Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Απαιτούνται και άλλα μέτρα!

Απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

«Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει μια περίοδο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό θα φέρει έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Γι' αυτό πιέζουμε την Ελλάδα να πάρει κι άλλα μέτρα κι όχι μόνο νομισματικά». Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ντούιζεμπεργκ, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, στα πλαίσια συζήτησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε τον κ. Ντούιζεμπεργκ να απαντήσει στα εξής: «Κύριε πρόεδρε, η ΕΚΤ ενόψει του γεγονότος ότι ο μέσος πληθωρισμός των 11 χωρών που ανήκουν στην ΟΝΕ, ξεπερνάει το 2% προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων της ζώνης του ΕΥΡΩ προκειμένου να ανακοπούν, όπως ισχυρίζεστε, οι παραπέρα πληθωριστικές πιέσεις. Το ερώτημα που τίθεται, ενόψει ένταξης της δραχμής στο ΕΥΡΩ και της υποχρέωσης της Ελλάδας από τον Ιούνη που θα ληφθεί η απόφαση μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2000, να μειώσει βραχυπρόθεσμα επιτόκια από 8,5-9% στο 4,5% περίπου που ισχύει στη ζώνη το ΕΥΡΩ, πώς θα αντιμετωπιστούν οι εντονότατες πληθωριστικές πιέσεις που θα προκληθούν; Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι, όταν εσείς αυξάνεται τα επιτόκια μισή μονάδα για να "τιθασεύετε" τον πληθωρισμό, τι θα γίνει στη χώρα μου με μείωση των επιτοκίων κατά 4,5 ολόκληρες μονάδες. Τι θα πρέπει να περιμένουν οι Ελληνες εργαζόμενοι στο ακριβώς επόμενο διάστημα;».

Με την απάντηση του ο κ. Ντούιζεμπεργκ επιβεβαίωσε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι θα υπάρξουν πράγματι εντονότατες πληθωριστικές πιέσεις και, δεύτερον, ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι πιέσεις δεν αρκούν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, αλλά απαιτούνται κι άλλα μέτρα.

Μέτρα, βεβαίως που ενόψει εκλογών δε συγκεκριμενοποιούνται, αλλά είναι βέβαιο ότι εντάσσονται στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προώθηση της απορύθμισης των αγορών εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην επιβολή σκληρής πολιτικής λιτότητας, στην ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ