ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας στο χώρο της εκπαίδευσης

Το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων έζησε το Παρίσι, την Παρασκευή το απόγευμα, με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη Γαλλία

Επιμένουν στα αιτήματά τους οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα αλλαγής προσώπων αλλά πολιτικής

Eκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους στο Παρίσι

Associated Press

Eκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.-

Παρέλυσαν οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας, τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής, από τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, των μαθητών και των γονέων, που συγκεντρώθηκαν από όλες τις πόλεις της Γαλλίας. Τη μήνι των διαδηλωτών συγκέντρωσαν, για άλλη μια φορά, οι μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, αλλά και η επιμονή της γαλλικής κυβέρνησης να «παγώσει» τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αντιμέτωπος με τη διαρκώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας από το κυβερνητικό σχήμα τα πρόσωπα εκείνα που έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα»: Τον υπουργό Οικονομικών Κριστιάν Σοτέρ και φυσικά τον υπουργό Παιδείας Κλοντ Αλέγκρ. Η προοπτική αυτή, όμως, δε μοιάζει ικανή να κατευνάσει τα πνεύματα: Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών συνεδριάζουν σήμερα για να προγραμματίσουν την επόμενη κινητοποίησή τους, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία τους δεν «είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών επιλογών».

Σε εκατοντάδες χιλιάδες καταμετρούνται οι συμμετέχοντες στη μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την περασμένη Παρασκευή, στο Παρίσι. Καθηγητές και δάσκαλοι, μαθητές, φοιτητές και γονείς, σχολικοί νοσοκόμοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι εκπαίδευσης, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι σχολείων έφτασαν στη γαλλική πρωτεύουσα από όλες τις πόλεις της Γαλλίας για να πάρουν μέρος σε μία από τις μαζικότερες και εντυπωσιακότερες διαδηλώσεις που έχει ζήσει το Παρίσι τα τελευταία χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν δημοσιογραφικές πηγές, είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 5 χρόνια, που σύσσωμος ο χώρος της εκπαίδευσης βρίσκεται στους δρόμους.

Με κεντρικό σύνθημα την άρση του «παγώματος» στις προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση και την παροχή περισσότερων κονδυλίων για την παιδεία, οι διαδηλωτές προχώρησαν, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο, προς το υπουργείο Παιδείας. Αν και, πολλάκις, ακούστηκε το σύνθημα περί παραίτησης του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλέγκρ, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συνδικάτων, αλλά και ανώνυμοι διαδηλωτές τόνισαν, επανειλημμένως, ότι δεν επιθυμούν την αλλαγή προσώπου, αλλά την αλλαγή πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι δε θεωρούν λύση την, άνευ άλλων συνεπειών, απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας.

Ολες οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες του χώρου της εκπαίδευσης έδωσαν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο και έδωσαν ραντεβού, σήμερα, για να συζητήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ως πλέον πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής νέου συλλαλητηρίου, θεωρείται η 28η Μαρτίου, ενώ, όπως εκτιμάται, πολλές είναι οι συζητήσεις στους κόλπους των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, για την επόμενη ημέρα της ενδεχόμενης παραίτησης του Αλέγκρ και τη συνέχιση του κινήματος, που εκτιμούν ότι έχει αναπτυχθεί σε πανεθνικό επίπεδο.

Προβληματισμός και σιωπή επικρατεί, από την άλλη πλευρά, στην οδό Γκρενέλ, όπου εδράζει το υπουργείο Παιδείας. Ο Κλοντ Αλέγκρ, που έχει δει τις τελευταίες ημέρες το όνομά του σε πανό διαμαρτυρίας, αλλά και στις λίστες των πιθανότερων «εκδιωκόμενων» από το κυβερνητικό σχήμα, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν επιβεβαίωσε, το Σάββατο, ότι θα προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές, αν και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη. Για το υπουργείο Οικονομικών φέρονται να κατευθύνονται η Ελιζαμπέτ Γκιγκού, νυν υπουργός Δικαιοσύνης, ο νυν υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Οπως έγινε γνωστό, μακροσκελής ήταν η συζήτηση που είχε και με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο της Βουλής, Λορέν Φαμπιούς, ο Λιονέλ Ζοσπέν, με θέμα, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας.

ΡΩΣΙΑ
Αρχισε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών

ΜΟΣΧΑ.-

Στη Ρωσία διεξήχθη χτες Κυριακή, 26 Μάρτη, ο πρώτος γύρος των πρόωρων προεδρικών εκλογών. Περίπου 108.000.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Ρωσίας για τέσσερα χρόνια μεταξύ 11 υποψηφίων. Επίσης, περίπου 840.000 Ρώσοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, θα ψηφίσουν στις κατά τόπους Πρεσβείες και στα Προξενεία. Φαβορί ήταν ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με κύριο αντίπαλο τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιο των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Υπέρ του Πούτιν βάρυνε, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κυρίως ο πόλεμος στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Πούτιν αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στη Μόσχα και σ' ολόκληρη την επικράτεια είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έγκυρες είναι οι εκλογές που διεξήχθησαν σε 47 από τις συνολικά 89 εκλογικές περιφέρειες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ Αλεξάντρ Βισνιακόφ, η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα των περιοχών αυτών ξεπέρασε το 54,1%. Οι εκλογές θα κηρυχτούν έγκυρες, αν το ποσοστό συμμετοχής σε όλη τη χώρα θα είναι πάνω από το 50%.

Τις εκλογές παρακολούθησαν περίπου 1.000 διεθνείς παρατηρητές. Η επικεφαλής της ομάδας του ΟΑΣΕ Χέλε Ντεγκ δήλωσε πως στα εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε δε διαπίστωσε παραβιάσεις. Το πρακτορείο ΑΠΝ μετέδωσε ότι το εκλογικό επιτελείο του Ζιουγκάνοφ διαπίστωσε παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στο Ταταρστάν και στην περιοχή Κουρσκ.

Δηλώσεις υποψηφίων

Ο εκτελών χρέη Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ψήφισε το μεσημέρι στη Μόσχα, τονίζοντας ότι ψηφίζει «για το μέλλον της Ρωσίας». Ερωτηθείς, γιατί δεν τελείωσε ο πόλεμος στην Τσετσενία, απάντησε: «Επειδή δε θέλουν να καταθέσουν τα όπλα τους και δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία ή το νόμο για αμνηστία που ψήφισε το Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό για μας που η Τσετσενία μετέχει στις εκλογές. Είναι σημαντικό ότι ψηφίζουν και όχι ποιον ψηφίζουν. Είναι σημαντικό για το λαό της Τσετσενίας και για όλη τη Ρωσία, επειδή όποιος εκλεγεί θα γνωρίζει ότι ο λαός τον ψήφισε και θα είναι υπεύθυνος για το λαό και την Τσετσενία».

Από την πλευρά του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ψηφίζοντας το πρωί στη Μόσχα, δήλωσε «βέβαιος» ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών και κατήγγειλε «σοβαρές παραβάσεις» του εκλογικού νόμου. Επισήμανε ότι πρέπει να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, επειδή «αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να απαλλαγεί από το βάρβαρο καπιταλισμό».

«Ολοι περιμένουν αλλαγές. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα συνεχιστεί. Είμαι βέβαιος γι' αυτό», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, αφού ψήφισε.

Ο ηγέτης του «Γιάμπλοκο» και υποψήφιος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι: «Ολοι αυτοί που είναι αδιάφοροι για το μέλλον της Ρωσίας πρέπει να προσέλθουν και να ψηφίσουν σήμερα. Είναι οι πρώτες εκλογές του αιώνα αυτού και για τη Ρωσία σημαίνουν το μέλλον της».

Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ και υποψήφιος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι: «Αν οι εκλογές αυτές είναι δίκαιες, τότε σε πρώτη θέση θα είναι ο Ζιρινόφσκι, στη δεύτερη ο Γκοβορούχιν και στην τρίτη ο Γιούρι Σκουράτοφ. Αλλά έχουμε δει εκατοντάδες χρόνια να σημειώνονται νοθείες και έτσι η σειρά θα είναι Πούτιν, Ζιουγκάνοφ και Γιαβλίνσκι».

ΗΠΑ
Συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-

Η οργή και η αγανάκτηση έχει πια ξεχειλίσει στη Νέα Υόρκη από τα αλλεπάλληλα και άκρως ειδεχθή φονικά κρούσματα της ωμής αστυνομικής βίας. Συνεπώς μάλλον ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσουν πολλές συλλήψεις και τραυματισμοί εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ πολιτών και αστυνομικών μετά την κηδεία του νεαρού άοπλου μαύρου, που δολοφονήθηκε από αξιωματικούς της αστυνομίας με πολιτικά.

Η κηδεία του άτυχου 26χρονου Πάτρικ Ντόρισμοντ, από την Αϊτή, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Μάρτη, έγινε το Σάββατο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία ξέσπασαν οι συγκρούσεις και οι ταραχές μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. Αποτέλεσμα, δεκάδες άνθρωποι να συλληφθούν και πολλοί αστυνομικοί και πολίτες να τραυματιστούν. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι «Νιου Γιορκ Ουάν», μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν προσδιορίσει μέχρι στιγμής τον αριθμό των συλληφθέντων, αλλά δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι είδαν πολλά λεωφορεία γεμάτα από ανθρώπους που μεταφέρονταν στα αστυνομικά τμήματα. Πάντως, ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και αστυνομικοί της δύναμης της Νέας Υόρκης που ήρθαν αντιμέτωποι με συναδέλφους τους.

Ο Ντόρισμοντ, ο οποίος εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας στο Μανχάταν, πυροβολήθηκε στο στήθος από αστυνομικούς που μετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό εμπόρων ναρκωτικών. Πρόκειται για τον τέταρτο άοπλο μαύρο άνδρα που σκοτώνεται από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη τους τελευταίους 13 μήνες, ένα γεγονός που προκάλεσε τη μήνι της κοινότητας των μαύρων και των Αϊτινών της πόλης που κατηγορούν το δήμαρχο Ρούντολφ Τζουλιάνι ότι καλύπτει συστηματικά τις αστυνομικές αρχές. Η δολοφονία αυτή, ήρθε μάλιστα λίγες μέρες αργότερα, από την αθώωση των 4 αστυνομικών από το δικαστήριο του Ολμπανι που πυροβόλησαν 41 φορές κατά του Αμαντού Ντιάλου, αφού θεωρήθηκε ύποπτος καθώς... ήταν μαύρος!

Εξάλλου, ο δήμαρχος αμέσως μετά από αυτό το τελευταίο κρούσμα είχε δηλώσει με εκπληκτική ηρεμία και φαρισαϊσμό ότι απλώς πρόκειται για ατύχημα, ενώ τις τελευταίες μέρες έδωσε εντολή για δημοσιοποίηση, του ποινικού μητρώου του Ντόρισμοντ, στο οποίο αναφερόταν μια παράβαση του νόμου που το θύμα διέπραξε όταν ήταν μόλις 13 ετών, προσπαθώντας να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, που μάλιστα τα κατηγόρησε ότι κρίνουν άδικα και παρουσιάζουν τα γεγονότα μονόπλευρα, με αποτέλεσμα ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον να θέσει ανοιχτά ζήτημα για την ψυχική υγεία του Τζουλιάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ