ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 27 ΜΑΡΤΗ

1845. Γεννιέται ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν. Γερμανός επιστήμονας. Στις 7 Γενάρη 1896 ανακοίνωσε τη μεγάλη του ανακάλυψη: τις ακτίνες Ρέντγκεν ή ακτίνες Χ. Το 1901, ήταν ο πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής. Πέθανε το 1923.

1968. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα (Απρίλης του 1961) σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη Μόσχα. Είχε γεννηθεί το 1934.

1940. Πεθαίνει σε ηλικία 67 χρόνων ο Σπύρος Λούης, νικητής του μαραθωνίου στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896. Είχε διανύσει, τότε, την απόσταση Μαραθώνας - Αθήνα σε χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

1964: Σχέδιο ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου

Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Αθήνα τον Μαϊο του 1964
Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Αθήνα τον Μαϊο του 1964
Τον Απρίλη του 1964 η κατάσταση στην Κύπρο είναι κυριολεκτικά εκρηκτική. Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είχαν αφορμή το φόνο μιας Τουρκοκύπριας τη νύχτα της 20ής Δεκέμβρη 1963 συνεχίζονται. Η κατάσταση επαναφέρει το Κυπριακό στο διεθνές σκηνικό. Βρετανοί και Αμερικανοί βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν τη λύση που από χρόνια επεξεργάζονταν. Στις 15 Γενάρη 1964 ο Βρετανός υπουργός Κοινοπολιτειακών Σχέσεων Ντάνκαν Σαντς προτείνει στην Πενταμερή Διάσκεψη (Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα και από ένας εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων) την ένταξη την Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Η πρόταση απορρίπτεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στις 31 Γενάρη υποβάλλεται αγγλοαμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Κύπρο με τη μορφή «ειρηνευτικής δύναμης». «Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» απαντά ο Πρόεδρος Μακάριος. Το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης προκαλεί την αντίδραση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Χρουστσόφ καταγγέλλει την «ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ» και δηλώνει ότι η Μόσχα δε θα μείνει αδιάφορη, αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στην Κύπρο.

Ανάλογα σχέδια με τον ίδιο στόχο εκπονούνται και άλλα από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, οι οποίοι αξιοποιούν πλέον και την κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου, μετά τις εκλογές της 16ης Φλεβάρη. Σ' όλες τις εκδοχές ο Μακάριος απαντά αρνητικά. Εν τω μεταξύ στις 4 Μάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί σε «αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή ενέργειας που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στην κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου ή να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη». Ταυτόχρονα αποφασίζει τη συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ. Ηταν μια νίκη της Κύπρου.

Στις 27 Μάρτη 1964 εγκαθίσταται στην Κύπρο επισήμως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Το σχέδιο της ΝΑΤΟποίησης και στη συνέχεια της διχοτόμησης αποφεύχθηκε κατ' αρχήν, τα βάσανα όμως της Κύπρου και των Κυπρίων δε σταμάτησαν, αφού οι ιμπεριαλιστές δε σταμάτησαν τα σχέδια της υπονόμευσης και της σύγκρουσης, με στόχο την επέμβαση και τον έλεγχο. Το πέτυχαν δέκα χρόνια αργότερα.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά, τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και πιθανόν στη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-21 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου από 10-23 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 8-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-21 βαθμούς.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος καταγγέλλεται σε ψήφισμα σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ και ΤΕΒΕ από όλη την Κρήτη (σελίδα 24).

ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΑΚ Μακεδονίας - Θράκης να σημειώνει σημαντική επιτυχία και να ανέρχεται σε δεύτερη δύναμη, με άνοδο σε ψήφους και έδρες, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (σελίδα 24).

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και πολιτών έγιναν στη Νέα Υόρκη, μετά την κηδεία νεαρού άοπλου μαύρου, ο οποίος δολοφονήθηκε από αξιωματικούς και άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά (σελίδα 25).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής αύριο Τρίτη στις 1.30 το μεσημέρι, αντιδρώντας στην απαράδεκτη κατάσταση του εμπαιγμού και της εμμονής στα αδιέξοδα που έχουν έρθει η εκπαίδευση και ο εκπαιδευτικός (σελίδα 26).

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ προσέφυγε η οικογένεια του 25χρονου εργάτη Γιάννη Γκίκα, που βρήκε φρικτό θάνατο στις 24-11-99, όταν κατέρρευσε η υπό κατασκευή γέφυρα στο 5ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Παιανίας - Μαρκόπουλου και τον καταπλάκωσαν τόνοι μπετόν (σελίδα 28).

ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ βδομάδα συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι οδηγοί στα τρόλεϊ της Αθήνας, ξεκινώντας, από αύριο το πρωί, νέες στάσεις εργασίας, αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις και την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους διοίκηση και κυβέρνηση (σελίδα 28).

ΔΕΚΑ νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, του νέου εγκλήματος που διέπραξε η ανεξέλεγκτη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος. Η τραγωδία εξελίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή Λάμπη, βόρια της Κω, όπου όπως όλα δείχνουν βούλιαξε μικρό πλοιάριο με ανεξακρίβωτο αριθμό ανθρώπων που έψαχναν «μια θέση στον ήλιο». (σελίδα 29)

Η 3η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αμάχους γύρω από την Πρίστινα. Η επιδρομή μπαίνει ουσιαστικά στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων, που προβλέπει ακατάπαυστα χτυπήματα όχι μόνο σε στρατιωτικούς στόχους. Επτά πύραυλοι χτύπησαν την Πρίστινα σε δεκαέξι επιδρομές. Μεταξύ των στόχων, το αεροδρόμιο της Νις. Καταγράφονται τα πρώτα καραβάνια προσφύγων προς Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 27 ΜΑΡΤΗ

1884: Πραγματοποιείται στις ΗΠΑ η πρώτη μεγάλης απόστασης τηλεφωνική συνομιλία. Η κλήση έγινε από την Τηλεφωνική Εταιρεία Μπελ στη Βοστόνη προς τη Νέα Υόρκη.

1922: Συνήλθε το 11ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων). Διαπίστωσε τη σταθερή οικονομική άνοδο και έθεσε τα νέα καθήκοντα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

1927: Στη Σόφια αρχίζει την έκδοση της η εφημερίδα «Ραμποτνιτσέσκο Ντέλο», κεντρικό όργανο του Εργατικού Κόμματος Βουλγαρίας.

1977: Δύο Μπόινγκ 747 (ένα της KLM και ένα της Pan- Am) συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Ηταν το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μόλις 61 σώθηκαν.

1994: Ο ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει τις γενικές εκλογές στην Ιταλία.

1997: Μεγάλες απεργίες συγκλονίζουν τη Ρωσία. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια Ρώσοι, με κόκκινες σημαίες και συνθήματα κατά του καθεστώτος Γιέλτσιν ξεκινούν διαμαρτυρία σε πόλεις από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τη Βαλτική Θάλασσα, διεκδικώντας την πληρωμή των μισθών τους και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ