Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας... »

Συγκλονιστική η πορεία και η διαδήλωση μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Οχι άλλο αίμα στη Βαλκανική». Πλημμύρισαν χτες το βράδυ οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας από αυτή την ξεκάθαρη απαγόρευση, που απαίτησαν οι χιλιάδες φιλειρηνιστές πολίτες, σε μια εντυπωσιακή αντιιμπεριαλιστική πορεία - ακόμα και οι διοργανωτές δεν πίστευαν στα μάτια τους...- τόσο σε όγκο, όσο και σε πάθος και παλμό. «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα 'ρθει η σειρά μας». Δονήθηκε όλο το κέντρο από αυτή την προειδοποίηση - κάλεσμα στον ελληνικό λαό. Ενα κάλεσμα που στόχο είχε αύριο, μεθαύριο, που ξανά οι χιλιάδες χτεσινοί διαδηλωτές πορευτούν στο δρόμο του αγώνα και της ειρήνης, η φωνή, η κραυγή τους να είναι ακόμα πιο δυνατή, με ακόμα περισσότερο πείσμα. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Αυτή ήταν η χτεσινή υπόσχεση. Ηταν ο όρκος που έδωσαν οι χιλιάδες φιλειρηνιστές, ακριβώς μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί όπου για μια ακόμα φορά κατέληξε η αντιπολεμική πορεία με το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» να ακούγεται και να ξανακούγεται.

Αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, η πορεία ξεκίνησε έχοντας στην κεφαλή την Αλέκα Παπαρήγα, τον Ευάγγελο Μαχαίρα, τον Κώστα Καζάκο, την Λιάνα Κανέλλη, τον πρύτανη του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλο και δεκάδες άλλους «επώνυμους», που απαιτούν και αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή μας. Ακριβώς πίσω τους ακολουθούσε το Συνδικάτο Οικοδόμων, με ένα εντυπωσιακό μπλόκο, με ένα εντυπωσιακό πανό και με το σύνθημα να δείχνει τους ενόχους «Το ΝΑΤΟ σκοτώνει αμάχους και παιδιά, στο έγκλημα μαζί τους η κεντροαριστερά».

Οι Επιτροπές Ειρήνης δεκάδων δήμων ακολουθούσαν με την πάντα έντονη παρουσία τους στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και με τα τέσσερα γράμματα του ΝΑΤΟ να «στολίζουν» τον αγκυλωτό σταυρό των Ναζί. «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», ήταν το κεντρικό σύνθημα.

Τα νιάτα της ΚΝΕ με το πείσμα, τη μαχητικότητα και το πάθος τους, με δεκάδες αναμμένους πυρσούς και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και να υπόσχονται ένα μέλλον που θα ανήκει στους λαούς, ήταν αυτά που έκλεψαν ξανά την παράσταση. Χιλιάδες οι νέοι κομμουνιστές, που δηλώνουν πια και με τα μεγέθη τους πως «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μαζί τους και χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, αλλά και φοιτητές που δήλωσαν πως «Η Ελλάδα, δεν είναι προτεκτοράτο», ενώ μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, που και πάλι είχαν πολιορκήσει όλους τους κεντρικούς δρόμους και τα στενά της πρωτεύουσας, το σύνθημα ήταν: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στους Αμερικανούς κάνουνε τις πλάτες».

Η ένταση, το πάθος και η ειρηνική και αντιιμπεριαλιστική κραυγή του ελληνικού λαού κορυφώθηκε την ώρα που οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος». Και αυτό δεν ήταν απλώς σύνθημα. Ηταν απαίτηση, ήταν υπόσχεση. Ηταν η βεβαιότητα χτες των χιλιάδων Αθηναίων πως το μέλλον μπορούν και πρέπει να το καθορίσουν οι λαοί και όχι οι ιμπεριαλιστές δήμιοί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ