Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στη δίνη των προβλημάτων οι γυναίκες

Σε συγκέντρωση γυναικών στην Κοκκινιά βρέθηκε προχτές το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά. Παίρνοντας το λόγο τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως «και οι γυναίκες, όπως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βρίσκονται στη δίνη των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική. Μια πολιτική που έρχεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, στηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τις δυνάμεις, που αποδέχονται τη βασική λογική της ΕΕ, της ΟΝΕ αλλά και της "νέας τάξης"».

«Η σημερινή κυβερνητική πολιτική πλήττει πιο έντονα δύο κατηγορίες πληθυσμού. Οι γυναίκες και οι νέοι υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της ανεργίας, της υποαπασχόλησης. Οι "απασχολήσιμοι", κατά τον κ. Σημίτη, αυτοί που εργάζονται λίγες ώρες, λίγες μέρες τη βδομάδα, χωρίς ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα, προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού».

«Μιλάνε», συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής, «για μέτρα, για πρωτοβουλίες, για ενίσχυση των γυναικών, αλλά στην πράξη όλα αυτά παραμένουν υποσχέσεις.

Τα μέτρα, οι διευκολύνσεις που απαιτούνται για τις γυναίκες που εργάζονται, όσες καταφέρνουν να βρίσκουν δουλιά, είναι ανύπαρκτα. Βρίσκονται μόνον στα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενες και κυρίως άνεργες σε όλη τη χώρα, και ειδικότερα στον Πειραιά, δεν έχει καμιά σχέση με όλα όσα βαρύγδουπα υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές.

- Μιλάνε για "ίσες ευκαιρίες" στις γυναίκες και τις απομακρύνουν από τη δουλιά.

- Προαναγγέλλουν "μισθολογικά και συνταξιοδοτικά κίνητρα", για να τις παροπλίσουν.

- Θεσμοθέτησαν τη μερική απασχόληση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για να τις εκμεταλλεύονται πιο σκληρά, πιο αποτελεσματικά.

- Θέλουν τις γυναίκες απασχολήσιμες, χωρίς κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Κάνουν λόγο για κοινωνική πολιτική και ασφάλιση και αφήνουν πολλές εργαζόμενες ανασφάλιστες.

- Δημιουργούν "παρατηρητήρια" για να διαπιστώσουν, κατά πώς λένε, τις παραβιάσεις που γίνονται στα δικαιώματα των γυναικών. Και δεν κάνουν τον κόπο να πάνε σε ένα εργοστάσιο, σε κάποιο τόπο δουλιάς, για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τη βαρβαρότητα της μεγαλοεργοδοσίας. Τις απολύσεις εγκύων, τη μη πρόσληψη παντρεμένων γυναικών. Τους όρους που βάζουν στις γυναίκες, π.χ., εάν μείνουν έγκυες να απολυθούν χωρίς αποζημίωση. Μέχρι και κόλλες λευκές με υπογραφές ανάλογες έχουν έτοιμες».

Στο δρόμο του αγώνα

«Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα», σημείωσε ο ομιλητής, «οι γυναίκες κινητοποιούνται, είναι στο δρόμο του αγώνα. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα πολέμου και ειρήνης. Καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επέμβαση των Ευρωαμερικανών στα Βαλκάνια. Το αυτί τους άκουσε πρώτο τα τύμπανα του πολέμου. Ανησυχούν πιότερο. Για τα παιδιά τους, για τους άντρες τους που κινδυνεύουν να γίνουν κρέας για τα κανόνια του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό πορεύονται στους δρόμους της ειρήνης.

Γι' αυτό στις 9 του Απρίλη οι εργαζόμενες και οι άνεργες, θα καταδικάσουν το δικομματισμό, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Θα προσπεράσουν τις δυνάμεις που δε φεύγουν από τη διαχειριστική λογική. Θα ενισχύσουν τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Θα δώσουν την ψήφο τους σ' αυτή τη δύναμη που θα παλέψει σταθερά μαζί τους για τα προβλήματά τους, για ένα λαϊκό μέτωπο συσπείρωσης και αγώνα. Θα ψηφίσουν το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθεί όριο συνταξιοδότησης για γυναίκες στα 75 έτη! (2024-07-25 00:00:00.0)
Συνάντηση με τους εργαζόμενους στη Γενική Τράπεζα (2011-04-20 00:00:00.0)
Η ψήφος στο ΚΚΕ ασπίδα και δόρυ στα χέρια των εργαζομένων (2007-07-31 00:00:00.0)
«Νοσεί» λόγω έλλειψης προσωπικού (2006-02-24 00:00:00.0)
Συσπείρωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική (2004-05-06 00:00:00.0)
"Πακέτο" για τα διαπλεκόμενα (1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ