Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Συνεχής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, μετά την καταδίκη του ηγέτη του Κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «ο ηγέτης του Κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας της Τουρκίας καταδικάστηκε μαζί με άλλα 17 μέλη της ηγεσίας του ίδιου κόμματος σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών με την κατηγορία της στήριξης της απεργίας πείνας που πραγματοποιήθηκε για συμπαράσταση στον Α. Οτσαλάν, όταν παραδόθηκε στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Κένυα. Συνελήφθησαν επίσης τρεις δήμαρχοι πόλεων της ΝΑ Τουρκίας, προσκείμενοι στο ίδιο κόμμα, με την κατηγορία συνεργασίας με το ΡΚΚ. Την αντίθεσή τους σε αυτές τις συλλήψεις και καταδίκες εξέφρασαν εκτός του HADER και άλλα τουρκικά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν σκοπεύει να θέσει το θέμα της σύλληψης και της καταδίκης δημοκρατών για δηλώσεις τους στην τουρκική κυβέρνηση» και «να απαιτήσει, στα πλαίσια και της προενταξιακής διαδικασίας, την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία καθώς και την ελεύθερη δημιουργία και λειτουργία όλων των πολιτικών κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ