Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Λαϊκές εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σαν σήμερα, πέρσι, οι πρώτες ΝΑΤΟικές βόμβες έπεφταν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ακήρυκτου και πρωτοφανούς - για τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου - πολέμου. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μαύρη επέτειο των επιδρομών, οι πολίτες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα ανανεώσουν την αποφασιστικότητά τους για αντίσταση και τα μηνύματα διαμαρτυρίας τους απέναντι στους εισβολείς πραγματοποιώντας απ' άκρη σ' άκρη της χώρας πλήθος διαδηλώσεων, πορειών ακόμη και μαραθώνιων ειρήνης. Οπως, άλλωστε, έκαναν ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες κάθε μίας από τις 78 μέρες των βομβαρδισμών...

Το περασμένο 24ωρο, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου σημειώνοντας σε δηλώσεις του έξω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο όρος Αβαλα: «Αιώνια η δόξα των ηρώων που πέθαναν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας της χώρας μας και του λαού της από το νέο φασισμό»... Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε: «Σ' αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο, ολόκληρος ο λαός μας μπήκε στο στόχαστρο του εισβολέα: νεογνά στις θερμοκοιτίδες, ασθενείς σε νοσοκομεία, στρατιώτες στα πεδία μάχης».

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σήμερα σε Σερβία και Μαυροβούνιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί πλήθος λαϊκών κινητοποιήσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα.

Οι εισβολείς επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος...

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο απερχόμενος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ θα κάνουν περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει χτες για το Κοσσυφοπέδιο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε έμμεσα πως μετά και τα πρόσφατα κρούσματα βίας στην περιοχή ο «αρχικός ενθουσιασμός» των μελών του ΝΑΤΟ έχει παρέλθει. Είπε, έτσι, ότι «το καθήκον που μένει να εκπληρωθεί είναι σημαντικό και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει στη μέση την αποστολή της στο Κόσσοβο». Απηύθυνε μάλιστα νέα έκκληση στους Κοσσοβάρους Αλβανούς να δείξουν πως «ενδιαφέρονται για ένα δημοκρατικό και πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο». Για μία ακόμη φορά δεν παρέλειψε να πει πως «η διεθνής ειρηνευτική δύναμη KFOR, θα παραμείνει στην επαρχία όσο χρειαστεί».

Νέες αντιδράσεις από τη Μόσχα

Το ίδιο 24ωρο, η Ρωσία ανακοίνωνε ότι θα απορρίψει το αίτημα του ΟΗΕ για την αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κόσσοβο. Κατηγόρησε δε τη διεθνή διοίκηση της γιουγκοσλαβικής επαρχίας ότι επιτρέπει την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση της Μόσχας να μην συμμετάσχει στην αστυνομική αποστολή του ΟΗΕ ,συνδέεται με το γεγονός της αποτυχίας των δυτικών δυνάμεων να επιφέρουν τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Σε χαρακτηριστικό σημείο αναφέρεται ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε προηγούμενη συμφωνία με τον ΟΗΕ για την αποστολή στο Κόσσοβο ρωσικού αστυνομικού αποσπάσματος. Ολη την ευθύνη για τη μη ικανοποιητική κατάσταση ασφαλείας για τον πληθυσμό της περιοχής, φέρουν πλήρως οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Κόσσοβο. Η στάση των υπευθύνων της UNMIK (της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ) εγείρει αμφιβολίες».

Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας Λεονίντ Ιβάσοφ, σε συνέντευξη Τύπου δεν απέκλεισε ότι η παραπέρα αύξηση της έντασης στο Κόσσοβο θα οδηγήσει σε άμεσες συγκρούσεις ανάμεσα σε τμήματα των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων με μονάδες της KFOR. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «RBC», ο Ιβάσοφ εξέφρασε την πεποίθησή του πως μοναδική δύναμη, ικανή να σταθεροποιήσει την κατάσταση, παραμένει το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα που δεν υπάγεται στο ΝΑΤΟ και ότι τώρα το υπουργείο Αμυνας «εξετάζει την πιθανότητα» δημιουργίας στο Κόσσοβο, ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ: παραμένουμε «ό,τι και να γίνει...» (2008-06-24 00:00:00.0)
Ρωσο-σερβικές «παράλληλες δράσεις» στον ΟΗΕ (2008-03-08 00:00:00.0)
Υποκριτική «άγνοια» (2000-03-30 00:00:00.0)
Εκρηκτική ηρεμία (1999-07-01 00:00:00.0)
Επείγονται να αναπτυχθούν οι ΝΑΤΟικοί... (1999-06-29 00:00:00.0)
Αλλη μία κρίσιμη φάση σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή το Κόσσοβο (1999-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ