Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Παραινετικές" δηλώσεις από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Η πρώτη τοποθέτηση των ΗΠΑ - διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου,Τζέιμς Φόλεϊ: "ο Οτσαλάν είναι ένας διεθνής τρομοκράτης" - αντικαταστάθηκε χτες από μια δεύτερη, ελαφρά διαφοροποιημένη ώστε να "συμβαδίζει" με τις Ευρωπαϊκές "ανησυχίες". Ενδεικτική σε αυτό το πλαίσιο η φράση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν: "Η καταδίκη του Οτσαλάν αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να επιζητήσει το διάλογο με τους πολίτες της χώρας που είναι κουρδικής καταγωγής".

Είναι βέβαια ειρωνικό να μιλούν για "ευκαιρίες ειρήνης" και "διάλογο", εκείνοι που αρνήθηκαν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο ηγέτη, δηλαδή οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, και εκείνοι που κινητοποίησαν τις μυστικές τους υπηρεσίες οι οποίες έπαιξαν οπωσδήποτε "σημαντικό" ρόλο στη σύλληψή του. Η, για την ακρίβεια, την απαγωγή του.

Ωστόσο είναι σαφής η επανάληψη της παραίνεσης της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία επιθυμεί τη "συσσωμάτωση" με κάποιον τρόπο της ("υπερπολύτιμης συμμάχου") Τουρκίας στην ΕΕ, τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς τις Βρυξέλλες: μια ισορροπημένη δόση "μετριοπάθειας" θα "βοηθήσει"...

Το CNN, αντηχώντας ακριβώς την παραίνεση, στα ρεπορτάζ του επισήμαινε πως"οι Κούρδοι έδειξαν αυτοσυγκράτηση" στις διαδηλώσεις τους.

Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη ήταν ισχυρά. Μέχρι σήμερα τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη και τα Αδανα επρόκειτο να παραμείνουν κλειστά, καθώς εκφράστηκαν "φόβοι" για "τρομοκρατικές επιθέσεις".

Ο Ρούμπιν τόνισε πως τα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν "για προληπτικούς λόγους".

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η δίκη Οτσαλάν "πραγματοποιήθηκε με μεθοδικό τρόπο",αν και "κατά τις πρώτες εννιά ημέρες της κράτησής του" ο Κούρδος ηγέτης "δεν είχε τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με τους δικηγόρους του".

"Αναφορικά με την καταδίκη σε θάνατο του Οτσαλάν, αυτό αποτελεί υπόθεση της τουρκικής δικαιοσύνης, του κοινοβουλίου και του προέδρου της χώρας να αποφασίσουν", πρόσθεσε ο Ρούμπιν.

Σχολίασε δε ότι οι απόψεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για τη θανατική ποινή "διαφέρουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ