ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερίδα για μαθητές και στο βάθος ... Ακης!

ΚΟΘ του ΚΚΕ: Εκδήλωση με προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες

Μια μεγάλη προεκλογική φιέστα με άρτο και θεάματα και με ακροατήριο μαθητές, «αυθορμήτως οργανωμένα προσερχόμενους», οργανώνεται ουσιαστικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αμερικανικών συμφερόντων. Κάτω από το πρόσχημα της επιστημονικής ημερίδας, που θα έχει θέμα «Νέοι, άμυνα και ακριτική Ελλάδα», προσκλήθηκαν μέσω των διευθυντών των σχολείων, να παραστούν στην εκδήλωση τα 15μελή και οι πρόεδροι των 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων των σχολείων της Θεσσαλονίκης καθώς και οι μαθητές των δημόσιων ΙΕΚ. Δηλαδή προσκλήθηκαν περίπου 4.500 μαθητές!!!

Την «ημερίδα» διοργανώνει το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου και το Ταμείο Θράκης. Εχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αναμένεται να μιλήσει και ο ίδιος ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική συμμετοχή των μαθητών, που κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι, διαβεβαιώνεται ότι όσοι συμμετάσχουν δε θα πάρουν καμία απουσία, ενώ λεωφορεία θα περάσουν να τους παραλάβουν από τις σχολικές μονάδες αλλά και από κεντρικό σημείο της πόλης, το Λευκό Πύργο.

Στην εγκύκλιο που έχει αποσταλεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους διευθυντές των σχολείων, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επειδή θεωρούμε ότι η ημερίδα που θα διεξαχθεί στη Β. Ελλάδα θα ωφελήσει πολύπλευρα στην ενημέρωση των νέων, παρακαλούμε να επιτρέψετε να συμμετάσχουν στην ημερίδα 15μελή και πρόεδροι πενταμελών.

Πέρα από τις εισηγήσεις επιστημόνων και καθηγητών ΑΕΙ θα δοθεί η δυνατότητα στις αντιπροσωπείες των μαθητών να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, τις οποίες θα επεξεργαστούν σε συνεργασία με καθηγητές προκειμένου να προκληθεί γόνιμος διάλογος των νέων με τους εισηγητές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Ετσι και τα μέτρα τους παίρνουν για να μην ακουστούν παραφωνίες στην εκδήλωση, αλλά και θεάματα υπόσχονται για να την κάνουν πιο ελκυστική. Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το γεγονός ότι οι οργανωτές καλούν τους μαθητές σε «διάλογο», έχοντάς τους γνωστοποιήσει μόνο τον τίτλο της ημερίδας.

Την επιχείρηση εκμετάλλευσης της μαθητικής νεολαίας για προεκλογικούς σκοπούς καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια εκδήλωση καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα με προφανείς σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση, που αμφισβήτησε το δικαίωμα των μαθητών να αγωνίζονται, που τους απέδωσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς γι' αυτό ("υποκινούμενοι" κλπ.) σήμερα δε διστάζει να αναγνωρίσει την πολιτική τους ωριμότητα σε μια ημερίδα που άλλη σκοπιμότητα - στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία - δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε.

Θα είναι βαρύ να συσχετίσουμε την "αυθόρμητη" συμμετοχή των μαθητών - όπως μεθοδεύτηκε - με τις αλήστου μνήμης "αυθόρμητες" συμμετοχές της νεολαίας στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το '91, στην υποδοχή των βασιλέων;».

Για πρωτοφανές παιδομάζωμα καταγγέλλει το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και καλεί τη νεολαία να γυρίσει την πλάτη στις προεκλογικές φιέστες και να οργανώσει τον αγώνα της ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. «Είναι φανερή η αγωνία του κυβερνώντος κόμματος να καταστήσει τη νεολαία συνένοχη στην πολιτική της και ειδικότερα τους μαθητές που όλο το προηγούμενο διάστημα καταδίκασαν με τους αγώνες τους αυτή ακριβώς την πολιτική. Οσα ιλουστρασιόν φυλλάδια και αν κυκλοφορήσουν, όση συκοφαντία και αν χρησιμοποιήσουν, όσα ρουσφέτια και αν τάξουν, δε θα μας καταστήσουν συνένοχους. Ποιος ξεχνάει τους Ελληνες φαντάρους στη Γιουγκοσλαβία; Την ερήμωση των Λυκείων; Την εγκατάλειψη των ΤΕΕ;», αναφέρει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Προπηλάκισαν τον ευρωβουλευτή του ΚΚΣ Κ. Αλυσανδράκη!

Ανακοίνωση της ΝΕ Κερκύρας του ΚΚΕ

Προπηλακίστηκε από κυβερνητικό τραμπούκο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου στο κτίριο της Ιόνιας Ακαδημίας, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γ. Αλυσανδράκης.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ΝΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά των υφυπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτη και Γ. Δρυ απέναντι στον ευρωβουλευτή του κόμματος Κ. Αλυσανδράκη, στη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που έγινε σήμερα (σ.σ. προχθές) το πρωί στο κτίριο της Ιόνιας Ακαδημίας.

Ο ευρωβουλευτής παρενέβη τη στιγμή που οι δυο υφυπουργοί, ο νομάρχης και άλλοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εξύβριζαν τον πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου, ο οποίος ζητούσε να ενημερώσει τους παρόντες για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στη σύσταση του Κ. Αλυσανδράκη ότι θα έπρεπε να είναι ευαίσθητοι στα προβλήματα των φοιτητών, απάντησαν με ύβρεις, ένας μάλιστα από τους παρατρεχάμενους του Γ. Δρυ (ο οποίος αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει το όνομά του) χειροδίκησε εναντίον του.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ δεν παρακολούθησε την παρέλαση. Παρέμεινε στο χώρο της Ιονίου Ακαδημίας, όπου οι φοιτητές παρουσίασαν τις θέσεις τους για το στεγαστικό πρόβλημα του πανεπιστημίου και τους διαβεβαίωσε ότι, όπως στο παρελθόν, το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα τους στην πάλη για τα αιτήματά τους. Επιπλέον τούς ζήτησε περισσότερα στοιχεία, για να προβάλει το θέμα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο τραμπουκισμός που εκδηλώθηκε σήμερα στην πόλη μας από τους πιο επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, τόσο απέναντι στο φοιτητικό σύλλογο, όσο και απέναντι στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δείχνει ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και δεν ανέχονται το παραμικρό που θα χάλαγε την καλοστημένη προεκλογική φιέστα, στην οποία ήθελαν να μετατρέψουν ακόμα και αυτή την επέτειο της Επανάστασης του 1821!

Ο κερκυραϊκός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, μπροστά και στις εκλογές της 9ης Απρίλη».

Το μακάβριο πρόσωπο της «κεντροαριστεράς»

Ηδιεθνής σοσιαλδημοκρατία, με όλες τις «κεντροαριστερές» της παραλλαγές, κωδικοποιεί την ιδεολογική και πολιτική βαρβαρότητα της πλανητικής εξουσίας. Γράφει, δηλαδή, το νέο διεθνή κώδικα του φασισμού: Τον κώδικα της «Νέας Τάξης».

Η «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι το δόλιο περιτύλιγμα της νεοταξικής απάτης. Είναι η πολιτική που «οργανικά» και «βαθμιαία» αφαιρεί από την εργατική τάξη όχι μόνο όλες τις υλικές κατακτήσεις της (το καθορισμένο βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική νομοθεσία, τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα), αλλά επίσης και το ουσιώδες όργανο αυτών των κατακτήσεων, δηλαδή τις οργανώσεις της κι αυτό χωρίς κλονισμούς και χωρίς αγώνες.

Η «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι η πιο αποκρουστική, δόλια και μοχθηρή γκριμάτσα του νεοφιλελευθερισμού, είναι το ψυχρό πέρασμα προς το φασισμό της «Νέας Τάξης». Οι δυνάμεις, συνεπώς, που στο όνομα του σοσιαλισμού και της Αριστεράς προωθούν ή υποτάσσονται σε κεντροαριστερές λύσεις διαπράττουν την τρομερότερη πολιτική συνθηκολόγηση που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα. Μετατρέπονται σε δεκανίκια της «νέας τάξης» και νομιμοποιούν τα εγκλήματά της...

Οσοι υποκλίνονται σήμερα στους μύθους των κεντροαριστερών σεναρίων (μύθοι - αξιώματα της πλανητικής εξουσίας), υπονομεύουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, σπέρνουν θανάσιμες αυταπάτες στο λαό και αργά ή γρήγορα όλοι αυτοί θα ενσωματωθούν στη νεοταξική εξουσία που υποτίθεται ότι θέλουν να πολεμήσουν.

Η ηγεσία του ΣΥΝ όχι μόνο υποκλίνεται στους μύθους των κεντροαριστερών σεναρίων, αλλά και τους αναπαράγει σε ποικίλους χρωματισμούς. Κορυφαία στελέχη του επανειλημμένα και ανοιχτά έχουν μιλήσει για μια «κεντροαριστερά» με τις κυβερνητικές δυνάμεις (οι πιο καρκινώδεις εκβλαστήσεις της «νέας τάξης»). Τέτοια «κεντροαριστερά» συμπλέγματα έχουν υλοποιηθεί και στην πράξη: Η κοινή υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, μέτωπα διανοουμένων που εξωράιζαν τη ΝΑΤΟική θηριωδία στη Γιουγκοσλαβία κ.ά. Αλλά και τα θεσμολάγνα συναινετικά σχήματα των διακομματικών Επιτροπών που προτείνει ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι καθαρές μορφές της κεντροαριστερής συνθηκολόγησης και υποταγής στη νεοφιλελεύθερη λογική...

Ηίδια «κεντροαριστερή» λογική διαπερνάει και την ηγεσία του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας δεν οριοθετείται κάθετα και ανοιχτά από την κεντροαριστερή λογική. Το αντίθετο. Δεν αποκλείει συνεργασία με μια «μεταλλαγμένη» πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας έτσι πονηρά (μάλλον κουτοπόνηρα) το παράθυρο συνεργασίας με ηγετικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να φορέσουν ξανά τη μάσκα του σοσιαλισμού. Η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ σπέρνει θανάσιμες αυταπάτες για τη «μεταλλαγή» της νεοταξικής δεξιάς...

Αλλά και το ίδιο το μέτωπο του ΔΗΚΚΙ με τα απομεινάρια της Ενώσεως Κέντρου είναι αποκαλυπτικό...

Μόνο το ΚΚΕ προωθεί κάθετη ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό και όλες τις κεντροαριστερές παραλλαγές του. Μόνο το ΚΚΕ ξεσκεπάζει την κεντροαριστερή απάτη σε όλες τις αποχρώσεις της...

Γι' αυτό και οι δυνάμεις -που αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας ενάντια στη «Νέα Τάξη», το νεοφιλελευθερισμό και τα κεντροαριστερά του ψευδώνυμα δεν είναι κούφιος ρητορικός λόγος, αλλά αγώνας ζωής και θανάτου - πρέπει να ενωθούν με το ΚΚΕ και να αγωνιστούν για την ενίσχυση των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.


του
Θύμιου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ