Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Υπόσχονται τα ... αδύνατα

Ο Κ. Σημίτης μίλησε για τεχνολογική ανάπτυξη με ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων περιοχών και πλήρη απασχόληση!!!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ασφαλιστικό σύστημα δε συζητήθηκε στη Σύνοδο».

Η κατηγορηματική αυτή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνάντησή του με τον ελληνικό Τύπο στη Λισαβόνα, χτες στις 12.30 (τοπική ώρα), μπορούμε να πούμε ότι έπεσε σαν μικρή βόμβα, αφού σήμαινε ότι το κύριο θέμα των ντοκουμέντων της Συνόδου... δεν μπήκε στις συζητήσεις! Αυτό πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο και πρέπει να αποτελεί μάλλον προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποφύγει τα «σκαμπρόζικα» θέματα λόγω και ενόψει της γνωστής ελληνικής συγκυρίας. Εκλογές έρχονται - λέγονται, τώρα, αυτά τα πράγματα;

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σημίτης στάθηκε επίμονα στα θέματα της τεχνολογικής ανάπτυξης με ισόρροπη ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών και πλήρη απασχόληση. Υποσχέθηκε δηλαδή - και μάλιστα εκ μέρους και της ΕΕ - όλα εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα του σημερινού. Φυσικά, η «πάλη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό» δεν μπορούσε να λείπει. Δεν έλειψαν, όμως, και οι αόριστες πλην σημαδιακές (και απειλητικές;) αναφορές και σε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» - ίσως το παράθυρο που χρησιμοποιείται αντί της κλειστής πόρτας. Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός και όσον αφορά τα σχέδια ανοίγματος των αγορών των τηλεπικοινωνιών ως το 2001.

Εκτός των ανωτέρω, ανακοινώθηκαν αρμοδίως και σχέδια για το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία συγχώνευσης όλων των Χρηματιστηρίων της ΕΕ (αρχής γενομένης από το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι) σε μια ενιαία χρηματιστηριακή αγορά «εντός του 2001».

Ο πρωθυπουργός από αφορμή το θέμα, δήλωσε ότι βρίσκονται «μακριά από την πραγματικότητα» όσοι στην Ελλάδα ζητούν Χρηματιστήρια και σε άλλες πόλεις. Αυτό θεωρήθηκε σαν ένα είδος νεκρικής καμπάνας για τις φημολογούμενες φιλοδοξίες επέκτασης της χρηματιστικής αγοράς που φέρονται τρέφοντες επιχειρηματικοί κύκλοι της θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες μας: Είναι δυνατό να συζητήθηκε αυτό το θέμα, που μόλις αναφέρεται στα ντοκουμέντα και να μη συζητήθηκε εκείνο που τα καλύπτει εξ ολοκλήρου;

Η παρουσία του Μεξικού

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και γεγονότα που εμφανίζουν την ΕΕ σε μια πορεία υπερκερματισμού των ευρωπαϊκών της παραμέτρων.

Ενα τέτοιο γεγονός είναι η παρουσία του Μεξικού. Η λατινοαμερικανική αυτή χώρα έκανε πολύ έντονη την παρουσία της στην κορυφή της Λισαβόνας. Το γεγονός ότι στην παρουσία αυτή έγινε τόση υπογραμμισμένη χρήση του ονόματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού Δρα Ερνέστο Ζεντίγιο, δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον της επαφής. Απ' την άλλη μεριά, το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται όχι μόνο στο ότι το Μεξικό βρίσκεται εκτός Ευρώπης, αλλά και στο ότι ανήκει ήδη από καιρό στην NAFTA, μαζί με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ασφαλώς, πρόκειται για εξέλιξη όπου συμπλέκονται οι διαδικασίες παγκόσμιας ολοκλήρωσης, οι πολύπλοκες σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών δυνάμεων που εκφράστηκαν και με τις διαδικασίες της Ιβηροαμερικανικής κορυφής.

Ενα άλλο τέτοιο γεγονός είναι η παρουσία του ηγέτη του νεοϊδρυθέντος κράτους του Ανατολικού Τιμόρ Σανάνα Γκουζμάο. Οπωσδήποτε η παρουσία του δεν είναι άσχετη με τον, ας τον πούμε έτσι, πορτογαλικό χαρακτήρα της κορυφής, καθώς το Ανατολικό Τιμόρ υπήρξε ως το 1975 τμήμα της πορτογαλικής αποικιακής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, δεν πρέπει να είναι άσχετο με ανακατατάξεις στην οικονομικά και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή του Ειρηνικού. Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί ότι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σανάνα Γκουζμάο, που μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκε από τις ινδονησιακές φυλακές, δημοσιογράφος υπέβαλε ερώτηση σχετικά με την τύχη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Δεν πήρε, φυσικά, απάντηση, αλλά αυτό δεν είναι παράξενο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ