Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΏΤΗΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ

Πού θα πουλούσαμε τα προϊόντα μας αν δεν υπήρχε η μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το ερώτημα απευθύνεται από τους θιασώτες της συμμετοχής και ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, στα λαϊκά στρώματα, ως συμπλήρωμα του επιχειρήματος της απομόνωσης, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Η Ελλάδα πριν ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1980 είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, ενώ σήμερα έχει αρνητικό και η ψαλίδα μεγαλώνει. Δηλαδή πριν την ένταξη η Ελλάδα έκανε περισσότερες εξαγωγές στην ΕΟΚ, από τις εισαγωγές απ' αυτήν, αγροτικών προϊόντων. Σήμερα οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές και αυξάνονται. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να αποδειχτεί ότι η μεγάλη και πολλά υποσχόμενη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ ...μικρή για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η ελληνική αγορά μεγάλη για τα κοινοτικά.

Το ζήτημα όμως των εξαγωγών και της διεθνούς αγοράς δεν κλείνεται στα σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει περιορισμούς στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με τα άλλα κράτη, για διεθνείς εμπορικές και άλλες οικονομικές ανταλλαγές. Δεν μπορούν να συνάπτονται συμφωνίες με τρίτες χώρες, αν αυτές αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ισχυρών πολυεθνικών της Ευρώπης. Οπως επίσης δεν μπορούν να παράγονται προϊόντα, αγροτικά ή βιομηχανικά, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση, με συμφωνίες που έχει συνάψει, εισάγει από τρίτες χώρες.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι η αιτία για τη συρρίκνωση παραδοσιακών κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το δέρμα, σ' αυτούς τους κλάδους κάνουμε εισαγωγές, ή η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται και να επισκευάζονται τόσο ελληνικά όσο και άλλης εθνικότητας γειτονικών κρατών πλοία σε άλλα ναυπηγεία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βιομηχανικής ντομάτας, που ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές σε αραβικά κράτη, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται ούτε η αγροτική παραγωγή ούτε η βιομηχανία αγροτικών προϊόντων.

Επομένως και η μεγάλη αγορά είναι ψέμα και η απομόνωση έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ψέμα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σύναψης διεθνών σχέσεων, εμπορικών, οικονομικών, με όλα τα κράτη του πλανήτη. Αλλά αυτό απαιτεί οικονομία που δεν αναπτύσσεται με κίνητρο το κέρδος, αλλά με κίνητρο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οσοι λοιπόν αντιπαλεύουν την πολιτική ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν απομονώνουν την Ελλάδα από τη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή και την παγκόσμια αγορά. Αντίθετα, απομονώνουν την πλουτοκρατία και τις επιλογές της για κέρδη.

Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών, και οικονομικών και εμπορικών και πολιτικών, που θα εξελίσσονται με αμοιβαίο όφελος μεταξύ τους. Που θα δίνουν τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και προς όφελος του λαού. Που οι ανταλλαγές θα γίνονται με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας τόσο στο βιομηχανικό όσο και στον αγροτικό τομέα, γιατί αυτοί θα αναπτύσσονται για την κάλυψη των αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και στην ίδια βάση θα αναπτύσσονται και οι διεθνείς σχέσεις.

Αυτό όμως απαιτεί μια λαϊκή οικονομία που οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας θα 'ναι λαϊκή ιδιοκτησία, που οι φτωχοί αγρότες θα 'χουν οργανώσει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, το ίδιο και οι ΕΒΕ. Το δρόμο σ' αυτή την προοπτική παλεύει να ανοίξει η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου, του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ