Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
"Σχεδιασμός" για την πολιτική διοίκηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ. -

Λιγότερο από τρεις βδομάδες, από τον επίσημο τερματισμό των βομβαρδισμών και την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας", κάτω από την "ενορχήστρωση" του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν,αξιωματούχοι από δεκαέξι χώρες και εκπρόσωποι τριών διεθνών οργανισμών συζήτησαν το ακανθώδες ζήτημα:"Ποιος πραγματικά κυβερνά το Κοσσυφοπέδιο; Τα Ηνωμένα Εθνη ή το ΝΑΤΟ;".

Το ερώτημα είναι ρητορικό, ωστόσο σκιαγραφεί τον άξονα στο οποίο κινήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των G8, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, η Ρωσία και η Κίνα, οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Φιλανδίας και της Ελλάδας, ενώ ακόμα υψηλοί αξιωματούχοι από το Βέλγιο και τη Δανία παρακολούθησαν τη συνάντηση όπως και τρεις μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί - η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Κόφι Ανάν προήδρευε της συνάντησης αυτής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις ώρες και στην οποία θα συζητήσουν την επιτάχυνση της εφαρμογής από τον ΟΗΕ της πολιτικής πτυχής της συμφωνίας για το Κόσσοβο. Οι χώρες και οι οργανώσεις θα ενημερωθούν και από τον ΟΗΕ και από αντιπροσώπους της "διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του NATO στο Κόσσοβο" - (KFOR) για την πρόοδο που έχει συντελεστεί από τις 10 Ιουνίου, όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων και το σχεδιασμό της ανοικοδόμησης του Κόσσοβου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε κατά την άφιξή του ότι "είναι σημαντικό να συναντηθούν οι υπουργοί, για να συζητήσουν για τις ανάγκες μας, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αστυνομικών, και να συζητήσουν και για τα χρήματα που απαιτούνται, για να επιτευχθεί ο σκοπός μας" και κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται και το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει κατά τις συνομιλίες. Ωστόσο, πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε και να σιγουρέψουμε ό,τι κερδίσαμε σε αυτόν τον πόλεμο και τώρα πια είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε την ειρήνη, συνεργαζόμενοι με τον ντόπιο πληθυσμό και φυσικά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα". Επίσης, ο Κουκ είπε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα του Βρετανού αντιστράτηγου και επικεφαλής της KFOR, ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί οι 24.000 στρατιώτες από το σύνολο των 50.000 που θα αποτελεί όλη την "ειρηνευτική δύναμη" και μάλιστα η ανάπτυξη των στρατιωτών γίνεται κατά τρόπο "υποδειγματικά επαγγελματικό"...

Πρόγραμμα επισιτισμού

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (ΠΕΠ) ανακοίνωσε χτες την εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη και για μία περίοδο έξι μηνών ενός επείγοντος προγράμματος βοήθειας σε τρόφιμα για τα Βαλκάνια, ύψους 224 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, ρύζι, λάδι, ζάχαρη, αλάτι κ. λ. π. καθώς και πακέτα φαγητού που συμπεριλαμβάνουν και γαλέτα ή ψωμί, περίπου 2,5 εκατομμυρίων ατόμων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κόσσοβου, καθώς επίσης στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 650.000 άνθρωποι στο Κοσσυφοπέδιο και ακόμα ένα εκατομμύριο συνολικά στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΕΠ, Τζούντιθ Τσενγκ - Χόπκινς τόνισε ότι και η αγροτική καλλιέργεια στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση (εξαιτίας των καταστροφών από τους βομβαρδισμούς) και για το λόγο αυτό και μεσοπρόθεσμα ο πληθυσμός της σερβικής επαρχίας θα "είναι ιδιαιτέρως εξαρτημένος" από την εξωτερική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ