ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
1999: Η Γιουγκοσλαβία στις φλόγες

Στις 24 Μάρτη 1999 λίγο πριν τις 9 το βράδυ οι σειρήνες ήχησαν στην Πρίστινα, το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Νόβισαντ. Ηταν το πρώτο πλήγμα με πυραύλους και βόμβες από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και τα πλοία που έπλεαν στην Αδριατική. Ετσι άρχισε η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, το μεγαλύτερο από τα εγκλήματα της ατλαντικής «συμμορίας», μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ακολούθησαν 78 μαρτυρικές μέρες για το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Μέρες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, πολύ περισσότερο αφού η επιδρομή δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της επιδρομής, ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε φύγει από το Βελιγράδι, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας δεν κατέληξαν πουθενά. Οι διπλωματικές ελπίδες για την αποτροπή του πολέμου χάθηκαν, όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα έδωσε την εντολή στον στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων της Συμμαχίας Ουέσλι Κλαρκ να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις.

Τις προηγούμενες μέρες το ΝΑΤΟ είχε προετοιμάσει τα πάντα γι' αυτή τη στιγμή. Περισσότερα από 400 μαχητικά αεροπλάνα, από τα οποία τα 269 αμερικανικά, είχαν εγκατασταθεί σε ΝΑΤΟικές βάσεις της Ιταλίας, ενώ στην Αδριατική έπλεαν δυο αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό «Εντερπράιζ» και το γαλλικό «Φος», μαζί με πολλά άλλα πλοία και υποβρύχια, πανέτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους τύπου Κρουζ.

Ο Χόλμπρουκ φεύγει από το Βελιγράδι, το γερμανικό Χάριερ απογειώνεται από το Αβιάνο για τους πρώτους βομβαρδισμούς
Ο Χόλμπρουκ φεύγει από το Βελιγράδι, το γερμανικό Χάριερ απογειώνεται από το Αβιάνο για τους πρώτους βομβαρδισμούς
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον σε διάγγελμά του ισχυρίζεται ότι η επίθεση έχει στόχο την αποτροπή μιας «τεράστιας πυρκαγιάς» στα Βαλκάνια και εκφράζει «ανησυχία» για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής εμπλοκής. Ο Χ. Σολάνα, με δήλωσή του κατηγορεί ως υπεύθυνη την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας και τονίζει ότι οι ενέργειες της Συμμαχίας «δεν έχουν στόχο το γιουγκοσλαβικό λαό». Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απ' το Βερολίνο, όπου συνεδριάζουν, εκδίδουν ανακοίνωση συμπαράταξης με το ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Ρωσίας ζητά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δηλώνει: «Είναι τραγικό που η διπλωματία απέτυχε, αλλά είναι στιγμές που η χρήση βίας μπορεί να είναι νόμιμη για την αναζήτηση της ειρήνης»!

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 1-17, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-19, στο Αιγαίο από 6-18 και στη Θεσσαλονίκη από 1-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίρθιος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-18 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1905 Πεθαίνει στην Αμιένη ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας. Στα περιπετειώδη μυθιστορήματά του τα πραγματικά ή φανταστικά επιστημονικά στοιχεία και οι μελλοντολογικές προβλέψεις φθάνουν πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Τα πιο γνωστά είναι: «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», «Από τη Γη στη Σελήνη», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Απ' όσα προέβλεψε και περιέγραψε με τόσο ζωντανό τρόπο στα βιβλία του, μόνο το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» δεν πραγματοποιήθηκε.

1803 Πεθαίνει η Βασίλισσα Ελισάβετ η Α' της Αγγλίας μετά από 40 χρόνια βασιλείας. Ιστορική έμεινε η αντιδικία της με τη Μαρία Στιούαρτ της Σκοτίας, την οποία τελικά αποκεφάλισε. Είχε γεννηθεί το 1733.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές γίνονται την Κυριακή, 26 Μάρτη, στη Ρωσία και οι πάνω από 107.000.000 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση του Μπορίς Γέλτσιν το Δεκέμβρη 1999 (σελίδες 20 - 21)

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ αγανακτισμένοι καπνοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν χτες αγωνιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (σελίδα 25)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανακοίνωσε προεκλογικά ότι δίνει στους βαμβακοπαραγωγούς άλλες 8,78 δραχμές ανά κιλό και θα τους πάρει πίσω μετά τις εκλογές 35 δραχμές! (σελίδα 25)

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχεδίων διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πρόσληψη του ξένου οίκου που θα αναλάβει να «ράψει» το αντιασφαλιστικό μοντέλο (σελίδα 26)

ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ του δρόμου μπροστά από τη Νομική σχολή στην Κομοτηνή προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι φοιτητές της Σχολής αντιδρώντας στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών με τους δύο κύκλους, και απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που ουσιαστικά αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα (σελίδα 28)

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο γνωστός επιχειρηματίας Δασκαλαντωνάκης μεθοδεύει την τουριστική «αξιοποίηση» του Μεσοκάμπου, υδροβιότοπου στη Νοτιανατολική Σάμο, που έχει καταγραφεί από το 1994 ως έλος (σελίδα 29)

ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι μόνον η Αθήνα, συνηθίζει να λέει ο Κ. Σημίτης, αλλά αυτή η Ελλάδα, όπως το νησάκι Παξοί, δίπλα στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μαραζώνει από την εγκατάλειψη (σελίδα 29)

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκθεση με τίτλο «Ελληνες στη Μόσχα» εγκαινιάστηκε χτες στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Πρόκειται για μια παρουσίαση των στενών και πολύμορφων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, μέσω αυθεντικών αντικειμένων από τις συλλογές του «Μουσείου Ιστορίας» της Μόσχας, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός της ρωσικής πρωτεύουσας (σελίδα 33)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1864: Υπογράφεται στο Λονδίνο το σύμφωνο ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ελλάδα για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1924: H τέταρτη εθνοσυνέλευση αποφασίζει την κατάργηση της μοναρχίας και ανακηρύσσει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

1927: Αγγλικά και αμερικάνικα πλοία με την υποστήριξη ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών βομβαρδίζουν επί αρκετές μέρες το Νανκίν. Τα θύματα ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες. Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κίνα» ακούγεται όλο και πιο δυνατά σε πιο πολλές χώρες και στην Ελλάδα.

1935: Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλιας και Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του κινήματος της 1η Μάρτη. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας και Ιωάννης Κούνδουρος.

1943: Τμήματα του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τα Γρεβενά.

1946: Πάνω από 100.000 λαού στη Θεσσαλονίκη δίνουν το «παρών» στην πανδημοκρατική συγκέντρωση με το σύνθημα «Αποχή - Δημοκρατία - Αμνηστία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ