ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Σε επικίνδυνο αδιέξοδο το Κυπριακό

Οι δυσοίωνες εξελίξεις για το κυπριακό πρόβλημα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χτες το πρωί, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, και ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Δ. Χριστόφια.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι με την απόφαση του Ελσίνκι ενταφιάστηκε το Κυπριακό και κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να πάρουν ανοιχτά θέση ενόψει των εκλογών, ενώ, όπως τόνισε, με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει ο δρόμος για τη διπλή κυριαρχία στο νησί. Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε το επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό και σημείωσε ότι η απόφαση της ομάδας κρατών «G8» έδωσε το «πράσινο φως» στον Ρ. Ντενκτάς για να βάλει στο τραπέζι θέμα κυριαρχίας δύο κρατών στην Κύπρο. Επίσης ανέφερε ότι στα κατεχόμενα εδάφη σημειώνεται τέτοια πληθυσμιακή αλλοίωση, ώστε σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για συνομιλητές αλλά μόνο Τούρκοι έποικοι.

Στο Ελσίνκι ενταφιάστηκε το Κυπριακό

«Εχουμε κοινά προβλήματα, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας. Ασφαλώς είναι το κυπριακό πρόβλημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και στασιμότητα και σε επικίνδυνο αδιέξοδο, ένεκα της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς και της τουρκικής ηγεσίας αλλά και της ανοχής που επιδεικνύουν οι ισχυροί της Γης. Εχω ενημερώσει τη συντρόφισσα την Αλέκα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που είναι κοινού ενδιαφέροντος αλλά και θέματα γενικότερα, κοινού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστές οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας. Είναι παραδοσιακά αδελφικές».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς παραμένουμε σταθεροί στο πλευρό του κυπριακού λαού στον αγώνα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες μορφές, για τη δίκαιη επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Δε συμμεριζόμαστε καθόλου, αντίθετα επικρίνουμε τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία του Ελσίνκι και από την πρώτη στιγμή εμείς θεωρήσαμε ότι στο Ελσίνκι ενταφιάστηκε το Κυπριακό. Και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι και στον προεκλογικό αγώνα που γίνεται σήμερα, και από εμάς και από τα άλλα κόμματα, πρέπει ανοιχτά όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το Κυπριακό. Δεν είναι δευτερεύον ζήτημα για την Ελλάδα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση το χειρίζεται μέσα σε διεθνή όργανα, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, και πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα επίσης κριτήριο ψήφου για τον ελληνικό λαό».

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Και όταν λέμε, μας ενδιαφέρει άμεσα, πέρα από την ιστορική πλευρά, την πολιτική, τη συναισθηματική πλευρά που έχει για μας το θέμα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όλα τα προβλήματα, που λύνονται με τους βάρβαρους νόμους της βάρβαρης "νέας τάξης πραγμάτων", δημιουργούν ένα προηγούμενο. Που σημαίνει ότι από εδώ και μπρος αν νομιμοποιηθούν τέτοιες λύσεις, όπως είναι η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, οι καμπάνες θα χτυπήσουν για πολλές χώρες, πολλούς λαούς, για τα Βαλκάνια αλλά και τη χώρα μας. Γι' αυτό, κι όχι μόνο για στενά μικροκομματικούς σκοπούς, θεωρούμε ότι ο προεκλογικός αγώνας είναι μια ευκαιρία και υπεύθυνης θέσης όλων των κομμάτων, ανοιχτής, αλλά και ενημέρωσης του λαού για τις πραγματικές εξελίξεις και όχι για τις αυταπάτες που, δυστυχώς, σπέρνει η κυβέρνηση και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Και οπωσδήποτε είμαστε και στο πλευρό του ΑΚΕΛ, που πραγματικά δίνει μια σημαντική μάχη μέσα στην Κύπρο για το μεγάλο αυτό εθνικό τους θέμα, αλλά και διεθνές θέμα όλων μας».

Η «G8» έδωσε το «πράσινο φως» στον Ντενκτάς

Σε ερώτηση για το πόσο επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε: «Και οι μη εξελίξεις είναι δυσοίωνες εξελίξεις. Η παράταση του αδιεξόδου στο Κυπριακό δίνει τη δυνατότητα στο τουρκικό κατεστημένο και στον κ. Ντενκτάς να συνεχίζουν έναν κλασικό εποικισμό της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι φεύγουν συνεχώς από την Κύπρο ένεκα της δύσκολης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης αλλά και της πολιτικής κατάστασης, βρίσκονται κάτω από κατοχή, και τους αντικαθιστούν ολοένα και περισσότεροι έποικοι από την Τουρκία. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι σε λίγα χρόνια ίσως να μην έχουμε Τουρκοκύπριους απέναντί μας να συνομιλήσουμε και να λύσουμε το Κυπριακό για να ζήσουμε μαζί ειρηνικά κάτω από την ομπρέλα μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Δ. Χριστόφιας συνέχισε: «Είναι σαφές ότι η απόφαση της "G8" έχει στρεβλώσει τα πράγματα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, γιατί η πρόνοια η οποία μιλάει για τη δυνατότητα των δύο πλευρών να τα θέσουν όλα στο τραπέζι, ουσιαστικά ήταν το "πράσινο φως" που άναψε για τον κ. Ντενκτάς, επίσημα πια στο τραπέζι των συνομιλιών, να συζητά και να απαιτεί να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του για συνομοσπονδία, για δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία πρέπει να αναγνωριστούν και να συνομολογήσουν συνομοσπονδία. Θέσεις οι οποίες έχουν καταδικαστεί προηγούμενα από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι ένεκα αυτών των θέσεων που προέκυψε η πρόνοια του ψηφίσματος 750 για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Για ένα κράτος στο οποίο θα αποκλείεται η ένωση, η διχοτόμηση, η απόσχιση, του οποίου η εδαφική ακεραιότητα θα είναι διασφαλισμένη. Συνεπώς αυτή την ώρα η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Εχουμε τον κ. Ντενκτάς, σε δύο γύρους εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, να απαιτεί αναγνώριση, και τώρα να μιλά για όρο για να παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του, και τον κ. Κληρίδη να συζητά για ομοσπονδιακή λύση. Μιλούν δηλαδή σε διαφορετική γλώσσα. Θα πρέπει οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι, το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα και να ασκήσουν πιέσεις και επιρροές στον Ντενκτάς και την Αγκυρα να αλλάξουν τη στάση τους, διαφορετικά δεν μπορεί κανένας να σκέφτεται με αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού».

Η ένταξη στην ΕΕ οδηγεί σε διπλή κυριαρχία

Πάνω στην ίδια ερώτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Θέλω να υπενθυμίσω δύο γεγονότα - στοιχεία, τα οποία αυξάνουν την ανησυχία μας και τη βεβαιότητα ότι έχουν δρομολογηθεί αρνητικές εξελίξεις, αντίθετες με τις αποφάσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Το πρώτο είναι η γνωστή ελληνοτουρκική κυβερνητική προσέγγιση, η οποία, πέρα από ορισμένους πολιτικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έχει ρίξει το κύριο βάρος στη διευκόλυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και συνολικά δεν αξιοποιείται και για την άσκηση πίεσης πάνω στο θέμα του Κυπριακού, πράγμα το οποίο χρόνια διακήρυττε η ελληνική κυβέρνηση, ότι βεβαίως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές ζήτημα αλλά ότι θα παρθεί υπόψη και στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ. Ολα τα στοιχεία, που εμείς διαθέτουμε ή είναι σε γνώση μας, δείχνουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε συνεπάγεται καθόλου τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Αντίθετα, μπορεί να προβληθεί με έναν τέτοιο τρόπο και να επισημοποιηθεί η διπλή κυριαρχία. Αυτά είναι δύο πρόσθετα στοιχεία. Το πιο ουσιαστικό στοιχείο είναι αυτή η βάρβαρη "νέα τάξη πραγμάτων" που κυριαρχεί. Αυτό είναι το φόντο μέσα στο οποίο πάνε να λύσουν και το Κυπριακό».


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΤΟΥ Δ. .ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Διολίσθηση στο δρόμο της διχοτόμησης

Συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Στη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων και τον υπουργό Εξωτερικών με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διολίσθησή του στον επικίνδυνο δρόμο της διχοτόμησης. Σήμερα στις 8 μμ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι έγινε μια δημιουργική συζήτηση και στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Δεν είμαι σε θέση να μεταδώσω αισιόδοξα μηνύματα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στα Κατεχόμενα μετά από πρόσκληση τουρκοκυπριακού προοδευτικού κόμματος. Πρόκειται, όπως τόνισε, για την πρώτη επίσκεψη κυπριακού κόμματος στην κατεχόμενη Καρπασία, όπου συνεχίζουν να ζουν εγκλωβισμένοι περίπου 400 Ελληνοκύπριοι. Ηταν, είπε, μια άμεση επαφή με τους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Καρπασίας που δίνουν τη μάχη της Κύπρου με τον πιο δραματικό τρόπο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι πλέον οι Τούρκοι έποικοι είναι πλειοψηφία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι σήμερα, υπό συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην Κύπρο, είναι περισσότερο από άλλοτε αναγκαία. Ο Δ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με την προϋπόθεση, όμως, ο διεθνής παράγοντας να επιβάλει στο Ρ. Ντενκτάς και την Τουρκία να αλλάξουν στάση και να απομακρυνθούν από τις διχοτομικές απόψεις. Διαφορετικά, είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να λαθροβιώνει ο διάλογος και να ολοκληρώνεται ο εποικισμός της Κύπρου από την Τουρκία. Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που εξέφρασε για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, τόνισε ότι μπαίνει ως προϋπόθεση ο Ρ. Ντενκτάς να εγκαταλείψει τα διχοτομικά σχέδια.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ΑΚΕΛ, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας, είναι υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, ωστόσο μπαίνει ως προϋπόθεση τα ΜΟΕ να μην αποτελέσουν γέφυρα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος και να μη γίνουν αυτοσκοπός.

Το λόγο πήρε και ο συγγραφέας Αντ. Σαμαράκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του και χαρακτήρισε την απόφαση του Ελσίνκι ως «μοιραία τρύπα» για τα ελληνικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ