ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μαχητικές εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίες για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές

Χιλιάδες Γιουγκοσλάβοι κατέκλυσαν τη παρασκευή τους δρόμους του Βελιγραδίου τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βρώνικου πόλεμου και διατρανώνοντας τη θέλησή τους πως οι ΝΑΤΟικοί δεν θα περάσουν

Associated Press

Χιλιάδες Γιουγκοσλάβοι κατέκλυσαν τη παρασκευή τους δρόμους του Βελιγραδίου τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βρώνικου πόλεμου και διατρανώνοντας τη θέλησή τους πως οι ΝΑΤΟικοί δεν θα περάσουν
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι πήραν μέρος στις ποικίλες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε Βελιγράδι και πλήθος σερβικών πόλεων, με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την έναρξη των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Στην κορυφαία συγκέντρωση - διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι ενάντια στους περσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς συμμετείχαν πολλές χιλιάδες άτομα (οι συντηρητικές εκτιμήσεις των ξένων πρακτορείων μιλούν για πάνω από 5.000 άτομα). Προ της έναρξης της μαζικής διαδήλωσης, που διοργανώθηκε από τη «Συμμαχία Ανεξάρτητων Συνδικάτων», ο συνδικαλιστής πρόεδρος, Τόμισλαβ Μπάνοβιτς, κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψει την «ειρηνική επιστροφή των δυνάμεων στη γη μας». Στη διάρκεια της διαδήλωσης του συνδικάτου, χιλιάδες άτομα, κρατώντας σερβικές και γιουγκοσλαβικές σημαίες, ύψωσαν τη φωνή τους, απαιτώντας «ειρήνη, δουλιά και αξιοπρεπή ζωή».

Σ' άλλο σημείο της σερβικής πρωτεύουσας, στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, πραγματοποιήθηκε ροκ συναυλία με τίτλο: «Τραγουδούμε για την ειρήνη». Μεγάλο μέρος των συγκεντρωθέντων κρατούσε στα χέρια φωτογραφίες με συνθήματα υπέρ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, που έχουν επικηρυχτεί από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλη κεντρική εκδήλωση ήταν το τριήμερο συνέδριο για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που ολοκληρώθηκε χτες στο Μέγαρο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης «RTS». Οπως είναι γνωστό, το μέγαρο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης είχε βομβαρδιστεί από τους ΝΑΤΟικούς πυραύλους, προκαλώντας το θάνατο 16 ατόμων. Εξίσου μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προχτές χιλιάδες άτομα μπροστά στο κτίριο της κινεζικής πρεσβείας. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα κατά των «78 ημερών ντροπής των ΝΑΤΟικών επιδρομών» ,ζητώντας επιπλέον την άρση των κυρώσεων.

Την ημέρα της μαύρης επετείου από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σημειώθηκε σειρά και πολιτικών εκδηλώσεων. Στη διάρκεια ομιλίας του σε σχετική εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σημείωσε: «Ποτέ στην ιστορία του σερβικού λαού δεν αντιμετωπίσαμε τόσο μεγάλο και ισχυρό εχθρό. Χτύπησαν μια μικρή χώρα, αλλά δεν αντελήφθησαν πως εδώ ζει ένα μεγάλο έθνος. Ετσι, σήμερα γιορτάζουμε αυτή τη μέρα με περηφάνια, αλλά και εν γνώσει μας πως τα βάσανά μας δεν έχουν ακόμη τελειώσει»! Απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες ξένων χωρών, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, ο Τ. Νίκολιτς τους κάλεσε να «υπηρετήσουν τους λαούς και τη χώρα τους, αντί τους λαούς άλλων χωρών»...

Σε άλλη εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, τόνισε πως «οι υπεύθυνοι της επιδρομής και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν εγκαταλείψει τα σκοτεινά σχέδιά τους για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας». Ο Γιοβάνοβιτς κατηγόρησε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για ωμή παραβίαση της αποστολής τους στο Κοσσυφοπέδιο, επαναλαμβάνοντας πως ευθύνονται για τη γενοκτονία των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων.

Αργότερα, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες Σέρβοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες σε γέφυρες στο Βελιγράδι, επαναλαμβάνοντας έτσι συμβολικά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν πέρσι κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών.

Στο Νόβι Σαντ, περισσότεροι από 2.000 Σέρβοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης το βράδυ της Παρασκευής, κρατώντας στα χέρια κεριά για τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών, τα οποία εναπέθεσαν αργότερα κοντά στα ερείπια κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς γέφυρας στις όχθες του ποταμού Δούναβη.

Πλήθος εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιήθηκε και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Σερβίας, όπου χιλιάδες κόσμου μεταξύ άλλων εναπέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στα ερείπια που προκάλεσαν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές.

Διαδήλωση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν και πάνω από 2.000 Σέρβοι στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ Σκόπια, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.

Σαν τους κλέφτες πήγαν Κλαρκ και Ρόμπερτσον στην Πρίστινα...

Δεν ευοδώθηκαν τα σχέδια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και του Αμερικανού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ για μια «θριαμβευτική» επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος, το Κόσσοβο. Η ούτως ή άλλως επίσκεψη - αστραπή που προγραμμάτισαν στην Πρίστινα, την ημέρα της επετείου των ΝΑΤΟικών επιδρομών, περιορίστηκε κατά πολύ, για ...«λόγους ασφαλείας»!

Με περίπου πέντε ώρες καθυστέρηση το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε στην Πρίστινα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το απόγευμα της Παρασκευής. Οι Ρόμπερτσον και Κλαρκ, φρουρούμενοι από δεκάδες ένοπλους στρατιώτες, μετέβησαν ταχέως στο στρατηγείο του διοικητή της «ΚΦΟΡ», Γερμανού στρατηγού Κλάους Ράινχαρντ και αργότερα στα γραφεία του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αρχηγούς, Χασίμ Θάτσι, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και Ρεξχέπ Κιόστζα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να σημειώσει πόσο «υπερήφανος» είναι για την πραγματοποίηση των αεροπορικών επιδρομών, ισχυριζόμενος πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να «σταματήσει η διεθνής κοινότητα την καταπίεση των Κοσσοβάρων Αλβανών από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Για ευνόητους λόγους, οι Κλαρκ και Ρόμπερτσον απέφυγαν τις δημόσιες εμφανίσεις τους σε συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα την οποιαδήποτε μετάβασή τους στην ταραγμένη πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα...

Ομάδα Επαφής αύριο στο Παρίσι...

Στο Παρίσι αναμένεται να συναντηθούν αύριο (Τρίτη) αξιωματούχοι των χωρών που συμμετέχουν στην εξαμελή «Ομάδα Επαφής» για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με σκοπό να συζητήσουν και να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί η «κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και θα αποφασιστεί το ζήτημα διεξαγωγής τον Οκτώβρη εκλογών στην περιοχή, αλλά και το εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μία συνάντηση της Ομάδας Επαφής σε υπουργικό επίπεδο». Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό - Σεκρέτ πρόσθεσε πως στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής δε θα συμμετέχουν μόνον αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα και ο εκπρόσωπος της Πορτογαλίας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

Πολιτικό συμβούλιο έφτιαξαν οι Αλβανοί στο Πρέσεβο

Σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού ραδιοσταθμού «Β-92», οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο, αλλά και των περιοχών Μπουγάνοβατς και Μέντεβα, προχώρησαν προχτές στη συγκρότηση ενός πολιτικού συμβουλίου, με βασικό σκοπό την αποτροπή «οποιουδήποτε είδους ένοπλης σύγκρουσης» στην περιοχή. Κληθείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε πως αυτή η εξέλιξη συνιστά «σημαντική πρόοδο στη Νότια Σερβία» και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Να σταματήσει η ΝΑΤΟική θηριωδία

Εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο της επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Σύμφωνα με πληροφόρηση που φθάνει στο «Ρ» από την πρωτεύουσα της Βρετανίας, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση που διοργανώθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή για την «ειρήνη στα Βαλκάνια», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση αυτή ήταν η Αλις Μέιχον, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, που πρόσφατα πήγε στη Γιουγκοσλαβία μαζί με έναν άλλο βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, τον Μπομπ Μάρσαλ - Αντριους. Στην ομιλία της η Αλις Μέιχον κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ «να άρουν αμέσως τις κυρώσεις εναντίον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν με επισήμους της κυβέρνησης, με πρόσφυγες από το Κόσσοβο, τη Βοσνία και την Κροατία καθώς επίσης ασθενείς και γιατρούς του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μπαζάνιτσα Κόσα», στο Βελιγράδι. Εκεί ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τις ελλείψεις σε φάρμακα και μηχανήματα σε ό,τι αφορά στη θεραπεία καρκίνων. Η θνησιμότητα των ασθενών, όπως μετέφερε η Μέιχον, έχει αυξηθεί αφού φάρμακα για τη χημειοθεραπεία δεν είναι διαθέσιμα. Οι χειρουργοί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επεμβάσεις επειδή δεν έχουν φιλμ για ακτινογραφίες. Οι κυρώσεις έχουν την επίδρασή τους στα προγράμματα επισήμανσης καρκίνων. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη στον πίνακα επιβίωσης ύστερα από πέντε χρόνια καρκίνων.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, Ντέιβ Νάιτ, ο Ντέιβιντ Γκλόστερ, πρόεδρος της Αγγλογιουγκοσλαβικής Ιατρικής Βοήθειας, ο Ταρίκ Αλί, γνωστός ιστορικός και συγγραφέας, η Τζιν Λάμπερτ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο Μαρκ Στιλ, συγγραφέας και δημοσιογράφος, και ο Μίσα Γκαβρίλοβιτς, εκπρόσωπος της Βρετανοσερβικής Συμμαχίας για την Ειρήνη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παραβρισκόμενοι πήγαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, όπου ήδη υπήρχαν διαδηλωτές κρατώντας κεριά για να διαμαρτυρηθούν για τη ΝΑΤΟική θηριωδία. Η εκδήλωση αυτή ήταν ολονυχτία, και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από διάφορους εκπροσώπους κινημάτων και ενώσεων. Εχει αποφασιστεί ήδη ότι θα υπάρχει κατάληψη του χώρου και θα πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις κάθε Κυριακή.

Οι λαοί του κόσμου δεν ξέχασαν...

Διαδηλώσεις για την επίθεση στις ΗΠΑ, στην ΠΓΔΜ, στη Βρετανία και άλλες χώρες

Ενα χρόνο μετά την έναρξη της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, σημειώθηκαν διαδηλώσεις μνήμης, αλλά και καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο. Με βασικό σύνθημα «έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια», στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει το International Action Center, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, έξω από τον Λευκό Οίκο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, κατά το IAC, σε αρκετές ακόμη πόλεις της χώρας: το Ντόβερ, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, τη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Ντιέγκο, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και το Φοίνιξ.

Στην Ευρώπη, σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία (βλ. και ευρύτερη σχετική αναφορά), στη Ρωσία, καθώς και σε άλλες χώρες. Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια, μιλώντας για τη δολοφονική επίθεση ως «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρώπινης ιστορίας», με συνθήματα όπως «Φασίστες του ΝΑΤΟ» και «Αδόλφος Κλίντον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ