Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδιώκουν νέο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας

Αποσπάσματα από τις ομιλίες του Ευ. Μαχαίρα και του Κ. Καζάκου

Σε μια πλατεία που δε σταμάτησε να πάλλεται απ' τα συνθήματα πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, ο οποίος υπογράμμισε τους δύο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο. Οπως τόνισε, ο πρώτος λόγος ήταν για να εκφραστεί η διαμαρτυρία του ελληνικού λαού για τη βάρβαρη περσινή επίθεση των εγκληματιών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μια επίθεση, συνέχισε, που πρόσχημα είχε την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Αλβανοφώνων του Κοσσόβου, ενώ πραγματικό σκοπό είχε το διαμελισμό της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, η οποία δε δέχτηκε να υποκύψει και να ενταχθεί στη «νέα τάξη πραγμάτων», στην απόλυτη υποταγή, στην ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι χώρες που δεν έχουν πλήρως υποταγεί, βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών και θα χτυπηθούν με τη σειρά τους, αν οι λαοί των χωρών αυτών μαζί με τις φιλειρηνικές δυνάμεις όλων των ηπείρων δε συγκροτήσουν ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για να ανατρέψουν τα εγκληματικά αυτά σχέδια. Εφερε σαν παραδείγματα την επίθεση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, η οποία στοίχισε χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και ακόμα περισσότερους κατά τη διάρκεια του εμπάργκο που της επιβλήθηκε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και τόνισε: «Η επίθεση αυτή έγινε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, όχι γιατί ήταν δύσκολο να την εξασφαλίσουν, αλλά γιατί θέλησαν να υλοποιήσουν την απόφασή τους που στόχο έχει τον πλήρη παραμερισμό του οργανισμού και του καταστατικού του χάρτη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 78 μέρες του πολέμου και στα τραγικά αποτελέσματα που είχαν αυτές με τους χιλιάδες αμάχους νεκρούς και την καταστροφή της γιουγκοσλαβικής οικονομίας.

«Τα σημερινά τους σχέδια έχουν προφανή σκοπό τον περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας σε σχεδιασμό με την απόσχιση του Μαυροβουνίου, στο οποίο έχουν εισβάλει 10.000 περίπου Ουτσεκάδες για να ενισχύσουν εκείνους που επιδιώκουν το νέο αυτό διαμελισμό», τόνισε στη συνέχεια. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι τη νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία την ονόμασαν επιχείρηση «Δυναμική Απάντηση 2000», για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη. «Ουσιαστικός τους ρόλος είναι ο νέος διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας», υπογράμμισε.

Ο Ε. Μαχαίρας έκανε σφοδρή επίθεση και κατά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως τόνισε, παρά τη θέληση του 98% του ελληνικού λαού συνυπέγραψε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την πρώτη επιχείρηση, στέλνοντας και στρατεύματα στο Κόσσοβο, ενώ παράλληλα διευκολύνει και τη δεύτερη που προετοιμάζεται παραχωρώντας τα ελληνικά λιμάνια και το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση των αμερικανικών ενισχύσεων.

Κλείνοντας, κάλεσε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, που σήμερα πλήττουν τη Γιουγκοσλαβία, αλλά έχουν όμως πολλούς περισσότερους στόχους στην περιοχή, την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε αμερικάνικα προτεκτοράτα.

Διακυβεύονται πολλά

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Κ. Καζάκος, μέλος του εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ. «Διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία, κομμάτια της έχουν ήδη ξεπουληθεί», τόνισε αναφερόμενος στη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων από το Λιτόχωρο και τη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε πως με τις κυβερνητικές επιλογές, η χώρα σύρεται στο άρμα της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας. Πως στο ΝΑΤΟ είναι ο εκφραστής των μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών συμφερόντων. «Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Δεν έχει χρώμα. Στόχος είναι να απομυζεί τις χώρες και τους λαούς σταγόνα - σταγόνα. Γι' αυτό και οι κεφαλαιοκράτες ξέρουν να ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης ότι οι διευκολύνσεις που δίνονται στους ΝΑΤΟικούς από την ελληνική κυβέρνηση είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αναρωτήθηκε: «Ποιον κοροϊδεύουν; Ποιος ΟΗΕ; Αυτόν που κατήργησαν στην πράξη πέρυσι;».

Σχετικά με τις κοκορομαχίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάληψη της εξουσίας τόνισε ότι δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά. Οτι διαγκωνίζονται για διαχειριστικά ζητήματα. Οτι οι εντολές - και όχι πια οι οδηγίες - δίνονται από τα υπερεθνικά κέντρα της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ και πως οι δύο μονομάχοι είναι πρόθυμοι να τις εκτελέσουν πειθήνια, γιατί είναι ταγμένοι στην εξυπηρέτηση απάνθρωπων συμφερόντων.

«Μιλάνε για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Η ανάπτυξή τους φέρνει μόνο καταστροφή και φτώχεια στα λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι από αυτή την πολιτική όμως κάθονται σπίτι τους. Μόνο στο πεζοδρόμιο λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα. Μόνο αν βγουν οι πολίτες στο δρόμο θα ανακόψουν την αντιλαϊκή αυτή πορεία και θα τη στρέψουν σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων», σημείωσε.

Κατέληξε ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι της χώρας οφείλουν να καλέσουν τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουνε τώρα. Να καλέσουν το λαό να βγει στο δρόμο και να πάρει την τύχη στα χέρια του, όπως έκανε το 1821, το 1940, στην Εθνική Αντίσταση. Να κεντρίσουν τον πατριωτισμό και το φιλότιμο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην ασκούμενη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ