Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκρηκτική ηρεμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΖΑΚΟΒΙΤΣΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κέντρο διερχομένων, με φόντο ένα νεκρικό τοπίο, θυμίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Κοσσυφοπέδιο. Ορμητικά ποτάμια Αλβανών Κοσσοβάρων κυλούν προς βορά πια, με κατεύθυνση τα χωριά του Κοσσόβου, αφήνοντας πίσω τα προσφυγικά στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Την ίδια κατεύθυνση, προς βορρά, εξακολουθούν να έχουν και τα ποτάμια των Σέρβων προσφύγων που τρέχουν να ξεφύγουν από την εκδικητική μανία που έχει κυριεύσει τους Αλβανούς Κοσσοβάρους. Μαζί τους και οι Τσιγγάνοι. Η ανάπτυξη της "διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης" KFOR προχωρά σταθερά και τώρα πια 24.000 βρίσκονται ήδη επί του εδάφους του Κοσσόβου, θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της KFOR, Βρετανός αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον. Μόνο που αρέσκονται να παίζουν το ρόλο θεατή, εκτός ελαχίστων και μεμονωμένων περιστατικών...

Οπως αυτό που έλαβε χώρα χθες, όταν Βρετανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Σέρβο στην πόλη Λίπιανε, κοντά στην Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Οι Βρετανοί στρατιώτες κλήθηκαν για να μεσολαβήσουν στην επίλυση διένεξης ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς κατοίκους στο Λίπιανε και πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά - όπως είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος - ένας από τους Σέρβους τους απείλησε με ένα πιστόλι και απλά οι Βρετανοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Πρόκειται για τον δεύτερο Σέρβο που χάνει τη ζωή του από πυρά Βρετανών στρατιωτών μετά την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο.

Στην Τζακοβίτσα, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ζητώντας την απελευθέρωση περίπου 1.500 ανδρών κατοίκων της πόλης, οι οποίοι φέρονται να συνελήφθησαν από τη σερβική αστυνομία πριν η ΝΑΤΟική ειρηνευτική δύναμη εισέλθει στην επαρχία και να κρατούνται σε φυλακές στη Σερβία. Πάντως, το Κοσσυφοπέδιο πήρε τις τελευταίες ημέρες τον επόμενο στόχο των διαφόρων "προσωπικοτήτων", που άρχισαν να μεταναστεύουν από την ΠΓΔΜ. Ετσι χθες στο Κοσσυφοπέδιο υπήρξε σύναξη, του πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας Παύλου, του απογόνου του έκπτωτου βασιλέα, του "πρίγκιπα" Αλεξάντερ Καραγιόγερβιτς, ενώ η παρέα συμπληρώθηκε και από την πριγκίπισσα της Βρετανίας Αννα...

UCK και Ρουγκόβα

Πάντως, κάποια πράγματα δείχνουν να "προχωρούν", αφού η "προσωρινή κυβέρνηση" του UCK υπό τον Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες έτοιμη να συνεργαστεί με τον αναγνωρισμένο μετριοπαθή ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα,για το σχηματισμό από κοινού μίας νέας κυβέρνησης στο Κόσσοβο. Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο της "κυβέρνησης", Γιακούπ Κράσνικι,μετά τις επαφές των 13 από τα 17 κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Ο Ρουγκόβα, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσόβου (LDK) και ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Κοσσόβου, δε συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων.

Η σύνθεση μίας προσωρινής κυβέρνησης των Αλβανών στο Κόσσοβο αποφασίστηκε μεταξύ των κομμάτων που είχαν λάβει μέρος στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ, λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Πάντως μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, που προβλέπονται για μετά το τέλος μίας τριετίας, την προσωρινή διοίκηση της επαρχίας έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη.

Η "ειρηνευτική δύναμη"

Μπορεί ο Μάικ Τζάκσον να δηλώνει ικανοποιημένος, ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν,το βράδυ της Τρίτης, προειδοποίησε από την αμερικανική πρωτεύουσα, ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του δυναμικού της KFOR πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οργανωμένες ομάδες που δρουν στην περιοχή. "Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, την άφιξη όλων των ανδρών της KFOR", είπε ο Κοέν μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με το Ρουμάνο ομόλογο του, Βίκτορ Μπαμπιούτς.Οπως διευκρίνισε, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, που θα αποτελείται συνολικά από 50.000 άνδρες, αναμένεται να έχει εισέλθει στο Κόσσοβο εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

Εντούτοις η ρωσική δύναμη συνεχώς αναπτύσσεται, αν και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα ρωσικά πρακτορεία, δε λείπουν και οι "αψιμαχίες" με τους άντρες του UCK σε πλείστες περιπτώσεις. Ετσι το Σάββατο, τέσσερα αμφίβια σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ακολουθούμενα από σκάφη συνοδείας, αναμένεται να αποπλεύσουν με προορισμό τα Βαλκάνια, μεταφέροντας εξοπλισμό για τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ διευκρίνισε ότι το πρώτο λιμάνι στο οποίο θα καταπλεύσει θα είναι η Θεσσαλονίκη.

Ο γιουγκοσλαβικός στρατός

Ομως, "δίχως τη συνδρομή του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Κόσσοβο", τόνισε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βετσέρνιε Νοβόστι,ο στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς,διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, στον τομέα ευθύνης του οποίου βρίσκεται η επαρχία. "Σύντομα, ο ΟΗΕ θα καλέσει τον γιουγκοσλαβικό στρατό να επιστρέψει στο Κόσσοβο, γιατί δε θα είναι σε θέση, δίχως τη βοήθειά του, να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσει τα σύνορά του", δήλωσε ο στρατηγός.

Οσο για την ακριβή ημερομηνία της επιστροφής του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πάβκοβιτς απαντώντας στην ερώτηση δήλωσε πως αυτό το πρόβλημα έχει "ρυθμιστεί από τη στρατιωτικο-τεχνική συμφωνία" για την αποχώρηση των δυνάμεων, που συνήφθη με τον ΟΗΕ και τους Γιουγκοσλάβους στρατηγούς και "μόλις ο ΟΗΕ σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Κόσσοβο θα επιστρέψουμε. Ο στρατός μας πάντοτε υπήρξε ένας παράγοντας σταθερότητας στο Κόσσοβο και όσο ήμασταν εκεί δε διαπράττονταν εγκλήματα", δήλωσε, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά "ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κόσσοβο" και τώρα εναπόκειται στις δυνάμεις του ΟΗΕ να αποδείξουν το ίδιο πράγμα, εκφράζοντας συνάμα και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν "οι συμφωνίες με τον ΟΗΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ