ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΛΚΙΣ
Να σπάσουμε τα δεσμά που μας βαραίνουν

«Ο λαός της Ελλάδας, οι συνειδητοί πολίτες της χώρας, όπου κι αν ανήκουν, πρέπει να ακούσουν προσεκτικά τη φωνή του ΚΚΕ. Γιατί είναι για το καλό τους, είναι υπέρ των συμφερόντων τους. Το ΚΚΕ, από τότε που ιδρύθηκε, είναι σταθερά προσανατολισμένο στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Εδωσε αίμα και βοήθησε τον τόπο μας να κατακτήσει ό,τι κατέκτησε μέχρι σήμερα στον αιώνα μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καζάκος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε χθες βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Κιλκίς. Και κάλεσε τους πολίτες να εκφράσουν με την ψήφο τους τα πραγματικά τους αισθήματα.

Ενα μεγάλο πλήθος, που παλλόταν από μεγάλο πάθος, κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της πόλης στη χτεσινοβραδινή κεντρική πολιτική συγκέντρωση, όπου μίλησε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υποψήφιος του ΚΚΕ και παρουσιάστηκε το αγωνιστικό και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο του Κόμματος, στο οποίο μετέχουν, επίσης, οι Λάζαρος Ανδρεανίδης, Μαρία Αποστολίδου και Κυριάκος Τατίδης.

Ο δημοκρατικός λαός του Κιλκίς με τις αγωνιστικές παραδόσεις έδωσε το περήφανο «παρών» στη συγκέντρωση και μαζί και την υπόσχεση ότι σ' αυτές τις εκλογές θα βάλει το δικό του λιθαράκι στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου. Συναντήθηκαν εκεί στην πλατεία, κάτω από το τεράστιο πανό, με το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό», τα φλογερά νιάτα, οι ώριμοι άνδρες και γυναίκες, αγωνιστές της ΕΑ και μικρά παιδιά. Ηταν η μεγάλη γιορτή του ανυπότακτου λαού του Κιλκίς, που με τα κόκκινα λάβαρα και τη δυναμική του παρουσία έδωσε τη γεύση της κόκκινης ψήφου που θα πέσει στις κάλπες σ' αυτές τις εκλογές.

«Είχε απόλυτο δίκιο το ΚΚΕ, όταν χαρακτήριζε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της τελευταίας 25ετίας, γιατί μαζί με όλα τα άλλα αποδείχτηκε και ο πιο άξιος διαχειριστής και επιστάτης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου», είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Κιλκίς.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, στάθηκε κυρίως στην εξαθλίωση του αγροτικού πληθυσμού και σημείωσε: «Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι στις εκλογές αυτές κριτήριο για την ψήφο που θα ρίξει στην κάλπη ο άνεργος, ο ημιαπασχολούμενος, κάθε βιοπαλαιστής ψηφοφόρος πρέπει να είναι, όχι οι ανέξοδες υποσχέσεις, τα πολλά και μεγάλα λόγια, αλλά οι πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τα δικά τους συμφέροντα. Αν ο εργαζόμενος θέλει να αλλάξει τη μοίρα του, οφείλει να σπάσει τα δεσμά της μακρόχρονης πολιτικής ομηρίας. Φτάνει πια...».

Στο χαιρετισμό του, ο Κώστας Καζάκος σημείωσε πως, πέρα από τους εκατοντάδες ανθρώπους που συστρατεύονται με το ΚΚΕ, «υπάρχει πολύς κόσμος, ελεύθερες συνειδήσεις που πονάνε για τον τόπο, που πονάνε για το μέλλον των παιδιών μας και που έχουν τη διάθεση να αντισταθούν σ' αυτή τη ροή των πραγμάτων. Το μεγάλο πρόβλημα των ημερών μας είναι αυτό ακριβώς. Πώς αυτές οι συνειδήσεις θα απεγκλωβιστούν και θα ακολουθήσουν το αίσθημά τους. Αυτό που τους εκφράζει αληθινά».

«Εμείς δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τους ανθρώπους που θεωρούν ότι το μεγάλο κεφάλαιο, τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής, της Ευρώπης και τα ντόπια ξαφνικά έγιναν φιλολαϊκά», συμπλήρωσε ο Κ. Καζάκος και κατέληξε: «Εμείς γνωρίζουμε ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι ασύδοτο, απάνθρωπο, σκληρό, εγκληματικό. Η σιδερένια γροθιά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι οι πολεμοκάπηλοι και οι στρατοκράτες του ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί ποτέ να είναι φιλολαϊκό. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από την ενοποίηση της διεθνούς αγοράς, έτσι ώστε να αρμέγονται οι λαοί, να στύβονται μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Ο τόπος μας αυτή τη στιγμή και η ευρύτερη περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη».

ΓΡΕΒΕΝΑ
Τραγικές οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία

Μαζική η προεκλογική συγκέντρωση στα Γρεβενά

Στις τραγικές επιπτώσεις που υπάρχουν για την αγροτική οικονομία από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αναφέρθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στα Γρεβενά, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, είχε μαζικότητα σύμφωνα με τα δεδομένα της περιοχής και ιδιαίτερο παλμό, ενώ ήταν πολύ ικανοποιητική η παρουσία της νεολαίας. Οπως σημείωσε ο Γ. Πατάκης, τα προβλήματα του αγρότη μεγαλώνουν και οξύνονται και οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση ακολουθώντας την ΕΕ είναι συνέχεια σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι τιμές που δίνουν φέτος, συμπλήρωσε, είναι χαμηλότερες από πέρσι και με τα πρόστιμα λόγω της ποσόστωσης γίνονται εξευτελιστικές. Ετσι ενώ οι τιμές στα εφόδια αυξάνουν, το εισόδημα του αγρότη συνέχεια μειώνεται.

Ο Γ. Πατάκης κάλεσε τους αγρότες του νομού Γρεβενών να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να μη συμβιβαστούν με το μέλλον που διαφαίνεται, δηλαδή την ανεργία και τον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο χαιρετισμό τους οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού Ν. Τάτσιος και Δ. Τσιρίκας, κάλεσαν ιδιαίτερα τη νεολαία να στρατευτεί στον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ για μια πιο δίκαια κοινωνία. «Τα μηνύματα που έρχονται από την περιοχή μας για την εκλογική πορεία του Κόμματος είναι πολύ αισιόδοξα. Από τις συζητήσεις που γίνονται από τα κλιμάκια που επισκέπτονται κάθε γωνιά του νομού, συμπεραίνουμε ότι όλο και πλατύτερα στρώματα του πληθυσμού εμπιστεύονται το ΚΚΕ και δηλώνουν την υποστήριξη τους», τόνισε ο Ν.Τάτσιος.

Επίσης ο Δ.Τσιρίκας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Γρεβενών. Από τις 60.000 πληθυσμό, έμειναν μόνο 20.000 κάτοικοι. Η ανεργία διώχνει κι αυτό τον κόσμο, καθώς ανάπτυξη δεν υπάρχει. «Μεταφέρουμε σ' αυτή τη συγκέντρωση την ανησυχία όσων έχουν απομείνει στα χωριά, δηλαδή των λίγων γερόντων», σημείωσε ο Δ.Τσιρίκας.

Με το ΚΚΕ οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί της διασποράς

Με διακήρυξη - κάλεσμα οι «Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί της Διασποράς», όπως υπογράφουν, καλούν τους συμπατριώτες τους να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Εμείς οι Κεφαλλονίτες και Θιακοί της Διασποράς χαιρετίζουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκίνηση τις υποψηφιότητες της Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του καταξιωμένου αγωνιστή ΔιονύσηΤζαννάτου στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια των νησιών μας. Πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, από την Ενωση μέχρι σήμερα αρχηγός κόμματος τιμά με την υποψηφιότητά του. Το θεωρούμε απόδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος του ΚΚΕ και εγγύηση για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των φλεγόντων προβλημάτων του Νομού μας στους τομείς της απασχόλησης, ανάπτυξης, επιπτώσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποκέντρωση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, υγεία και κοινωνικές παροχές.

Εχοντας επίγνωση και άμεση αντίληψη, ανησυχούμε για την επίθεση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στον πλανήτη στην Ευρώπη στη χώρα μας κατά των συμφερόντων της ανθρωπότητας και του λαού μας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι, με την ταυτόσημη πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων της προσαρμοστικότητας στη «νέα τάξη» της υποταγής στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα διεθνή και ντόπια του περιορισμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κατευθυνόμενης εξωτερικής μας πολιτικής «ξεζουμίσματος» των εργαζομένων, των περικοπών των κοινωνικών, έστω περιορισμένων, κατακτήσεων στους τομείς της υγείας, περίθαλψης, συντάξεων, παιδείας, απασχόλησης δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων, εισοδημάτων και κοινωνικής ασφάλισης.

Για τούτο με ευθύνη, αίσθηση χρέους και αγωνιστική διάθεση υποστηρίζουμε τις αρχές και Θέσεις του ΚΚΕ, όπως εκφράζονται στις εκλογικές διακηρύξεις του, ενάντια στην κατακρήμνιση κοινωνικών κατακτήσεων, θεσμών και αξιών.

Καλούμε τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους του ΚΚΕ στο νομό μας, ιδιαίτερα τώρα που η υποψηφιότητα της Γεν. Γραμματέας του Αλέκας Παπαρήγα αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση εκπλήρωσης των αγωνιών και προσδοκιών των νησιών μας.

Εμπρός συμπατριώτες. Ψήφος στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, για να οργανωθεί ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στη σημερινή κατάσταση».

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι

ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δημ. Σύμβ. Δήμου Αγ. Αναργύρων πρώην Δήμαρχος

ΤΟΥΜΑΣΗΣ ΕΥΑΓΓ. Γεν. Γραμ. Επαγγελ./Βιοτεχνών Αθηνών

ΤΑΝΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δικηγόρος Δημ. Συμβ. Δήμου Ελληνικού

ΑΝΤΥΠΑΣ ΑΝΤ. Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ

ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΑΝΔΡ. Πρόεδρος Ομοσπ. Κεφ/τών Ιθακησιακών Σωματίων

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ - ΤΥΠΑΛΔΟΣ Δικηγόρος

ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Οικοδόμος

ΦΑΡΑΚΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δικηγόρος Διπλ/χος Πανεπ. Σορβόνης

ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μαθηματικός Πανεπ. Αθηνών

ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ - ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Δημ. Σύμβ. Αγ. Αναργύρων

ΜΕΛΙΔΩΝΗΣ ΖΗΣΙΜΟΣ Πρόεδρος ΕΒΕ Καλλιθέας - Αθήνα

ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗ - ΜΟΣΧΟΝΑ Ιατρός

ΠΑΡΕΝΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δικηγόρος

ΚΟΖΑΤΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Παντείου Παν/μίου Κοινων/γος Ανθρ/γος

ΤΑΝΤΗ - ΓΑΖΗ ΜΑΙΡΗ Ιατρός Μικροβιολόγος

ΦΑΡΑΚΛΟΣ ΠΑΝΑΓ. Τραπεζικός Συνδ/στής Τραπ. Εργασίας

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του Σταυράκι Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Παλλήνης

ΚΑΤΣΑΜΑ ΣΟΦΙΑ Οικιακά

ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Φαρακλάτων «Εύγερος»

ΚΕΘΕΑ
Μια αξιέπαινη προσπάθεια

«Εδώ στην κοινότητα έμαθα ορθογραφία και να χειρίζομαι κομπιούτερ». Αυτά τα λόγια πρώην χρήστη ναρκωτικών ουσιών που είπε στον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά Σπύρο Χαλβατζή ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στη Σαλαμίνα, είναι αποκαλυπτικά της δουλιάς που γίνεται εκεί και στηρίζεται όχι στα υποκατάστατα όπως η μεθαδόνη, αλλά σε πρόγραμμα εντελώς «στεγνό», που τρία βασικά στοιχεία του αποτελούν τα θεμέλια της προσπάθειας για ξέκομμα των χρηστών από όλα τα ναρκωτικά και επανένταξή τους στην κοινωνία. Τα στοιχεία αυτά είναι ο αυστηρός προγραμματισμός του χρόνου κάθε μέρα, η εργασία και η συλλογικότητα που έρχεται να στηρίξει την ατομική προσπάθεια που κάνουν τα άτομα που αποφάσισαν να ξεκόψουν από τις ουσίες. Η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται στον αντίποδα της φιλοσοφίας που θέλουν να περάσουν αυτοί που έχουν κάθε συμφέρον από την εξάπλωση των ναρκωτικών, δηλαδή την παντελή έλλειψη προγραμματισμού, την προπαγάνδιση της ελάχιστης προσπάθειας και τη θεοποίηση της ατομικότητας.

Μεταξύ των δημιουργικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην Κοινότητα είναι η έκδοση από μια ομάδα ενός φωτογραφικού άλμπουμ με θέμα τα εργοστάσια του Πειραιά. Και μόνο η επιλογή του θέματος φτάνει για να γίνει κατανοητό τι αξίες περνάνε σε αυτά τα άτομα. Μήπως γι' αυτό ακριβώς κάθε χρόνο μειώνεται το χρηματικό ποσό της επιχορήγησης του κράτους προς αυτή την Κοινότητα ενώ αυξάνονται τα κονδύλια προς τα προγράμματα που σαν βάση της θεραπευτικής αγωγής έχουν τη μεθαδόνη η οποία λίγο διαφέρει από την ηρωίνη και απλώς συντηρεί τον χρήστη επιβραδύνοντας τον θάνατο του, αλλά ταυτόχρονα του επιτρέπει να απασχολείται σε απλές εργασίες της παραγωγής χωρίς φυσικά να έχει τη διάθεση και την ψυχική δύναμη να διεκδικήσει και να αντισταθεί στην εκμετάλλευσή του σαν εργαζόμενο;

«Η προσπάθεια που γίνεται εδώ αξίζει κάθε υποστήριξης», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής μετά τη συζήτηση που είχε με τους υπεύθυνους του κέντρου και την ξενάγηση που του έγινε στα διάφορα τμήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πληροφορίες για ψηφοφόρους

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ λειτουργεί στην οδό Κ. Παλαιολόγου 27. Τηλέφωνα επικοινωνίας 282.689 και 285.039.

Οι ετεροδημότες μπορούν να ενημερώνονται για τη μετακίνησή τους, από την Επιτροπή Ετεροδημοτών (σ. Μαρίνα Δέλλιου) στα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Εγνατία 89, 1ος Οροφος. Τηλέφωνα επικοινωνίας 286.546 και 286.580.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ