ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σήμερα η συγκέντρωση - συλλαλητήριο

Αύριο η δίκη των 10 αγωνιστών - αντιιμπεριαλιστών

Απόψε Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση - συλλαλητήριο καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, που οργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Αύριο Τρίτη, δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι 10 αγωνιστές αντιιμπεριαλιστές που συνελήφθησαν, επειδή τόλμησαν πέρσι στις 25 Μάρτη να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με δεκάδες άλλους συμπολίτες τους.

Κεντρικός ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης θα χαιρετίσει ο υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Εβρου Πολύμερος Μουλούδης, στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και όλο το λαό να συμμετέχει μαζικά στο σάλπισμα αγώνα και να στείλει μήνυμα αντίστασης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ. «Καλούμε το λαό με την ψήφο του να καταδικάσει την αντιλαϊκή - αυταρχική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων του. Να δυναμώσει το ΚΚΕ, να ενισχύσει τη λογική του Μετώπου για μια λαϊκή εξουσία, προς όφελος της νεολαίας και των εργαζομένων, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Με ΚΚΕ ισχυρό, να βγούμε στην αντεπίθεση για τα δικαιώματά μας», αναφέρει η ΝΕ Εβρου.

Αύριο η δίκη

Αύριο Τρίτη 28 Μάρτη, στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης, με την κατηγορία της «απείθειας» κατά της αρχής, θα καθίσουν οι: Χρήστος Τρέλλης νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Εβρου, Δαμιανός Κουκουράβας εκπαιδευτικός, Αναστασία Βλισίδου εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, Γιώργος Φακριάδης μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, Απόστολος Κρεωνάς φοιτητής, Ανέστης Βλισίδης αντιπρόεδρος της Α` ΕΛΜΕ Εβρου, Μαριάννα Παπαντή μαθήτρια, Ευαγγελία Παπαπαναγιώτου φοιτήτρια, Νίκη Δραμανίδου μέλος του ΔΣ της Α` ΕΛΜΕ Εβρου και Γιώργος Βλισίδης σπουδαστής.

Στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών, τάχθηκε χθες με απόφασή του και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΔΠΘ, ενώ ήδη από τις πρώτες μέρες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και απαίτησαν να σταματήσει η πολιτική των διώξεων, ο νομάρχης Εβρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «η ΕΝΟΤΗΤΑ», η Α` και Β` ΕΛΜΕ Εβρου, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και οι Σύλλογοι Γυναικών.

Με δήλωσή της στο «Ρ», μία εκ των κατηγορουμένων, η φοιτήτρια Ευαγγελία Παπαπαναγιώτου σημείωσε πως η συγκεκριμένη πολιτική δίωξη αποτελεί «ένα από τα πολλά δείγματα αυταρχισμού της κυβέρνησης απέναντι στο αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα. Στόχος τους δεν είναι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά ο λαός και η νεολαία που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Αυτό ο λαός της Αλεξανδρούπολης το κατανοεί και εκφράζει πολύμορφα τη συμπαράστασή του».

Επένδυση η ψήφος στο ΚΚΕ

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Κανείς ποτέ δε μετάνιωσε ψηφίζοντας ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επένδυση», τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας στους εργαζόμενους στο Δήμο Δραπετσώνας.

«Τα νούμερα ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν», είπε ο Σπ. Χαλβατζής σχολιάζοντας τα θετικά στοιχεία της οικονομίας που επικαλείται η κυβέρνηση. Το 22% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία ξεπερνά το 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων. Η πολιτική λιτότητας δεν έχει ημερομηνία λήξης, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ εκτιμά ότι η χώρα έχει ανάγκη από άλλη πολιτική, που να δώσει βάρος στην ανάπτυξη της παραγωγικής της βάσης. Η χώρα έχει προοπτική ανάπτυξης, πρέπει όμως στις εκλογές της 9ης Απρίλη να μειωθεί η δύναμη και των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων, που με καρμπόν δέχονται τις εντολές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. «Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της αρνητικής πορείας της χώρας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη βάρβαρη επιδρομή των ΝΑΤΟικών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν πάλι να χτυπούν, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Αλβανία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Κόσσοβο, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. «Πότε θα ανησυχήσουν; Οταν αρχίσουν να έρχονται φέρετρα Ελλήνων φαντάρων;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τα παιδιά του κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, γι' αυτό οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις καθημερινά ενισχύονται. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε το ότι όλοι πήραν παραπάνω από ένα κάλεσμα για τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα ώστε να δώσουν και σε γνωστούς τους.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Αστυνομικά Τμήμα και το σταθμό της Πυροσβεστικής . «Μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματά μας. Μόνο ο "Ριζοσπάστης" γράφει για μας», είπαν οι αστυνομικοί όλων των βαθμών που έσπευσαν να σφίξουν το χέρι του Σπ. Χαλβατζή. Εξίσου ζεστή ήταν και η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι πυροσβέστες.

Για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, με ό,τι αυτό σημάνει για τη ΔΕΗ, αλλά και την εθνική οικονομία συζήτησε ο Σπ. Χαλβατζής με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Κερατσίνι, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την κυβερνητική πολιτική. Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ τον Σπύρο Χαλβατζή συνόδευαν ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Πειραιά και χρόνια συνδικαλιστής στη ΔΕΗ Νίκος Νταουντάκης και ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά Παναγιώτης Λυκούδης.

Συγκεντρώσεις στην περιφέρεια

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα μέλη, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, για να φτάσει παντού το κάλεσμα υπερψήφισης των ψηφοδελτίων του. Ψηφοδέλτια μάχης, αντίστασης, «καθρέφτης» μιας ευρείας συσπείρωσης προοδευτικών δυνάμεων. Σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις για να ακουστεί πλατιά η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω τις επόμενες μέρες.

Θεσσαλονίκη
  • Σήμερα στις 7μ.μ. εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Β΄ της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα: «Η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα». Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Σήμερα, Δευτέρα στις 7μ.μ. συγκέντρωση στο Δήμο Αγίου Παύλου με ομιλήτρια την υποψήφια Σοφία Καλαντίδου.
  • Επίσης, σήμερα στις 7μ.μ. συγκέντρωση στην Ανω Τούμπα με ομιλητή τον υποψήφιο Θ. Κυριακίδη.
Κατερίνη
  • Την Πέμπτη, 30 Μάρτη, στις 7.30μ.μ. στην κεντρική Πλατεία, θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.
Βέροια
  • Την Τετάρτη, 29 Μάρτη, στις 7.30μ.μ. στην πάρκο Εληάς, θα μιλήσουν ο Θ. Παφίλης, η Μαρία Μπόσκου και ο Πλ. Χατζιηλίας στέλεχος της «Κομμουνιστής Ανανέωσης».
Νάουσα
  • Σήμερα Δευτέρα, στις 7.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας και θα χαιρετίσουν οι Μαρία Μπόσκου και Γ. Τσεχελίδης.
Γιαννιτσά
  • Την Παρασκευή, 31 Μάρτη, στις 7.30μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο, θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.
Κοζάνη
  • Την Πέμπτη, 30 Μάρτη, στις 7.30μ.μ., στην κεντρική πλατεία θα γίνει η προεκλογική συγκέντρωση. Θα μιλήσουν ο Κώστας Σταμπολίδης μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής και ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επίσης υποψήφιος.
Γιάννενα
  • Την Τετάρτη, 29/3, στις 8μ.μ., στην κεντρική πλατεία θα μιλήσουν οι Κώστας Καζάκος, Αποστόλης Τασούλας, καθώς και η Μαρία Ζευγώλη στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».
Ζάκυνθος
  • Την Τετάρτη, 29/3, στις 7μ.μ., στην πλατεία Ζακύνθου θα μιλήσουν οι Νίκος Σοφιανός, Μάχη Μουζάκη, Διονύσης Σιγούρος.
Αρτα
  • Σήμερα Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση στη Γραμμενίτσα, στις 9μ.μ., με ομιλητή τον Κ. Παπαϊωάννου.
Μεσολόγγι
  • Αύριο Τρίτη, στις 8μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης.
Θήβα
  • Αύριο Τρίτη, στις 8μ.μ., στην κεντρική πλατεία θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Βάσω Γκιόκα και ο Γιώργος Αδαμίδης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση».
Χαλκίδα
  • Την Πέμπτη, 30/3, στις 7μ.μ., στο «Στρογγυλό» στην παραλία Χαλκίδας, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του Κόμματος με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά.
Κεντρικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλία
  • Καρδίτσα: Τετάρτη, 29/3, 7.30μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα. Θα χαιρετίσουν οι Χαρίλαος Αρχοντής στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Λάρισας, Γιώργος Κοντοζήσης συνεργαζόμενος υποψήφιος στο νομό Καρδίτσας.
  • Τρίκαλα: Τετάρτη, 29/3, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Αχιλλέα Κανταρτζή υποψήφιο στο νομό. Θα χαιρετίσει ο Πέτρος Ταμουρίδης μέλος της πολιτικής επιτροπής της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ.
  • Βόλος: Πέμπτη, 30/3, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αντωνοπούλου. Θα μιλήσουν ο Νίκος Σοφιανός υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ και Νίκος Γκατζής υποψήφιος στο νομό Μαγνησίας και ο Αποστόλης Παπαδόπουλος στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και υποψήφιος βουλευτής.
ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πνίγουν» τη φωνή του ΚΚΕ

Την άρνηση της πολυεθνικής «ΑΜΣΤΕΛ» να επιτρέψει στους κομμουνιστές να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Με αντίστοιχες «δικαιολογίες», καταγγέλλει η ΝΕ Αχαΐας, έχουν αρνηθεί επισκέψεις του ΚΚΕ η εργοδοσία στην επιχείρηση Δέρματος και στην ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, σε πρόσφατη αίτηση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για επίσκεψη στο εργοστάσιο, η πολυεθνική το αρνήθηκε, παραπέμποντας τους κομμουνιστές από μέρα σε μέρα... μετά τις εκλογές. «Την ίδια στιγμή - τονίζεται - δεχόταν με τυμπανοκρουσίες τον πολιτικό της υπηρέτη κ. Σημίτη». Επιπλέον πριν δυο μήνες η πολυεθνική είχε αρνηθεί επίσκεψη του ΚΚΕ στο εργοστάσιο, με την αιτιολογία: «Δεν επιθυμούμε στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε επισκέψεις εκπροσώπων οποιουδήποτε κόμματος».

«Εργάτη, εργάτρια που καθημερινά νιώθεις στο πετσί σου την εργοδοτική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - βγάλε τα συμπεράσματά σου. Δε φτάνει η οργή και η αγανάκτηση. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, για να φοβηθεί η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Για να οικοδομήσουμε το αντίπαλο δέος. Για να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε σήμερα και να νικήσουμε αύριο».

Η ΝΕ Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της εργοδοσίας και τη ΝΔ που διαλαλεί ότι καλύτερα μπορεί να τα εκπροσωπήσει. Καμία στήριξη στο ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ που ετοιμάζονται να στηρίξουν μετεκλογικά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Ψήφισε ΚΚΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Για να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες όλων των εργαζομένων στη μετα-ΟΝΕ εποχή. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο ανατρεπτικό νικηφόρο αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, των εργατών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ