ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πολύς κόσμος στην «επιστροφή» της Β. Νικολαΐδου

«Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι θα δικαιωνόμασταν» είπε η πρώην δήμαρχος στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου

Το θράσος και η πολιτική αγυρτεία του δημάρχου Νίκαιας Βασίλη Τράπαλη, αλλά και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρου Μεσίσκλη δεν έχουν όρια.

Ο πρώτος, αν και ήταν εκ των πρωταγωνιστών της πολιτικής δίωξης της πρώην δημάρχου Βέρας Νικολαΐδου, κάνοντας τα πάντα για να καταδικαστεί, (αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο δήμος έχει δώσει οκτώ εκατομμύρια σε δικηγόρο για να πετύχει την καταδίκη της) με περισσή υποκρισία εξέφρασε προχτές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την αθώωση της B. Νικολαΐδου την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Ο δεύτερος, ενώ μέχρι τώρα επίμονα δεν εκτελούσε, όπως είχε υποχρέωση, ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μη εφαρμογής της απόφασης του περιφερειάρχη (που ζητούσε και ο Βσίλης Τράπαλης), να τεθεί σε αργία η Βέρα Νικολαϊδου, μετά την πανηγυρική της αθώωση από το δικαστήριο «παρέλειψε» να αναφέρει το γεγονός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος, αρκούμενος να εκφωνήσει το όνομά της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, σαν να μην είχε πάψει να το εκφωνεί πειθαρχώντας στις άνωθεν εντολές που έλαβε και αγνοώντας έτσι ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και καταπατώντας και τον όρκο του. Σαν να μην έφτανε αυτό όταν η Βέρα Νικολαϊδου του επισήμανε την παράλειψη επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αντί να σιωπήσει κατέφυγε σε προκλήσεις και ύβρεις εκφράζοντας έτσι όλο του το μένος και την εμπάθεια που έχει για την πρώην δήμαρχο Νίκαιας.

«Ποτέ δεν αμφέβαλα για το ότι θα δικαιωνόμασταν», τόνισε η Βέρα Νικολαΐδου μιλώντας στην κατάμεστη από δημότες αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι πέρα από την ικανοποίηση που νιώθει πρέπει να επισημάνει ότι οι υπεύθυνοι για την υπόθεση που συγκλόνισε το δήμο είναι πολύ συγκεκριμένοι. Πρώτος μεταξύ αυτών ο δήμαρχος. Ακολούθως τόνισε ότι παρά την προσπάθεια ψευδομαρτύρων (τους οποίους και ανέφερε ονομαστικά, ένας εκ των οποίων αν και ήταν παρών δεν αντέδρασε, αποδεχόμενος με την ένοχη σιωπή του αυτό το χαρακτηρισμό) το δικαστήριο εξετάζοντας εξονυχιστικά την υπόθεση κατέληξε στην ομόφωνη αθωωτική απόφαση. «Το ποινικό μέρος τελείωσε. Οι ηθικές και οικονομικές ευθύνες όμως παραμένουν. θα δούμε ποιος ζημίωσε και πόσο το δήμο», είπε.

Καταλήγοντας η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι αρνείται να δεχτεί την υποκριτική έκφραση ικανοποίησης για την απόφαση του δικαστηρίου από τον Βασίλη Τράπαλη.

«Πρώτη απόφαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να υλοποιεί τις αποφάσεις του. Αν δεν μπορεί, να πάρει το καπέλο του και να φύγει και όχι να εκτελεί εντολές που παίρνει από πάνω, σκύβοντας το κεφάλι», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Μίμης Σεϊτανίδης, ενώ ο σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Στέλιος Μπενατάτος υπογράμμισε ότι η Βέρα Νικολαΐδου όλα τα χρόνια της πολιτικής της δίωξης στάθηκε παλικαρίσια, σημειώνοντας ότι το ότι τέθηκε σε αργία εντάσσεται και αυτό στο πλαίσιο του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που επιχειρείται σε όποιους δε σκύβουν το κεφάλι.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για τους διωκόμενους μαθητές

Θα  γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους δέκα μαθητές, μέλη του συντονιστικού του σχολικού συγκροτήματος της ΣΚΥΠ, που παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για φθορές που προκλήθηκαν το Δεκέμβρη του 1998 στο υπό κατάληψη σχολείο τους από αγνώστους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Πειραιά. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή, την οποία διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους μαθητές εκφράζουν και οι συνταξιούχοι του Πειραιά με ανακοίνωση τής Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων. Οι συνταξιούχοι του Πειραιά στέκονται δίπλα στους μαθητές, εκφράζοντας την ανησυχία τους και την αγανάκτησή τους για την εντονότατη αυστηρότητα που δείχνουν οι φορείς της Δικαιοσύνης και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους σε βάρος πρωτοπόρων μαθητών. «Μαθητών που ο ενθουσιασμός τους στον αγώνα για καλύτερη και περισσότερη μόρφωση αμείβεται με δικαστικές διώξεις», τονίζεται.

Για τους δέκα μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της ΣΚΥΠ ορίστηκε δικάσιμος από τον εισαγγελέα Αριστείδη Φραγκιαδάκη, για τις 5 του Ιούνη, τις μέρες των εξετάσεων, ενώ τη διαδικασία ποινικοποίησης ξεκίνησε ο διευθυντής του σχολείου Κ. Μαρκέζες, ο οποίος θα καταθέσει και ως μάρτυρας κατηγορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι μαθητές διέπεται από ασάφεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μαθητές κατηγορούνται ότι επέτρεψαν με πρόθεση την είσοδο στα σχολεία εξωσχολικών και περιθωριακών ατόμων και πως «παρά το ότι εγνώριζαν τις προθέσεις αυτών να τελέσουν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, όχι μόνο δεν τους απέτρεψαν και δεν τους κατήγγειλαν, αλλά ανέχθηκαν την τέλεση των πιο πάνω αξιόποινων πράξεων».

Παράλληλα, την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης αντιμετωπίζουν και τα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 6ου ΕΛ Κορυδαλλού, οι οποίοι καλούνται σε απολογία για την κατάληψη του σχολείου τους τον Δεκέμβρη του 1999.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Η νέα κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της

«Η πρώτη συζήτηση στη νέα τη Βουλή, δεν παίρνει αμφισβήτηση, θα είναι τα ΤΕΙ», ήταν το σύνθημα που εμπνεύστηκαν χτες το πρωί οι σπουδαστές της Σχολής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο στις 12 το μεσημέρι και παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού κ. Πολίτη. Στη συζήτηση που είχαν του δήλωσαν την απαίτησή τους για δημιουργία Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και κατέθεσαν την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, στην οποία προβάλλεται η ανάγκη για πάλη ενάντια στην εφαρμογή της ευρωκοινοτικής οδηγίας 89/48, στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και στη δημιουργία τμημάτων με στενό περιεχόμενο σπουδών, απαιτώντας μόνιμους καθηγητές με διδακτορικό, υποδομή στα εργαστήρια και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου υπερασπίστηκε την πολιτική που διαιωνίζει την υποβάθμιση των ΤΕΙ, με τη διατήρηση της «τριτοβάθμιας σούπας» και προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από το επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου και της μη ύπαρξης κυβέρνησης.

«Οποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί στις 9 του Απρίλη θα έχει να λύσει πρώτα απ' όλα το πρόβλημα των ΤΕΙ, θα περάσει μαύρες μέρες και θα μας βρει ξανά στους δρόμους. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δεν ξεπουλιέται», ξεκαθάρισαν οι σπουδαστές ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους μετά τη συνάντηση.

Κατήγγειλαν επίσης την αγαστή συνεργασία προέδρων των ΤΕΙ και κυβέρνησης, που χτες εκφράστηκε με ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, καθώς, όπως δήλωσαν, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά χαρακτήρισε τη μαζικότατη ΓΣ παράνομη - προφανώς επειδή πήρε αγωνιστικές αποφάσεις - και δεν έδωσε άδεια να κλείσουν τα εργαστήρια την ώρα της κινητοποίησης όπως γίνεται πάντα, όταν υπάρχει απόφαση ΓΣ των σπουδαστών.

Ο σύλλογος σπουδαστών ΣΤΕΦ Πειραιά προγραμματίζει επίσης για την Τρίτη 28/3 αποκλεισμό της λεωφόρου Θηβών και συναυλία στο χώρο του ΤΕΙ. Επίσης έξω από το υπουργείο βρέθηκαν και φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στα ΑΕΙ.

Συγκέντρωση αδιόριστων εκπαιδευτικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει την Τρίτη 28 του Μάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αδιόριστων Εκπαιδευτικών του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα με κεντρικά αιτήματα: κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδας και μαζικοί διορισμοί μόνο μέσα από αυτή, εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών κενών με διορισμούς από την επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο ένα προς 20, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, 12χρονη δημόσια εκπαίδευση, δίχρονη προσχολική αγωγή και κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή και κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς από την επετηρίδα.

Ποδοσφαιρικός αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά

Ποδοσφαιρικό αγώνα, αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Α' Πειραιά της ΚΝΕ. Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 26 του Μάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι, στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, που κατηγορούν πρωτοπόρους συνδικαλιστές μαθητές για χρήση και τους περνούν από μαθητοδικεία, εμείς προτάσσουμε τη στάση του αγώνα και όχι της υποταγής», επισημαίνει η ΤΟ Μαθητών σε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «αντιπροτείνουμε και παλεύουμε για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή, προτείνουμε την πλατιά διάδοση του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ