Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτα η Ελλάδα (ή πάνω απ' όλα η Ελλάδα)

Μερικές σκέψεις και προβληματισμοί ενός απλού πολίτη για το σλόγκαν και την αφίσα του κ. πρωθυπουργού και περί του νέου σοσιαλισμού.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε διδαχθεί από παιδιά πόσο μεγάλη αρετή είναι να βάζει κανείς πάνω από τον εαυτό του την πατρίδα του. Ολοι έχουμε στο μυαλό μας το ομηρικό «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», το αλβανικό έπος και τόσες άλλες σελίδες της ιστορίας μας, που επαληθεύουν το «Αξιον εστί» αυτής της θυσίας σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας, το πόσο σημαντικό είναι να τηρείται αυτή η στάση ζωής και το πόσες θυσίες έχουν χρειαστεί κατά καιρούς για να διαφυλάξουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.

Ακούγοντας αυτό το σλόγκαν προβληματίστηκα αν πρόκειται για μια έξαρση του αισθήματος αγάπης για την πατρίδα και ένα μήνυμα αυτοθυσίας προς τη νεολαία, που, όμως, απ' ό,τι κατάλαβα, κάθε άλλο παρά αυτό σημαίνει. Θυμήθηκα στη συνέχεια τη φράση του πρωθυπουργού την εποχή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, ότι «προέχει πάνω απ' όλα το συμφέρον της πατρίδας μας». Αυτό βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει πως, πρώτα απ' όλα, μέλημα ενός συνετού πρωθυπουργού πρέπει να είναι να μην εμπλακεί η χώρα του σε περιπέτειες. Εδώ μας έδειξαν την Ελλάδα στο χάρτη να καίγεται και να είναι έτοιμη να πολεμήσει με την Τουρκία και μάλιστα μας είπαν πως ένας από τους λόγους που έγιναν ήταν για να αποφευχθεί ο πόλεμος αυτός! Πάλι καλά που έβαλε με τη λεπτή του ειρωνεία λίγο τα πράγματα στη θέση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη δήλωσή του πως ουδέποτε θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας θα απέτρεπε έναν τέτοιο ενδεχόμενο κίνδυνο!!! Δεν πιστεύω να υπήρξε Ελληνας πολίτης που να πήρε στα σοβαρά κάτι τέτοιο, πέρασε όμως, ενδεχομένως, το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ δεν αστειεύεται, και σαν μόνη υπερδύναμη μπορεί να μας κάνει να μετανοήσουμε πικρά την κάθε άρνηση υποταγής μας. Μας έκαναν διαρκώς πλύση εγκεφάλου με το ψευτοδίλημμα πως δεν είναι δυνατόν να «φύγουμε από το ΝΑΤΟ», αφού δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, λες και έπρεπε οπωσδήποτε ή να φύγουμε εκείνη ακριβώς τη στιγμή ή να πούμε «ναι» σε όλα. Και μετά προστέθηκαν, εν μέσω πολέμου ακόμη, και τα οφέλη που θα είχαμε από την ανοικοδόμηση της Σερβίας, που μας έκαναν το λιγότερο να κοκκινίζουμε... Μας το είπε άλλωστε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρόσφατη επίσκεψή του, ότι τα οφέλη μας από τον πόλεμο αυτόν θα είναι τεράστια... Τι ντροπή!

Κανένας ακόμη δε μας διευκρίνισε ακριβώς αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει οι βομβαρδισμοί χωρίς την υπογραφή μας. Αν όχι, αν πράγματι ήταν απαραίτητες και οι 19 υπογραφές (αφού δεν είχε ψηφιστεί ακόμη το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ), τότε εμείς ουσιαστικά δώσαμε το «πράσινο φως» και άρα εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι που δεν παρεμποδίστηκε αυτός ο φρικτός πόλεμος. Και το τραγικό είναι ότι δόθηκε ερήμην μας, αφού το 98% του λαού μας, σύμφωνα με πολύ έγκυρες στατιστικές, διαφωνούσε. Και ο κ. Σημίτης όχι μόνο μας αγνόησε, αλλά, όπως τόνισε κατηγορηματικά τότε ο καθηγητής, διεθνολόγος, στην Ουάσιγκτον κ. Νικ. Σταύρου, σε καμιά άλλη χώρα δημοκρατική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ φυσικά, δε θα μπορούσε πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να συνυπογράφει ή να εκτελεί αποφάσεις με διαφωνία άνω του 50% του λαού που τον ψήφισε. Οπως μάλιστα τόνισε, το θέμα έπρεπε άμεσα να τεθεί τότε από οποιονδήποτε Ελληνα ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο, πράγμα που δεν έγινε δυστυχώς ποτέ από κανέναν.

Εκτός λοιπόν του ότι είχε ένα εξαιρετικό επιχείρημα να πει έστω και καθυστερημένα μερικά «όχι», ο κ. Σημίτης, που φέρθηκε σαν απόλυτος ηγεμόνας και αγνόησε τη λαϊκή βούληση, ήταν και εντελώς παράνομος. Αυτό εξηγεί άλλωστε και τα συγχαρητήρια και τις πολλές ευχαριστίες από τις ΗΠΑ, που προφανώς γνώριζαν απολύτως την παρανομία και ότι κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ στη χώρα τους. Αλίμονο, όμως στον πρωθυπουργό που κάνει τους πολίτες της χώρας του να ντρέπονται.

Να λοιπόν που γίνεται ολοφάνερο το νόημα του σλόγκαν «Πάνω απ' όλα η Ελλάδα»... Είναι προφανώς και αυτό ένα σλόγκαν της... Νέας Τάξης Πραγμάτων και του εκσυγχρονισμού που σημαίνει «πάνω από όλα το συμφέρον μας και η καλοπέρασή μας, και το κέρδος, η οικονομία, οι μετοχές μας», κ.ο.κ. Και ακόμη «πρώτα εμείς και το συμφέρον μας και μετά το δίκιο των άλλων λαών», έστω και αν βομβαρδίζονται και σκοτώνονται άδικα. Καμία απολύτως σχέση, βέβαια, με την αυτοθυσία για την πατρίδα, αλλά μία εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, και ταυτόχρονα πρώτης τάξεως μάθημα αμοραλισμού, ειδικά προς τη νεολαία! Και το μόνο που θυμίζει εκπληκτικά το σλόγκαν είναι η ίδια ακριβώς φράση του Χίτλερ DEUTSHLAND UBER ALLES (Πάνω απ' όλα η Γερμανία). Το εκπληκτικό είναι ότι τις ίδιες μέρες που είδαμε την αφίσα αυτή πίσω από τον κ. Σημίτη στην τηλεόραση, διαβάζαμε και πάλι την ίδια φράση από το στόμα του κ. Χάιντερ στην Αυστρία «Η Αυστρία υπεράνω όλων»! Ζήτω λοιπόν και εδώ ο Νεο-εθνικο-σοσιαλισμός, όπως δείχνουν τα πράγματα...


Ι. Β..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ