί ερωτηματικά για την ουσιαστική συνέχεια των έργων του μνημείου. «Εάν αυτά γίνονται στην Ακρόπολη, που είναι το κεντρικό μνημείο, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι γίνεται στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους», είπε ο υποψήφιος βουλευτής.

Αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που σε συμφωνία με την ΕΕ θα συνεχίσει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αλώβητος δε θα μείνει ούτε ο τομέας του πολιτισμού. «Ηδη, είπε, τμήματα της συντήρησης των μνημείων δίνονται στους ιδιώτες και έτσι συντελείται μία υποβάθμιση, η οποία μπορεί να αποβεί ανεπανόρθωτη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους τεχνίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ για να δυναμώσει η αντίσταση και ο αγώνας του λαού και να ανοίξει ο άλλος δρόμος που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΚΕ
Δεν περνάει η τρομοκρατία

Μια πρωτοφανής, όσο και προκλητική, προσπάθεια τρομοκράτησης σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έλαβε χώρα χτες στην Κάνηθο από άντρες της Ασφάλειας Χαλκίδας.

Τρεις ασφαλίτες σταμάτησαν το αυτοκίνητο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, που προπαγάνδιζε την αντιπολεμική - φιλειρηνική συγκέντρωση που θα γινόταν το βράδυ, κατέβασαν τον οδηγό, στέλεχος της ΚΝΕ, και του είπαν: «Κάτι έχεις μέσα στο αυτοκίνητο». Στη συνέχεια έκαναν έρευνα και στο αυτοκίνητο και στον ίδιο, ψάχνοντας δήθεν για ναρκωτικά!

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει: «Στόχος της θρασύτατης προκλητικής ενέργειας δεν είναι το ΚΚΕ. Εντάσσεται στο κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στα λαϊκά κινήματος, σε όποιον αντιστέκεται, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία. Η αναχαίτιση της όλο και αυξανόμενης απήχησης της πολιτικής του ΚΚΕ στο λαό και τη νεολαία της πόλης μας».

«Εξάλλου - σημειώνει - είναι γνωστή και κρυστάλλινη η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι αγώνες τους ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Αλλοι είναι αυτοί (υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης) που τα προπαγανδίζουν και μετατρέπονται σε "πλασιέ" της ναρκοϋποταγής».

Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους, όλο τον Ευβοϊκό λαό στις επερχόμενες εκλογές να λάβουν υπόψη τους ως κριτήριο τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα και να μαυρίσουν αυτές τις επιλογές.

Τους καλεί ακόμα: «Να ενισχύσουν και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος του κοινωνικοπολιτικού λαϊκού μετώπου και της λαϊκής διακυβέρνησης. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι ΚΝίτισσες θα απαντήσουν εντείνοντας τη δράση τους μέσα από τις γραμμές του λαϊκού και αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος».

Συγκεντρώσεις - συσκέψεις
Στην Α` Αθήνας
Στις 24/3

- Σε καφενείο στη Γούβα, στις 9 μ.μ., με τον Γιάννη Σταυρόπουλο.

Στις 26/3

- Σύσκεψη ετεροδημοτών Φλαμπούρου Σερρών, στο Αιγάλεω, στο Εκλογικό Κέντρο, στις 6 μ.μ. θα μιλήσουν οι Στ. Παναγιώτου - Μαριάνθη Μάλλιαρη.

Στις 28/3

- Σεπόλια (πλατεία Αγίου Μελετίου), 7 μ.μ., με τους Γ. Σκιαδιώτη, Λ. Αυδή, Θ. Παπανικολάου.

- Στην πλατεία Κυψέλης, στις 7 μ.μ., θα μιλήσουν οι Λιάνα Κανέλλη, Αλέκα Ζορμπαλά, Γιάννης Πάσουλας.

- Στην Ελληνορώσων, 6.30 μ.μ., με τους Αντ. Αντύπα και Εύα Μελά.

Στη Β` Αθήνας
Στις 24/3

- Εγκαίνια Εκλογικού Κέντρου Τζιτζιφιών, με τους Βασίλη Δημόπουλο, Αριστείδη Αβραμίδη.

Στις 25/3

- Στο Δάσος Χαϊδαρίου, αίθουσα ΚΑΠΗ, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός.

Στις 26/3

- Κηφισιά, Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Δημαρχείο Κηφισιάς, Διονύσου και Μυρσίνης), 11 π.μ., με τους Β. Δημόπουλο και Θ. Παπανικολάου.

Στις 27/3

- Κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, στις 7 μ.μ., θα μιλήσουν οι Αντώνης Σκυλλάκος, Τασία Τσατσούλη, Τάσος Φωτόπουλος.

- Καισαριανή (κεντρική πλατεία), 7.30 μ.μ., με τους Θ. Παφίλη, Χ. Καραπάνο, Μαρία Πρίφτη.

- Γλυφάδα (Αγ. Τρύφωνας), 7 μ.μ., με τους Β. Δημόπουλο, Τ. Μαστρογιαννόπουλο.

- Χολαργός (πλατεία Κύπρου), 7 μ.μ., με τους Μπ. Αγγουράκη, Γ. Κακουλίδη, Μαρία Ζευγώλη.

- Αγίους Αναργύρους (πλατεία Ανακάσας), 7 μ.μ., με τους Γ. Σταυρόπουλο, Αγγελική Σαμούρη, Αλέκο Βερναδάκη.

- Σύσκεψη ετεροδημοτών Λέσβου και Λήμνου κατοίκων Κόκκινου Μύλου, στο ΠΟΚΕΝ, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει η Μένη Κουρδουσά - Δεληγιαννίδη.

Στις 28/3

- Μαρούσι (πλατεία Ηλεκτρικού) 8 μ.μ. με τους Κ. Μαραγκουδάκη, Τ. Βανδή, Ν. Σερετάκη.

- Στην Πετρούπολη (μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ, λεωφόρος Πετρουπόλεως), στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσουν οι Αντώνης Σκυλλάκος, Χρήστος Μαργανέλλης, Εσθήρ Κυριαζή.

- Γαλάτσι (παλιό τέρμα), 7.30 μ.μ., με τους Μπ. Αγγουράκη, Αλεξάνδρα Μπαλού, Κώστα Χαντζιάρα.

Πειραιάς

Την Τρίτη, 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Θα μιλήσουν ο Σπύρος Χαλβατζής, ο Γιώργος Μαρίνος και οι Μπέτυ Βαλάση, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, Σέβη Καραφυλάκη από την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Τηλέφωνα για ετεροδημότες

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, που θέλουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για αεροπορικά εισιτήρια: 5282.518, η προθεσμία που τέθηκε από τη διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» για την αγορά των εισιτηρίων είναι ως τις 27/3/2000.

Για πλοία: Στο 5282.556 για Λέσβο, Λήμνο, Κυκλάδες και στο 5282.592 για Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Για πούλμαν:

Ιόνια νησιά στο 5282.530

Κέρκυρα - Ρούμελη στο 5282.554

Ηπειρο - Πελοπόννησο στο 5282.519

Μακεδονία - Θράκη στο 5282.591

Θεσσαλία στο 5282.505

Αιτωλοακαρνανία στο 5245.524

Δήμαρχος προΐσταται επιχείρησης καταστροφής πανό

Τον δήμαρχο Μακρυνείας κ. Μπαρλά, καταγγέλει στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας η ΝΕ του ΚΚΕ, για τις «αντιδημοκρατικές και φασιστικές του ενέργειες».

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος επιχείρησε να κατεβάσει αεροπανό του ΚΚΕ στο δημοτικό διαμέρισμα της Γαβαλούς και μάλιστα απείλησε δημοκράτες και κομμουνιστές που αντέδρασαν στην προσπάθειά του αυτή, χρησιμοποιώντας ως όργανά του και Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες.

Οπως καταγγέλει η ΝΕ, ο δήμαρχος ενήργησε «αυτόνομα, ως πιστός κυβερνητικός υπάλληλος, πριν συνεδριάσει και πάρει απόφαση ακόμα η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και συναινέσει στην υπουργική απόφαση για απαγόρευση και των τελευταίων μέσων προβολής για τα μικρότερα κόμματα».

Η ΝΕ καλεί κάθε δημοκράτη να καταδικάσει αυτές τις συμπεριφορές και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και να καταψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα που άναψαν «πράσινο φως» σε τέτοιες μεθόδους και να ενισχύσει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ