Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Παίζεται το "κεφάλι" της Ολμπράιτ;

ΜΟΣΧΑ.-

Θα θυσιαστεί άραγε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαντλίν Ολμπράιτ, προκειμένου να μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να ανεβάσουν λίγο τη δημοτικότητά τους και να κατέλθουν "εξαγνισμένοι" στην προεδρική κούρσα του 2000;

Αγνωστο... Ωστόσο, μία ρωσική εφημερίδα χτες, η "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", επικαλούμενη πηγές στην Ουάσιγκτον ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αποπεμφθεί μέσα στο καλοκαίρι για τα λάθη που διέπραξε στη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης. "Στην Ουάσιγκτον γίνεται λόγος για ανασχηματισμό, που θα πραγματοποιηθεί στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη της σημερινής υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αν και επισήμως ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να της δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της και μάλιστα να την επαινεί συνολικά για το έργο της.

Πάντως, επιμένει η "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", "στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει μία διαφορετική άποψη και αυτή η άποψη προέρχεται από πολύ ψηλά", και για να τεκμηριωθεί αυτή η άποψη, τονίζει ότι τα πρώτα θύματα της "άποψης" αυτής υπήρξαν ο υπαρχηγός της CIA, Τζακ Ντάουνινγκ και ο επικεφαλής του ευρωασιατικού τμήματος της ίδιας υπηρεσίας, Τζον Μπέντερ,ενώ αναφέρει ακόμα ότι το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου "δεν κρύβει ότι η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία ήταν καθαρό σφάλμα εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Μαντλίν Ολμπράιτ έπεισε τον Κλίντον ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας δε θα έχει πολιτικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της περί άμεσης κατάρρευσης του καθεστώτος Μιλόσεβιτς μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών θυμίζουν μάλλον τις προβλέψεις του Νοστράδαμου, παρά μία νηφάλια θεώρηση της κατάστασης εκ μέρους μιας πεπειραμένης πολιτικού". Επίσης ότι ο Κλίντον είχε "μονόπλευρη" ενημέρωση και δεν μπορούσε να διαμορφώσει συνολική εικόνα, αφού όλη η πληροφόρηση ήταν βασισμένη σε πηγές του UCK και της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης και μόνο.

Εντούτοις τα λάθη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", δε σταματούν στη λανθασμένη εκτίμηση για το άμεσα αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς που σχετίζονταν με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως τη ρωσική αντίδραση και ιδιαίτερα στο διπλωματικό τομέα, σημειώνει η εφημερίδα για να καταλήξει: "H πραγματική αποτυχία του αμερικανικού σεναρίου - στην ουσία του προσωπικού σεναρίου της Ολμπράιτ - για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να καταλήξει σε ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές".

Ιδωμεν λοιπόν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ στη ΛΔ Κορέας (2000-10-24 00:00:00.0)
Υποτονικές συνομιλίες Αραφάτ - Κλίντον (2000-01-21 00:00:00.0)
Συνάντηση Κασουλίδη - Ολμπράιτ (1999-02-18 00:00:00.0)
Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης από την Ουάσιγκτον (1998-01-28 00:00:00.0)
Μαντλίν Ολμπράιτ (1997-09-07 00:00:00.0)
"Μεγάλα λόγια" από την Μ. Ολμπράιτ (1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ