Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ 9ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Πώς θα ψηφίσουμε

Μπορεί να έχουν αρθεί οι διοικητικές κυρώσεις (όπως η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης) για όσους δεν ψηφίζουν αδικαιολόγητα, παραμένουν όμως οι ποινικές. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και όσοι δεν ψηφίσουν αντιμετωπίζουν κυρώσεις φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο.

Από τις κυρώσεις αυτές απαλλάσσονται και επομένως δικαιολογούνται, αν δεν ψηφίσουν όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος και όσοι διαμένουν, κατά την 9η Απριλίου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν. Οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν σχετική βεβαίωση από το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής τους. Απαλλάσσονται επίσης όσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας πρέπει στις 9 Απριλίου - εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών - να βρίσκονται στην εργασία τους.

Κατά την ψηφοφορία, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα. Αν κάποιος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει επιδεικνύοντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που η Εφορευτική Επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Σταυροί προτίμησης

Ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του, σημειώνοντας σταυρό, σε έναν έως και πέντε υποψηφίους βουλευτές, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου ψηφίζει. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται, θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψιν.

Οσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών μπορούν να βάλουν μέχρι και πέντε σταυρούς. Οσοι στην Α' Αθηνών, μέχρι και τέσσερις σταυρούς. Οσοι στην Α' Θεσσαλονίκης μέχρι και τρεις σταυρούς.

Μέχρι και δύο σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στις παρακάτω Περιφέρειες: Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, υπόλοιπο Αττικής, Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

Εναν σταυρό βάζουν όσοι ψηφίζουν στις ακόλουθες περιφέρεις: Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασηθίου.

Ακυρα είναι τα ψηφοδέλτια που έχουν αλλοιωθεί (λέξεις φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα, κλπ.)

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι δικαστικοί, δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών υπηρετούν σε άλλο δήμο ή κοινότητα, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα εκεί όπου υπηρετούν. Για το σκοπό αυτό γράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που την ημέρα της ψηφοφορίας υπηρετούν, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο τους, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο.

Εκλογείς κοινοτήτων που αλλάζουν ομαδικά διαμονή τις διάφορες εποχές του χρόνου, ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του δήμου ή κοινότητας που μένουν την ημέρα της ψηφοφορίας. Διευκρινίζεται πως ψηφίζουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψηφίους της περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι κρατούμενοι ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σε εκλογικά τμήματα που οργανώνονται σε κάθε φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ