Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Υπηρετούν τη λογική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Στα Γραφεία της ΔΕΗ περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου υποψηφίων βουλευτών του Κόμματος

Για «σάρωμα» των λαϊκών κατακτήσεων που έρχεται μετά τις εκλογές, αν τα δύο μεγάλα κόμματα δε βγουν αποδυναμωμένα, έκανε λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε στα γραφεία της ΔΕΗ, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές Κ. Καζάκο και Αλέκο Βερναδάκη, Ηλ. Σταμέλο και Δημ. Πανά.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, καλώντας τους να σταθούν απέναντι στους σχεδιασμούς εκείνων που τους συνθλίβουν στο όνομα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και που χτες σχεδίαζαν από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας την ένταση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση, συζήτησε με τους εργαζόμενους και μετέφερε το μήνυμα της αντίστασης και του μετώπου ικανού να υψώσει τείχη στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται και μετά τις εκλογές.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. «Εμείς, είπε, ξεκινάμε από το εξής σκεπτικό: Οταν το κεφάλαιο είναι ελεύθερο σε όλους τους τομείς, τότε είναι αναπόφευκτο να έχουμε τη διαδικασία συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Παράλληλα, είπε, έχουμε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, την αφαίρεση κατακτήσεων, την προσπάθεια να μην υπάρχουν καινούριες κατακτήσεις».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «αυτός ο ανταγωνισμός στη διακίνηση κεφαλαίων οξύνει και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα τμήματα της πλουτοκρατίας και σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, δε δέχονται μόνο την επίθεση του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο, δε δέχονται μόνο την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, αλλά δέχονται και τις συνέπειες του σκληρού ανταγωνισμού».

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις

Αναφερόμενη ειδικότερα στη ΔΕΗ και τη στρατηγική σημασία της Επιχείρησης, μετέφερε το διάλογο που είχε νωρίτερα με τη διοίκηση της Επιχείρησης, που είπε ότι «μέχρι το 2006 έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάτι, γιατί από τότε έρχονται οι ξένοι. Δεν είναι έτσι, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί και αυτοί οι σχεδιασμοί που γίνονται στα πλαίσια της ΔΕΗ είναι ακριβώς με τη λογική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ακόμα και η ΔΕΗ να έμενε 100% στο δημόσιο, θα ήταν ενταγμένη στη λογική της "νέας τάξης πραγμάτων", της συγκέντρωσης κεφαλαίων και κερδών, της ενίσχυσης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στην πολιτική της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Οι εργασιακές σχέσεις, ακόμη και αν μείνει στο κράτος η Επιχείρηση, ανατρέπονται. Εμείς παλεύουμε για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, για να μπορέσει το λαϊκό κίνημα, όταν κάνει μεγάλες ανατροπές, να την ξαναπάρει στα χέρια του».

Προβάλλοντας τη διέξοδο από αυτό το μαύρο τοπίο, είπε ότι πρέπει σε κάθε χώρα το κίνημα να δίνει τη δική του μάχη. Να ανατρέπει σχέδια, να επιβάλει ρήγματα, να αδυνατίζει τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα να διεθνοποιείται. Και ειδικότερα για την εκλογική μάχη τόνισε: «Θεωρούμε λοιπόν ότι στις εκλογές υπάρχει το εξής κρίσιμο ζήτημα: Τη Δευτέρα το πρωί δεν πρέπει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πουν "νικήσαμε". Τότε θα κάνουν πολύ γερή επίθεση. Η επόμενη τριετία - τετραετία είναι το σάρωμα. Διότι καταλαβαίνουν ότι αργά ή γρήγορα οι λαοί θα ξεσηκωθούν. Και θέλουν σε αυτή την κούρσα να προλάβουν να έχουν ιδιωτικοποιήσει, να έχουν συρρικνώσει, να έχουν σαρώσει, να έχουν καθυποτάξει για να προλάβουν τα λαϊκά ξεσηκώματα που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος λαϊκών στρωμάτων συνειδητοποιεί τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση, προοδευτικός εκσυγχρονισμός και «νέα τάξη πραγμάτων», είπε όμως πως ο λαός δεν αρκεί να ξέρει το δίκιο του, αλλά έχει σημασία να το διεκδικήσει.

«Οσο χρειάζεται θα μένουμε αντιπολίτευση, γιατί μας χρειάζεται σήμερα μια αδύναμη κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Και όταν είναι ρεαλιστικό, θα διεκδικηθεί και η εξουσία», είπε, καλώντας να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση σε πρώτη φάση στην κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ