Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Ακόμη πιο αποφασιστική ανάπτυξη της δράσης του

«Το ΚΜΕ, στις δύσκολες συνθήκες της δεκαετίας του '90, κατάφερε να μην απαρνηθεί το χαρακτήρα του. Παρέμεινε και λειτούργησε ως Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, υπερασπίστηκε και διέδωσε τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, εκπόνησε εργασίες και μελέτες σε θέματα που πραγματεύονται τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία».

Αυτή η σημαντική κατάκτηση για το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, όπως εκτιμήθηκε στην πρόσφατη ολομέλειά του, αποτελεί το πιο γερό θεμέλιο για την ακόμη πιο αποφασιστική συνέχεια στην επιστημονική - ερευνητική - μελετητική δουλιά του, πάντα στην ίδια ρότα της υπεράσπισης, αλλά και διάδοσης του Μαρξισμού -Λενινισμού. Της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, η οποία επίσης αποτελεί το θεμέλιο της δουλιάς του ΚΜΕ.

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, μετά την πρόσφατη ανασυγκρότηση του, που συνέπεσε με τα 25 χρόνια λειτουργίας και δράσης στη μεταδικτατορική περίοδο, δημιουργεί νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τη συνέχεια στο έργο του. Μετά τη λύση της νομικής μορφής του ως Ενωσης Προσώπων, πραγματοποίησε την πρώτη του ολομέλεια με τη νέα νομική του μορφή ως Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών του ΚΚΕ. Η ίδια η ιστορική του διαδρομή δίνει τη δυνατότητα της γενίκευσης της πείρας του για την παραπέρα ανάπτυξή του. Οι ρίζες του ΚΜΕ είναι βαθύτερες, βρίσκονται στην προδικτατορική περίοδο. Σε κάθε φάση, με τούτη ή την άλλη μορφή νομικής υπόστασής του, το ΚΜΕ αποτελούσε τον ειδικό χώρο όπου διανοούμενοι, στελέχη, μέλη, οπαδοί του ΚΚΕ, σε συνεργασία με μαρξιστές επιστήμονες, δούλευαν στη βάση της συλλογικότητας και του προγραμματισμού για τη διάδοση και ανάπτυξη της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η λειτουργική ανασυγκρότηση του ΚΜΕ, που σηματοδοτείται βασικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, την εκλογή των Οργάνων του και τη διαμόρφωση των αξόνων του Προγράμματος Δράσης του, αποτελεί τη βάση για ένα νέο πιο φιλόδοξο ξεκίνημα παραπέρα ανάπτυξης της δράσης του, σύμφωνα με τους σκοπούς του.

Το πρόγραμμα δουλιάς

Η ολοκλήρωση των εργασιών της ολομέλειας έγινε με την έγκριση θεμάτων για μελέτη και έρευνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλιάς θα διαμορφωθεί από το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο επίσης εκλέχτηκε από την ολομέλεια.

Εγκρίθηκαν ορισμένα θέματα μελέτης που απαιτούν διεπιστημονική - διατμηματική συνεργασία και μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, όπως μελέτη ορισμένων πλευρών στις εξελίξεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, μελέτη για την εργατική τάξη στην Ελλάδα, κ. ά.

Επίσης η ολομέλεια έδωσε κατευθύνσεις για την προβολή των 25 χρόνων του ΚΜΕ, με νέες εκδόσεις, ημερίδες για επίκαιρα ζητήματα και την ανάπτυξη ιδεολογικής καμπάνιας για την επικαιρότητα του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πρόεδρος του ΚΜΕ εκλέχτηκε ο Τηλέμαχος Λουγγής, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και διευθυντής εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο νέο 21μελές ΔΣ εκλέχτηκαν οι κάτωθι:

Γεωργιάδης Παναγιώτης, Λουγγής Τηλέμαχος, Γιαννούση Αλέκα, Δέτσης Βασίλης, Κάππος Κώστας, Κατροδαύλη Ελένη, Κυρίτσης Νίκος, Μαγγανάς Γιώργος, Μαμάης Βασίλης, Μανωλάκου Διαμάντω, Μόσχου Δώρα, Μπέλλου Ελένη, Μωραΐτης Γιώργος, Παπαδόπουλος Μάκης, Παρέντης Μάκης, Πολυμερίδης Γιώργος, Σερετάκης Νίκος, Τακούδης Βασίλης, Τουμασάτος Κώστας, Τσελίκας Λάμπρος, Χαρίσης Αποστόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ