Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
Πρωταγωνιστής ο δικομματισμός

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)

Πάνω από το 90% του χρόνου διατίθεται από τα δελτία ειδήσεων των τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, MEGA, STAR και ALPHA, στα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την περίοδο από 21 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου. Η ΕΡΤ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία επιμένει να «χαρίζει» το 50% του χρόνου της από τα δελτία ειδήσεων στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις και αμφισβητήσεις του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου.

«Πρωταγωνιστής» στην προεκλογική περίοδο, όχι μόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων αλλά και από τις ενημερωτικές εκπομπές εξακολουθεί με ευθύνη των υπευθύνων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να είναι ο δικομματισμός. Τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΕΣΡ είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά, για τη μη έστω αναλογική μεταχείριση των λεγομένων μικρών κομμάτων.

Στα δελτία ειδήσεων σε συνολική διάρκεια 58.493 δευτερολέπτων αφιερωμένων σε κόμματα στα τέσσερα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA) o χρόνος διατέθηκε ως εξής: 27.614΄΄ στο ΠΑΣΟΚ (47,2%), 25.319΄΄ (43,28%) στη ΝΔ, 2.303΄΄ (3,93%) στο ΚΚΕ, 1.946΄΄ (3,32%) στο ΣΥΝ και 1.311΄΄ (2,24%) στο ΔΗΚΚΙ.

Εξαιρετικά αφιερωμένος στο κυβερνών κόμμα είναι ο μισός χρόνος των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, που καλύπτει την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. Από τα στοιχεία του ΕΣΡ απορρέει ότι σε συνολικό χρόνο 84.059΄΄ των τριών κρατικών καναλιών (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3), στο ΠΑΣΟΚ δόθηκαν 40.905΄΄ (49,85%), στη ΝΔ 20.541΄΄ (24,43%), στο ΚΚΕ 7.013΄΄ (8,34%), στο ΣΥΝ 7.636΄΄ (9,08%) και στο ΔΗΚΚΙ 6.964΄΄ (8,28%).

Ο δικομματισμός καλά «κρατεί» και στις ενημερωτικές εκπομπές των τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Τα νούμερα και πάλι αποκαλύπτουν το μέγεθος της παραβίασης της αναλογικής ισότητας των πολιτικών κομμάτων. Σε σύνολο 83 εκπομπών, την περίοδο από 21 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, φιλοξενήθηκαν 73 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 70 της ΝΔ, 16 του ΚΚΕ, 16 του ΔΗΚΚΙ και 24 του ΣΥΝ.

Σύμφωνα με τ' αναλυτικά στοιχεία, για κάθε σταθμό, σε 24 ενημερωτικές εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 22 εκπομπές, της ΝΔ σε 16, του ΚΚΕ σε δύο, του ΣΥΝ σε 7 και του ΔΗΚΚΙ σε 5. Στο MEGA σε σύνολο 21 εκπομπών, σε 18 πήραν μέρος εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, σε 19 εκπρόσωποι της ΝΔ, σε 2 του ΚΚΕ, σε 5 του ΣΥΝ και σε 2 του ΔΗΚΚΙ. Στον ALPHA σε σύνολο 22 εκπομπών συμμετείχαν σε 19 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, σε 21 της ΝΔ, σε 4 του ΚΚΕ, σε 5 του ΣΥΝ και σε 4 του ΔΗΚΚΙ. Στο STAR σε σύνολο 16 εκπομπών σε 14 συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε 8 του ΚΚΕ, σε 7 του ΣΥΝ και σε 5 του ΔΗΚΚΙ.

Προκλητική είναι η κρατική ΕΡΤ που και στις ενημερωτικές εκπομπές δεν παύει να δείχνει - και μάλιστα και σε προεκλογική περίοδο - την ιδιαίτερη «αδυναμία» της στο ΠΑΣΟΚ. Σε σύνολο 69 ενημερωτικών εκπομπών συμμετείχαν 66 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 40 της ΝΔ, 11 του ΚΚΕ, 25 του ΣΥΝ και 10 του ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένα στην ΕΤ-1 σε σύνολο 24 εκπομπών, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 22, εκπρόσωποι της ΝΔ σε 10, του ΚΚΕ σε 2, του ΣΥΝ σε 8 και του ΔΗΚΚΙ σε 1 εκπομπή.

Χτες για την τήρηση της Οδηγίας και της απόφασης της Διακομματικής για αναλογική ισότητα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε καλέσει τους υπεύθυνους των κρατικών καναλιών και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, ο οποίος ήδη με δύο επιστολές του είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΕΣΡ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, εριστικός σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο οποίος και πάλι αμφισβήτησε τα στοιχεία και τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος της κάλυψης των κομμάτων, από την επιτροπή του ΕΣΡ και συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν στην κάλυψη των κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί από την ΕΡΤ στο ΕΣΡ, του έδωσαν πληροφορίες για λαθεμένες μετρήσεις. Για λόγους ηθικής τάξης και δημοκρατίας όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, τα στοιχεία θα επανεξεταστούν. Πάντως ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, για άλλη μία φορά τόνισε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, πως ισχύει το άρθρο 4 της οδηγίας του ΕΣΡ, που με βάση και αυτό γίνεται ο έλεγχος για τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι δηλώσεις που γίνονται από πρόσωπα που ασκούν δημόσια εξουσία και «υπό αυτή την ιδιότητά τους, δεν αποτελούν πράξεις προεκλογικής προβολής. Οι δηλώσεις όμως και οι δραστηριότητες των ίδιων προσώπων οι οποίες αν και γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, αποσκοπούν στην καταγραφή εκτελεσθέντος έργου ή αξιοποιούνται για να δώσουν μηνύματα προεκλογικού περιεχομένου ή να εκθέσουν τα στοιχεία ενός προεκλογικού προγράμματος, υπολογίζονται στο χρόνο προεκλογικής προβολής του οικείου κόμματος».

Τα στοιχεία δεν αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και η συζήτηση έγινε σε κλίμα συναινετικό. Το ΕΣΡ έθεσε στους εκπροσώπους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και το θέμα της μετάδοσης των 10λεπτων των κομμάτων, αφού μερικές φορές προγραμματίζονται για τις...6 τα χαράματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ