Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΤΟΥ Δ. .ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Διολίσθηση στο δρόμο της διχοτόμησης

Συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Στη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων και τον υπουργό Εξωτερικών με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διολίσθησή του στον επικίνδυνο δρόμο της διχοτόμησης. Σήμερα στις 8 μμ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι έγινε μια δημιουργική συζήτηση και στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Δεν είμαι σε θέση να μεταδώσω αισιόδοξα μηνύματα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στα Κατεχόμενα μετά από πρόσκληση τουρκοκυπριακού προοδευτικού κόμματος. Πρόκειται, όπως τόνισε, για την πρώτη επίσκεψη κυπριακού κόμματος στην κατεχόμενη Καρπασία, όπου συνεχίζουν να ζουν εγκλωβισμένοι περίπου 400 Ελληνοκύπριοι. Ηταν, είπε, μια άμεση επαφή με τους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Καρπασίας που δίνουν τη μάχη της Κύπρου με τον πιο δραματικό τρόπο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι πλέον οι Τούρκοι έποικοι είναι πλειοψηφία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι σήμερα, υπό συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην Κύπρο, είναι περισσότερο από άλλοτε αναγκαία. Ο Δ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων με την προϋπόθεση, όμως, ο διεθνής παράγοντας να επιβάλει στο Ρ. Ντενκτάς και την Τουρκία να αλλάξουν στάση και να απομακρυνθούν από τις διχοτομικές απόψεις. Διαφορετικά, είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να λαθροβιώνει ο διάλογος και να ολοκληρώνεται ο εποικισμός της Κύπρου από την Τουρκία. Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που εξέφρασε για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, τόνισε ότι μπαίνει ως προϋπόθεση ο Ρ. Ντενκτάς να εγκαταλείψει τα διχοτομικά σχέδια.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ΑΚΕΛ, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας, είναι υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, ωστόσο μπαίνει ως προϋπόθεση τα ΜΟΕ να μην αποτελέσουν γέφυρα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος και να μη γίνουν αυτοσκοπός.

Το λόγο πήρε και ο συγγραφέας Αντ. Σαμαράκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του και χαρακτήρισε την απόφαση του Ελσίνκι ως «μοιραία τρύπα» για τα ελληνικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ