Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αρχισε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών

ΜΟΣΧΑ.-

Στη Ρωσία διεξήχθη χτες Κυριακή, 26 Μάρτη, ο πρώτος γύρος των πρόωρων προεδρικών εκλογών. Περίπου 108.000.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Ρωσίας για τέσσερα χρόνια μεταξύ 11 υποψηφίων. Επίσης, περίπου 840.000 Ρώσοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, θα ψηφίσουν στις κατά τόπους Πρεσβείες και στα Προξενεία. Φαβορί ήταν ο εκτελών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με κύριο αντίπαλο τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιο των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Υπέρ του Πούτιν βάρυνε, σύμφωνα με τους παρατηρητές, κυρίως ο πόλεμος στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Πούτιν αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στη Μόσχα και σ' ολόκληρη την επικράτεια είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έγκυρες είναι οι εκλογές που διεξήχθησαν σε 47 από τις συνολικά 89 εκλογικές περιφέρειες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ Αλεξάντρ Βισνιακόφ, η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα των περιοχών αυτών ξεπέρασε το 54,1%. Οι εκλογές θα κηρυχτούν έγκυρες, αν το ποσοστό συμμετοχής σε όλη τη χώρα θα είναι πάνω από το 50%.

Τις εκλογές παρακολούθησαν περίπου 1.000 διεθνείς παρατηρητές. Η επικεφαλής της ομάδας του ΟΑΣΕ Χέλε Ντεγκ δήλωσε πως στα εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε δε διαπίστωσε παραβιάσεις. Το πρακτορείο ΑΠΝ μετέδωσε ότι το εκλογικό επιτελείο του Ζιουγκάνοφ διαπίστωσε παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στο Ταταρστάν και στην περιοχή Κουρσκ.

Δηλώσεις υποψηφίων

Ο εκτελών χρέη Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ψήφισε το μεσημέρι στη Μόσχα, τονίζοντας ότι ψηφίζει «για το μέλλον της Ρωσίας». Ερωτηθείς, γιατί δεν τελείωσε ο πόλεμος στην Τσετσενία, απάντησε: «Επειδή δε θέλουν να καταθέσουν τα όπλα τους και δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία ή το νόμο για αμνηστία που ψήφισε το Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό για μας που η Τσετσενία μετέχει στις εκλογές. Είναι σημαντικό ότι ψηφίζουν και όχι ποιον ψηφίζουν. Είναι σημαντικό για το λαό της Τσετσενίας και για όλη τη Ρωσία, επειδή όποιος εκλεγεί θα γνωρίζει ότι ο λαός τον ψήφισε και θα είναι υπεύθυνος για το λαό και την Τσετσενία».

Από την πλευρά του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ψηφίζοντας το πρωί στη Μόσχα, δήλωσε «βέβαιος» ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών και κατήγγειλε «σοβαρές παραβάσεις» του εκλογικού νόμου. Επισήμανε ότι πρέπει να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, επειδή «αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να απαλλαγεί από το βάρβαρο καπιταλισμό».

«Ολοι περιμένουν αλλαγές. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα συνεχιστεί. Είμαι βέβαιος γι' αυτό», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, αφού ψήφισε.

Ο ηγέτης του «Γιάμπλοκο» και υποψήφιος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι: «Ολοι αυτοί που είναι αδιάφοροι για το μέλλον της Ρωσίας πρέπει να προσέλθουν και να ψηφίσουν σήμερα. Είναι οι πρώτες εκλογές του αιώνα αυτού και για τη Ρωσία σημαίνουν το μέλλον της».

Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ και υποψήφιος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι: «Αν οι εκλογές αυτές είναι δίκαιες, τότε σε πρώτη θέση θα είναι ο Ζιρινόφσκι, στη δεύτερη ο Γκοβορούχιν και στην τρίτη ο Γιούρι Σκουράτοφ. Αλλά έχουμε δει εκατοντάδες χρόνια να σημειώνονται νοθείες και έτσι η σειρά θα είναι Πούτιν, Ζιουγκάνοφ και Γιαβλίνσκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ