ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στο λαό της Θεσσαλονίκης, τιμής ένεκεν... »

Status

Στη μνήμη των θυμάτων της ΝΑΤΟικής κτηνωδίας και προς τιμήν του λαού της πόλης μας, που την άνοιξη του 1999 έδωσε τον πιο όμορφο και δίκαιο αγώνα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, εντοιχίστηκε μεταλλική πλακέτα στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, από την Αντιπολεμική Επιτροπή.

«Τιμής ένεκεν στο Λαό της Θεσσαλονίκης, που αντιστάθηκε στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία την άνοιξη του 1999». Με τον εντοιχισμό της αναμνηστικής πλάκας με το πιο πάνω επίγραμμα, πάνω σε ένα μπαγκράουντ από έντονο κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα των λαών που χύθηκε την περασμένη άνοιξη στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής την ανεξίτηλη υπογραφή του.

Δημιουργός ο Γιάννης Πρόιος, εικαστικός καλλιτέχνης της Θεσσαλονίκης. Ενας από τους δεκάδες καλλιτέχνες που σταθερά βρίσκεται μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό, στους δρόμους της αντιπολεμικής πάλης.

Απεικονίζεται ένα κλαδί ελιάς πάνω σε στόχο. Στην ουσία, σύμβολο της ειρήνης, η οποία είναι μόνιμα σε στόχο. «Ο στόχος ήταν σύμβολο των διαδηλώσεων και στη Γιουγκοσλαβία και εδώ. Είναι ένα πάντρεμα, λοιπόν, ενός ελληνικού στοιχείου, συμβόλου ειρήνης (κλαδί ελιάς), το οποίο είναι πια διαρκώς σε στόχο στα Βαλκάνια», δηλώνει ο Γ. Πρόιος. Και απευθύνοντας κάλεσμα προς τους καλλιτέχνες, σημειώνει: «Νομίζω ότι έχει περάσει ο καιρός, όπου ο καλλιτέχνης μέσα από όλο το εμπόριο απαιτούνταν να είναι άτομο το οποίο δημιουργεί για τον εαυτό του και πολλές φορές και χωρίς λόγο. Πάντοτε το ζητούμενο ήταν ο καλλιτέχνης να είναι μέσα στον κόσμο. Δημιουργεί για τον κόσμο, έχει ανάγκη τον κόσμο και ουαί και αλίμονο αν δεν έχει τις κεραίες του ανοιχτές. Ειδικά όταν πρόκειται για μία τέτοιου είδους βαρβαρότητα. Αυτός που σιωπά, για μένα, είναι συνώνυνος με τον εγκληματία. Είναι έγκλημα η σιωπή των δημιουργών. Ομως το παρήγορο είναι ότι πολλοί δημιουργοί δε σωπαίνουν πια.

Ο κόσμος αφυπνίζεται και δραστηριοποιείται. Και αυτή είναι η ευθύνη του κάθε πολίτη. Να αντιστέκεται απέναντι στη βαρβαρότητα κάθε στιγμή, οποιαδήποτε ώρα».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υπόσχεση για συνεχή αντιιμπεριαλιστική πάλη
  • Εξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο διαδήλωσαν οι φιλειρηνιστές της Λάρισας
  • Αντιπολεμική πικετοφορία στο Βόλο

Την καταδίκη τους στα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, διαδήλωσαν οι αγωνιστές της ειρήνης στη Λάρισα και στη Μαγνησία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρώμικου πολέμου που ματοκύλισε τη γειτονική χώρα.

Οι φιλειρηνιστές της Λάρισας έδωσαν μαχητικό «παρών» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης, το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι το φιλειρηνικό κίνημα υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που προωθείται με εργαλεία το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι φέρει μεγάλες ευθύνες, καθώς έβαλε την υπογραφή της στο βρώμικο πόλεμο και δίνει διευκολύνσεις για τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται. Πρόσθεσε, δε, πως μεγάλη ευθύνη φέρει και το κόμμα της ΝΔ, που συμφωνεί με όλα αυτά και δε βρήκε να πει μια λέξη για την επέτειο της ΝΑΤΟικής εγκληματικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και καταλήγοντας, τόνισε: «Μέσα από το φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα, μέσα από τους φορείς, μέσα από το λαό θα οικοδομήσουμε το δικό μας μεγάλο κίνημα και θα εμποδίσουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λάρισας, κρατώντας αναμμένα κεριά, στη μνήμη των χιλιάδων αμάχων της Γιουγκοσλαβίας, που δολοφόνησαν τα γεράκια του πολέμου, κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου. Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές με αυτοκινητοπομπή μετέβησαν έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα χρησιμοποιείται ως ορμητήριο πολέμου σε βάρος των λαών της περιοχής. Εκεί, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα τους για να φύγει το Στρατηγείο του θανάτου από τη χώρα μας, έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, που συμβολίζουν την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη τους κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιπολεμική πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και άλλων φορέων του νομού. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χάρης Ρούσσης τόνισε ότι όλος ο ελληνικός λαός έχει χρέος να συμμετάσχει σ' αυτόν τον πατριωτικό αγώνα, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα, για να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου, για να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία και για να γίνει η Ελλάδα παράγοντας φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Παρευρέθηκαν

Στη συγκέντρωση και πορεία παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Κώστας Ζουράρις και Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωποι φοιτητικών και άλλων οργανώσεων, καθώς και του Επαναστατικού, Λαϊκού, Απελευθερωτικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Γ. ΝΤΑΛΑΡΑΣ
Η οδύνη παραμένει

Χαιρετισμό στην αντιπολεμική συγκέντρωση έστειλε ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας:

«Το γεγονός πέρασε, η οδύνη παραμένει. Στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν και οι άνθρωποι ακόμη προσπαθούν με ό,τι τους απέμεινε να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Την ίδια ώρα το αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ, με την απροκάλυπτη σκληρότητά του, προσπαθεί να επιβάλει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στηριζόμενο στην ανοχή και την απάθεια των πολιτισμένων λαών, εκμεταλλευόμενο και τη συναίνεση των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ευτυχώς ο ελληνικός λαός, με αιχμή το λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστέκεται. Χαιρετίζω την εκδήλωση της αντιπολεμικής επιτροπής, που με τη δράση της εκφράζει τα αισθήματα όλων των Ελλήνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ